5 feb '23

Roel van de Ven 2e van Brabant

Roel liep vandaag in Dongen het Brabants Kampioenschap Cross. Nadat hij vorige week al de regio titel had veroverd met een machtige eindsprint werd hij vandaag 2e op het BK Cross. Opnieuw dankzij een hele goede eindsprint die hem in de laatste rechte lijn van positie 4 naar de zilveren plek bracht. Een verslag van René:

Brabants Kampioenschap Cross, Dongen, 5 februari 2022

Ik had Roel nog nooit zo nerveus gezien als vanochtend. Handjes voor het gezicht bij de start, in afwachting van de starter die het signaal "op uw plaatsen" zou geven. Eerder die ochtend was het niet anders. Hij fokte eigenlijk zichzelf zo erg op dat ie bijna niet meer wilde starten. Zo zie je toch wat een heus kampioenschap met zich mee kan brengen. Daarom is het goed er al op jonge leeftijd mee te beginnen en belangrijke ervaring op te doen; te leren dat een kampioenschap uiteindelijk niet anders is dan een gewone wedstrijd. Ik zei dan ook hetzelfde als elke wedstrijd tegen hem: "Doe je best en als je op de finish helemaal kapot bent, heb je het altijd goed gedaan."

Zijn grote concurrent bij de Kempische Cross Competitie (Vincent Kamali) deed ook mee. Ze liepen dus beiden in een voor hen onbekende regio, tegen veel jongens die ze niet kenden. Dat verbroedert en dus werd er samen met Vincent ingelopen. Het was een zwaar parcours: de jongens liepen ruim 1 km en moesten daarbij over diverse heuvels en een flink stuk (ca. 180m) door los zand. Het parcours was verder breed en je kon er goed inhalen. Roel startte in tegenstelling tot de laatste cross in Best vandaag niet super goed en verdween ongeveer als 9e de bocht in om het eerste bosje heen. Hij herstelde zich echter goed en kwam er als 6e weer uit. Vincent liep 2 plaatsen voor hem, dus ik spoorde Roel aan om zijn concurrent in het oog te houden en indien mogelijk er bij te blijven. 

Ik sprintte naar het volgende punt waar de jongens langs zouden komen en zag dat ie de opdracht perfect vervuld had en bij Vincent en de nummer 3 was gekomen. De gedoodverfde favoriet lag al 30 meter voor, maar de nummer 2 in de wedstrijd was niet ver weg. Voor ik naar het laatste punt rende, waar ik ze tijdens de race kon aanmoedigen, gaf ik ze nog mee: laat je van die berg vallen, lange passen! Op volle snelheid doken ze de helling af, op naar de laatste lus van het parcours voor de eindsprint zou beginnen.

De laatste rechte lijn was zo'n 80 meter over los zand. Een zware sprint zou het dus worden, maar dat ligt Roel wel. Op zo'n 200m voor de finish kon ik ze nog één keer aanmoedigen. Kom op jongens, met zijn tweeën er naartoe nu! Alles uit de kast! Ze waren moe van de zware ondergrond en logisch ook na zo'n intense wedstrijd. Vincent loste, maar Roel zette een versnelling in en liep langzaam maar zeker de laatste meters van het gat dicht dat hem scheidde van de nummer 2 in de wedstrijd. De finish kon ik niet zien, maar het was opnieuw super spannend. Zilver of brons? 

Met grote vraagtekens in mijn ogen, maar bovenal nog veel meer trots, kwam ik bij Roel die na de finish in de armen van mama en zusje Lotte was gevallen. "En???" En ja dus, toch weer met zo'n fameuze eindsprint een plek opgeschoven. De eindsprint was gefilmd en dus kon ik nog mooi terugkijken hoe hij in de laatste 5 meter voor de streep de tegenstander toch nog passeerde. Tweede van Brabant, een eerste kampioenschapsmedaille (de winst op het Open Zuid-Hollands Kampioenschap voor Pupillen C in 2022 niet meegeteld). Roel moest even bekomen van de zware race, maar kon daarna toch met een 'big smile' het podium beklimmen. Super goed gedaan!

Nieuws (2023)

18 mrt '23

Tien clubrecords bij de indoorwedstrijden

Vandaag organiseerden we voor de tweede keer indoorwedstrijden in De Kemmer. Ook de jeugd van AVGM uit Best was present, voor hen waren het de Clubkampioenschappen Indoor.

Door onze leden - voornamelijk jeugd - werden maar liefst 10 clubrecords verbeterd. 

Verslag volgt nog, de uitslagen en de foto's van Luc Kenter en Ad van Zelst staan in het FOTOBOEK.

Foto: de stemming zat er goed in bij onze junioren!

13 mrt '23

Ook onze jeugd liep de Clubcross!

Een verslag van René van de Ven

Zondag 12 maart 2023 was het prachtig zonnig winterweer met behoorlijk aangename temperaturen. De atleetjes hoefden geen kou te lijden of natte voeten te halen zoals bij sommige eerdere wedstrijden dit seizoen. 

De organisatie besloot de twee geplande starts van de jeugdcategorieën samen te voegen tot één start zodat iedereen lekker tegelijk kon lopen. Hoewel er voor alle deelnemers een mooie prijs in het verschiet lag, moest er wel eerst nog gefinisht worden natuurlijk. Voor sommige deelnemers was het de eerste cross van het seizoen of zelfs de eerste crosswedstrijd ooit. Toch een spannend moment, wat je terug zag net voor de start bij bijvoorbeeld Lotte van de Ven (2018), de jongste deelneemster van allemaal, die eventjes niet meer durfde maar natuurlijk toch gewoon van start ging. 

