24 jun '22

Wedstrijden lopen, dat is leuk

Kees Smetsers liep de Singelloop in Weert. Hij schrijft:

Als Bali Runner en lid van Atletiek Oirschot heb ik het altijd leuk gevonden om mee te doen aan hardloopwedstrijden. Voor mij zijn het uitdagingen, die ik nodig heb om gemotiveerd te blijven. Daarom begrijp ik niet dat er bij Atletiek Oirschot bijna geen “wedstrijdlopers” meer zijn.

Het feit, dat ik in januari 75 jaar ben geworden, vormt voor mij nog een extra stimulans om mee te doen aan wedstrijden. De kans op een podiumplaats, een persoonlijk record of een clubrecord is nu ineens een stuk groter worden. Daarom had ik onlangs ingeschreven voor twee 10 kilometer wedstrijden, in Hilvarenbeek en Weert.

Ik kwam er al snel achter dat een clubrecord vestigen alleen mogelijk is in wedstrijden, die door de Atletiekunie erkend zijn, of in interne wedstrijden van Atletiek Oirschot. Dus ging ik maar proberen om een persoonlijk record te lopen, want jezelf uitdagen is altijd leuk. In Hilvarenbeek was de hitte van 30 graden tijdens de wedstrijd een spelbreker. Dat was bij de Singelloop in Weert heel anders. Toen Henk van Gerven en ik daar aan de start stonden, was er net een onweersbui overgetrokken en waren er eigenlijk ideale omstandigheden om een snelle tijd te lopen. Henk zou bij mij blijven en we begonnen samen aan de 5 ronden door het centrum van Weert.

Al heel snel merkte ik dat het moeilijk zou worden om in de buurt van mijn persoonlijk record (53.10) te komen. Het was benauwd weer en mijn benen voelden in het begin van de wedstrijd niet echt goed. Maar hoe langer de wedstrijd duurde, hoe sneller we gingen lopen. Dat is bij mij eigenlijk altijd zo. We gingen steeds meer lopers inhalen en dat is altijd een fijn gevoel. Maar een pr zat er niet meer in. Toen we over de finish gingen waren Henk (56.59) en ik (57.00) tevreden want we hadden genoten van de wedstrijd en dat is toch het belangrijkste.

Nu ga ik mij voorbereiden op de kwart triatlon van Oirschot. Dat is de volgende uitdaging, die het hardlopen voor mij zo’n mooie sport maakt. En….. dat persoonlijk record, dat komt op een goede dag nog wel een keer. 

Foto (Theo van de Winkel): gezellig sfeertje in Weert

Nieuws (2022)

6 aug '22

Boegbeeld van AVGM overleden

Na een lang ziekbed is op 3 augustus op 73-jarige leeftijd Ben Saris uit Best overleden. Ben was van grote betekenis voor zijn club Generaal Michaelis, Regio 14 en de Atletiekunie. Hij was niet voor niets erevoorzitter van AVGM. Als Atletiek Oirschot hadden we veel met Ben te maken in het regio-overleg over wedstrijden en bestuurszaken.

Gedachtenistekst op de website van AVGM:

Zelden heeft iemand zo lang, zo veel voor Generaal Michaëlis en de atletieksport betekend. Halverwege de jaren zestig werd Ben Saris meerdere keren Nederlands kampioen verspringen. Talloze clubrecords uit die periode staan nog op zijn naam. Na zijn 12-jarige sportieve, nationale carrière wilde hij dat anderen ook zo van ‘zijn atletieksport’ konden genieten.

Ben is misschien wel 30 jaar lang (vervangend) voorzitter geweest, verdeeld over meerdere perioden. Telkens als GM weer stuurloos dreigde te worden, sprong hij weer in het gat. Bij de gemeente Best moeten ze horendol geworden zijn van zijn gelobby om een kunststof accommodatie. Dat onder zijn voorzitterschap in 1993 de kunststof baan werd geopend, zag Ben dan ook als een kroon op zijn werk. Bij zijn afscheid als voorzitter ontving hij 10 jaar later tijdens de Ledenvergadering een koninklijke onderscheiding.

Maar steeds weer – in welke rol dan ook – was Ben de gangmaker, de verbinder. Eind vorige eeuw was hij medeoprichter van de Specials, de atleten met een verstandelijke beperking. Ook het recreatief hardlopen zette hij toen op de kaart met een speciale starterscursus. Bij het 50-jarig bestaan van de vereniging in 2007 was Ben de kartrekker van het jubileumboek ‘50 jaar – AV Generaal Michaëlis op z’n best’, nog steeds het standaardwerk voor ieder die geïnteresseerd is in de historie van de vereniging. Of denk maar aan de start van de Bambi’s, atletiek voor 4 tot 6-jarigen.

We zijn hem als GM heel veel dank verschuldigd. We zullen Ben missen, ook als mens. We zullen zijn jaarlijkse dankwoord na de Ledenvergadering missen. Afgelopen maart, toen het hem zichtbaar moeite kostte, voor het laatst. Speciaal gericht aan de vele vrijwilligers van ‘zijn’ GM.

Het afscheid is in besloten kring.

1 aug '22

We gaan naar de baanwedstrijden in Best!

Op zondag 18 september houden we onze clubkampioenschappen meerkamp. Dat wordt weer een prachtig spektakel, met mooie prestaties en veel sportplezier. Eén week later, op zondag 25 september, organiseert Atletiekvereniging GM in Best hún clubkampioenschappen meerkamp. En... we mogen ook meedoen! Heb je na onze clubkampioenschappen de smaak te pakken? Schrijf je dan in en verbeter een week later opnieuw je PR's!

Wedstrijdinfo, klik hier en inschrijven doe je hier

26 jul '22

Het zit niet altijd mee... (2)

Afgelopen zondag heeft Hanny Veraa tijdens de training haar middenvoetsbeentje gebroken.

Hanny schrijft: het clubgevoel is geweldig!

Zondag 24 juli, recreantentraining. We lopen vanaf het veld het Kemmerbos in, zo vaak daar gelopen, maar soms heb je pech. Ik verstap me, gewoon een verkeerde beweging en dan weet je dat het fout zit. Onder de deskundige EHBO begeleiding van Wim de Croon teruggestrompeld naar het clubhuis, koelen, water, ondersteuning, kortom  goede zorgen. Daarna ging Wim op zijn fietske naar huis de auto halen, luxe taxirit naar huis. Dan blijkt het middenvoetsbeentje gebroken. Geen drama maar gewoon balen. Uiteindelijk is het best uit te houden in mijn tuintje met deze temperatuur, puzzelboek en leesboek erbij en de fijne reacties van het gezellige groepje 1, heel warm.

Atletiek Oirschot, komende weken ben ik er niet  maar I'll be back!

We wensen Hanny een voorspoedig herstel.

Home knop