6 aug '22

Boegbeeld van AVGM overleden

Na een lang ziekbed is op 3 augustus op 73-jarige leeftijd Ben Saris uit Best overleden. Ben was van grote betekenis voor zijn club Generaal Michaelis, Regio 14 en de Atletiekunie. Hij was niet voor niets erevoorzitter van AVGM. Als Atletiek Oirschot hadden we veel met Ben te maken in het regio-overleg over wedstrijden en bestuurszaken.

Gedachtenistekst op de website van AVGM:

Zelden heeft iemand zo lang, zo veel voor Generaal Michaëlis en de atletieksport betekend. Halverwege de jaren zestig werd Ben Saris meerdere keren Nederlands kampioen verspringen. Talloze clubrecords uit die periode staan nog op zijn naam. Na zijn 12-jarige sportieve, nationale carrière wilde hij dat anderen ook zo van ‘zijn atletieksport’ konden genieten.

Ben is misschien wel 30 jaar lang (vervangend) voorzitter geweest, verdeeld over meerdere perioden. Telkens als GM weer stuurloos dreigde te worden, sprong hij weer in het gat. Bij de gemeente Best moeten ze horendol geworden zijn van zijn gelobby om een kunststof accommodatie. Dat onder zijn voorzitterschap in 1993 de kunststof baan werd geopend, zag Ben dan ook als een kroon op zijn werk. Bij zijn afscheid als voorzitter ontving hij 10 jaar later tijdens de Ledenvergadering een koninklijke onderscheiding.

Maar steeds weer – in welke rol dan ook – was Ben de gangmaker, de verbinder. Eind vorige eeuw was hij medeoprichter van de Specials, de atleten met een verstandelijke beperking. Ook het recreatief hardlopen zette hij toen op de kaart met een speciale starterscursus. Bij het 50-jarig bestaan van de vereniging in 2007 was Ben de kartrekker van het jubileumboek ‘50 jaar – AV Generaal Michaëlis op z’n best’, nog steeds het standaardwerk voor ieder die geïnteresseerd is in de historie van de vereniging. Of denk maar aan de start van de Bambi’s, atletiek voor 4 tot 6-jarigen.

We zijn hem als GM heel veel dank verschuldigd. We zullen Ben missen, ook als mens. We zullen zijn jaarlijkse dankwoord na de Ledenvergadering missen. Afgelopen maart, toen het hem zichtbaar moeite kostte, voor het laatst. Speciaal gericht aan de vele vrijwilligers van ‘zijn’ GM.

Het afscheid is in besloten kring.

Nieuws (2022)

29 sep '22

We waren bij Reina's Scholenloop

Vandaag waren enkele van onze leden present bij Reina's Scholenloop. Reina van Mechelen, die aan kanker overleed, was lid van Running team Oirschot en nam in 2008 het initiatief voor de loop om geld in te zamelen voor het onderzoek naar borstkanker. De opbrengst gaat nu naar onderhoud van het vakantiehuis van RTO in Posterholt, waar gezinnen met een patient die aan kanker lijdt gebruik van mogen maken.

Dit jaar nam basisschool De Korenbloem de organisatie op zich. Ze hadden niemand minder dan Frans Jacobs, speaker bij de grote hardloopevenementen, aangetrokken om de kinderen aan te moedigen.

Op de foto zien we enkele leden van Atletiek Oirschot, die de kinderen hebben begeleid bij hun loop door de Castaert, Mostakker en Haverhof: Sandra, Tineke, Hennie, Antoinet, Henk, Johan en Kees. 

25 sep '22

Ook in Haarlem was het lekker lopen

Een verslag van Kees Smetsers:

Op zondagmorgen vertrokken mijn loopmaatjes Henk van Gerven, Antoinet Hems (allebei lid van Atletiek Oirschot) samen met Bas Lemmens naar Haarlem om daar in de duinen een halve marathon te gaan lopen. Voor Henk en Bas was het één van de twaalf halve marathons, die ze dit jaar in de twaalf provincies van Nederland gaan lopen.

Het was de hele wedstrijd prachtig weer en mede daardoor liepen ze allemaal mooie tijden. Bas (1:54:03 uur), Henk (1:54:03 uur) en Antoinet (1:56:51 uur) waren tevreden over hun wedstrijd en hadden echt genoten. 

Foto: Bas, Antoinet en Henk zijn binnen!

25 sep '22

De Tilburg Ten Miles waren weer een feest!

Tilburg Ten Miles is een van de meest aantrekkelijke wedstrijden om te lopen en dat komt vooral door het enthousiaste publiek en de vele muziekbandjes die langs het parcours staan. Met het warme najaarszonnetje als extra was het ook deze keer voor alle deelnemers weer een feest, dus ook voor ons. Mijn benen wilden deze keer niet wat ik wilde en daarom was mijn finishtijd (1:35:19 uur) een beetje teleurstellend. Hopelijk zal het over twee weken bij de marathon van Eindhoven wat beter gaan.

Henk van den Oord en Johan Pijnenburg zijn twee onafscheidelijke vrienden en daarom finishten ze bij elkaar. Johan was verkouden en daarom had hij het erg moeilijk gehad tijdens zijn wedstrijd. Hun tijd (1:47:49 uur) was daarom niet wat ze gewend waren. 

Bij de finish ontmoette ik Ad van Zelst, mijn loopvriend van Atletiek Oirschot, die nog een jaar ouder is dan ik en waar ik nooit van zal winnen. Ad presteert ondanks zijn leeftijd ongelooflijk goed. Ook deze keer had hij weer een superprestatie geleverd. Met zijn tijd van 1:27:07 was hij heel erg blij en het was ook nog een clubrecord bij de M75. Wat is dat toch mooi voor hem om op zo’n leeftijd dit nog te kunnen.

Toen ik al thuis was zag ik dat ook Frans van de Staak een heel mooie prestatie had neergezet. Zijn tijd van 1:11:04 uur betekende ook een clubrecord en wel bij de M65.

Mooie prestaties van Atletiek Oirschot. Er doen niet veel leden meer mee aan wedstrijden, maar die nog wél meedoen leveren regelmatig heel mooie prestaties. Daar mogen ze trots op zijn. Tilburg Ten Miles heeft ook deze keer weer mooie herinneringen gebracht. Daarom hoop ik er volgend jaar weer bij te mogen zijn. 

Kees Smetsers

Redactie (1): Inderdaad halen we nog lang niet het aantal wedstrijden van voor corona. Maar toch... dit weekend waren we met 5 leden in Tilburg, 2 in Haarlem en Edwin en Corné liepen de City Pier Cityloop. Vorige week waren we bij de Dam tot Damloop en de Bikse Marathon. En het aantal leden dat nu traint voor de hele marathon in Eindhoven hebben we in jaren niet gezien. Het moet weer groeien! 

Redactie (2): In de uitslaglijsten van de Tilburg Ten Miles werd slechts onderscheid gemaakt tussen Mannen en Vrouwen. Onbegrijpelijk, voor zo'n groot evenement met een officieel opgemeten parcours en gekwalificeerde jury. De tijdwaarneming werd verzorgd door MyLaps, toch niet de eerste de beste. Ze beschikken na inschrijving over je leeftijd en dan kan het toch maar een druk op de knop zijn om 5-jaarscategorieën te tonen? Wat heb je eraan als je ziet dat je 1935e bent geworden van 2625 Mannen? 

Home knop