Iedereen had gelukkig een prima start en direct nam Dylan Wichman (JJC, 14-15 jaar) - volgens verwachting - de leiding. Daarachter was het toch enigszins verrassend Roel van de Ven (JPC, 8 jaar) die op plek twee de eerste bocht door ging en daarna volgde een langgerekt lint van atleten. Iedereen liep de middenronde (1060m) die ook bij de Auwjoarscross wordt gelopen. Voor de jonkies was dit een flinke kluif, want die liepen bij de AJC nog de kleine ronde (ca. 780m). De drie deelnemende junioren (Dylan, Tim (JJC) en Anouk (MJC)) liepen de middenronde 2 keer om aan hun gebruikelijke afstand te komen. Zij deden dit met verve door hun races goed in te delen en zodoende een hoog tempo te onderhouden gedurende de hele race. Dylan was uit zicht, maar Anouk en Tim bleven op korte afstand van elkaar lopen en liepen hun afstand met zo'n 13 km/h!

De overige jeugdleden liepen dus één ronde, maar ook daar werd op individueel niveau zeer goed gepresteerd, zo zagen ook alle aanwezige trainers. Demi van Hout, Emira Muzabekova (MPA, 10-11) en haar broertje Emin Murzabekov (JPB, 9) liepen bijvoorbeeld voor het eerst een crosswedstrijd. Alledrie leverden ze een goede prestatie af, maar vooral Emin liep soepel en vloog met grote passen door het bos rondom ons veld. En wat te denken van Nienke Vasen (MPA), die haar 9e cross van het seizoen liep en opnieuw een enorme eindsprint afleverde zoals we die van haar kennen. 

Ook voor Tijs Blankers (JPA) was het zijn eerste cross van het seizoen en ook hij liep opvallend lichtvoetig en raffelde zijn ronde af met meer dan 12,3 km/h. Voor hem was in zijn categorie Jason Wichman ongenaakbaar, maar hij hield Finn Denissen (ook 1e cross van het seizoen) en Jelle van Luijtelaar knap achter zich. Overigens nog zeker het vermelden waard is dat Jelle de cross zeer knap volbracht nadat hij bij een wedstrijd pakweg 6-8 weken geleden nog door domme pech een spierscheuring had opgelopen! Veel respect voor deze comback! We noemden al drie meisjes pupillen A, maar de snelste van allemaal was Bouke van der Heijden die ogenschijnlijk moeiteloos met ferme tred haar ronde volbracht. 

En zo leek het bijna bij al onze jeugdatleetjes te gaan: allen kwamen zeer goed voor de dag en niemand leek de race onjuist te hebben ingedeeld. Dat betekende niet dat het niet zwaar was, met name voor de eerder genoemde Lotte van de Ven van net 5 jaar oud. Tot 800m liep ze keihard op kop van haar categorie, maar toen was de tank leeg en dat is ook niet gek op die leeftijd. Anna Vijlbrief is een paar jaartjes ouder (wel zelfde categorie, allebei MPC, tot 8 jaar) en zij plaatste nog een versnelling in de laatste 300m om zo de 1e plaats op te eisen, voor Lotte. Roel van de Ven was de enige jongens pupil C, dus over winnen hoefde hij zich geen zorgen te maken. Toch wilde hij (in ook voor hem zijn 9e en laatste cross van het seizoen) nog een goede wedstrijd afleveren en dat lukte door als 3e overall over de streep te komen, enkel na Dylan (die nog een ronde meer moest lopen) en Jason in een tijd waarmee hij de Auwjoarscross zou hebben gewonnen bij een categorie hoger! Een topprestatie dus van alle deelnemende jeugdleden en dus voor allen een mooie beker voor die prestaties en een grote pluim voor deelname.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking mochten de jeugdleden met de meeste deelnames aan de Kempische Crosscompetitie (Nienke liep ze alle 8!) ook nog een natura-prijsje uitzoeken en terwijl de jeugd aan een zakje chips en bekertje ranja zat bedankte René (die de prijsuitreiking van de jeugd verzorgde) nadrukkelijk, en dat herhalen we hier graag nog eens, de vrijwilligers van onze vereniging die de organisatie vormen en de kampioenschappen in goede banen hebben geleid. Want zonder vrijwilligers geen vereniging! 

Wij hopen iedereen weer te zien bij onze eigen indoorwedstrijd (samen met GM uit Best) aanstaande zaterdag in De Kemmer en daarna: op naar het baanseizoen!

Sportieve groeten namens de (jeugd)trainers!

Foto: pupil Roel zit junior Tim op de hielen!

12 mrt '23

Roland en Marieke zijn de clubkampioenen cross ...

Vandaag waren de Clubkampioenschappen Cross, de eerste volwaardige sinds 2019. In 2020 ging het niet door vanwege de coronapandemie en in 2021 en 2022 om dezelfde reden alleen voor de jeugd.

Roland van Loon liep goed vandaag, zei hij na afloop. Maar het had ook wat minder gemogen, want weer won hij met ruime voorsprong de wedstrijd en daarmee voor de negende keer het kampioenschap. Bij de vrouwen was Marieke Meeuwis de snelste. Zij moest er wel voor knokken, bij de finish had ze maar 5 seconden voorsprong op Ria Pijnenburg. Er waren 51 deelnemers.

De uitslagen en de foto's zijn gepubliceerd, verslag van de jeugd volgt nog.

Home knop