Weer CR indoor voor René van de Ven

17 mrt '19

Om het indoorseizoen af te maken deed René in Dordrecht mee aan 3 onderdelen: 50 m sprint, 60 m horden en polsstokhoogspringen. Het resulteerde in een clubrecord voor polsstok, al was de prestatie wat tegenvallend. Lees het verslag van René:

Dordrecht, zondag 17 maart. Bij polsstok onverwachts en ongewild ingedeeld bij de hoogste groep. Groot nadeel, want de aanvangshoogte was daardoor al ongeveer mijn maximum, zeker na 3 jaar niet springen (vanwege de enkel en het feit dat onze installatie nog altijd niet in orde is). Maar goed, in ieder geval een resultaat behaald (2.50 m) dus een CR.
Vervolgens de 50 m sprint, maar een tiende langzamer dan in Zoetermeer. Nou ja. En toen eindelijk, bij deze laatste indoorwedstrijd van het seizoen, de 60 m horden op master-hoogte. Een makkie dacht ik. Immers, ik had 'm in Hoboken nog op senioren hoogte gelopen. Maar ik maakte een foutje bij de start, een te korte pas, waardoor ik niet goed uitkwam bij de eerste horde. Dribbel dribbel dribbel en met moeite erover. Snelheid: weg. De tweede horde niettemin vol aangevallen, de derde ook, zo laag mogelijk erover en.... te laag. Mijn bijtrekbeen bleef hangen achter de horde en ik ging vol over de kop. Salto frontale. Weg tijd. Maar ja, toch finishen natuurlijk, stoppen, dat nooit! Opgestaan, bijna uit stilstand over de 4e horde, de 5e horde nog nemen en dan naar de finish. Een lachertje als tijd natuurlijk, maar goed. Verbeteren dan maar. Volgend indoorseizoen. 

Na afloop komt pas de pijn van de val, het was toch hard gegaan. Helaas bleek de horde nog heel, maar ik niet helemaal. Flink gekneusde linkerpols, scheurtje in de aanhechting van mijn kuitspier (rechts) luidde het oordeel van de huisarts maandagochtend. Bovendien natuurlijk ook een flinke klap voor mijn 3 jaar geleden gebroken linkerenkel. Het verdict luidt 6-8 weken rust, dus mijn zomerseizoen zal pas medio mei beginnen, het is niet anders. Ik had het een en ander liever anders zien gaan, maar het was in elk geval spektakel deze winter!

Foto uit archief 

Roland en Antoinet zijn de clubkampioenen cross

17 mrt '19

Voor de achtste keer werd Roland van Loon vandaag clubkampioen cross. En weer met overmacht. Nadat Edwin van de Ven hem de eerste ronde nog kon volgen, nam Roland een royale voorsprong van 30 seconden. Bij de vrouwen werd Antoinet Hems voor de tweede keer clubkampioen. Zij moest er voor vechten, want ze bleef Tineke van den Heuvel maar 2 seconden voor.

Foto (Ad van Zelst): voorzitter Hennie van Rijt reikt de wisselbekers uit. Meer foto's in het FOTOBOEK.

Op één dag 2 CR's in 2 landen voor René van de Ven

10 mrt '19

René schrijft:

Vandaag heb ik na 30 jaar wedstrijdatletiek toch nog eens wat nieuws uitgehaald. Ik heb het namelijk voor elkaar gekregen om twee wedstrijden op één dag te doen en dan ook nog bij twee verschillende wedstrijden in verschillende plaatsen en in verschillende landen. En ik heb ook nog 2 clubrecords gevestigd. Dat is nog nooit gebeurd in de geschiedenis van onze vereniging.

Nadat ik een paar weken geleden was ge-DQ-d op de 40m sprint in Zoetermeer zocht ik naar een andere 40m wedstrijd, maar die zijn er nauwelijks voor senioren en masters. Behalve: de besloten clubkampioenschappen van GM/AVV/GVAC in Best (die houden ze samen). Mijn uitslagen:
Kogelstoten: 11.11 m. Ik had het idee dat er meer in zat, maar het was een meerkamp, dus slechts 3 pogingen. Tevreden met 11+
40 m sprint: 6.3 sec BP. Gelukkig geen valse start deze keer, al leek het erop dat de baan naast mij dat wel had, maar hij mocht door. Waarschijnlijk was de starter alleen naar mij aan het kijken... Hoe dan ook, geen hele goeie tijd, maar ik kan ermee leven. Officieel is dit onderdeel niet voor M35, dus het is een BP, Beste Prestatie. 
Hoogspringen: 1.28 m. Men ging met 5 cm per keer omhoog en kwam dus op 1.33 m uit. Dat was dus mijn doel, gelet op mijn CR van 1.30 m maar het zat er helaas niet in. Wel de hoogte, geen coördinatie nog steeds, aangezien ik met mijn verkeerde been moet afzetten na mijn enkelbreuk.

Direct naar de auto en met een rotgang naar Heusden-Zolder. Ans Saalberg ging weer mee supporteren, echt super. Daardoor kon ik onze Roel ook meenemen, dus die was ook dolblij, want met al die regen zat ie al heel de dag binnen. Snel aangemeld voor kogel, 60 m sprint en 60 m Horden. Kogel stond al op punt om te beginnen dus vlug daarheen om in te stoten.
Het gevoel van Best bleek te kloppen. Het duurde nog even getuige de eerste vier pogingen: 10.82, 11.11, 10.85, X. Maar toen, in de vijfde, kwam het eindelijk samen: 11.47m CR! Maar 1 cm onder mijn senioren record indoor. De laatste poging was ook weer zo'n redelijke 10.80 te zien aan de landing, maar ruim minder, dus die maakte ik ongeldig. Ans had mijn pogingen gefilmd en er bleek nog meer dan voldoende ruimte voor verbetering, dus dat zou wel frappant zijn. Staat het CR M35 straks verder dan dat bij de senioren... Maar goed, zo ver is het nog niet.

Helaas bleek de wedstrijd toen ten einde. Dat wisten we pas 2 uur later overigens. Het bleek zo ontzettend druk met inschrijvingen dat het hele programma, inclusief mijn 60 m en 60 m Horden, anderhalf tot twee uur (!) uit zou lopen. Ik had wel kunnen wachten, maar het stilzitten deed mijn enkel geen goed en omdat Roel mee was ging dit niet werken. Ik heb me netjes afgemeld bij de hoofdscheidsrechter en bij het secretariaat en ik kreeg zelfs nog mijn inschrijfgeld terug! Dat heb ik toen maar in hun kantine gespendeerd om supporter Ans (en mezelf) te trakteren op een Tongerlo Donker. Het was, ondanks het moeten overslaan van de sprint en horden, zeker niet voor niets geweest.

Terzijde overigens: Heusden-Zolder, hoe groot is dat plaatsje nou werkelijk? Ligt gewoon een 8-baans rondbaan in kunststof en er staat dus sinds 4 jaar een indoorhal van 80 m lang en 35 m breed, ook geheel bedekt met kunststof van binnen met kleedkamers en toiletten beneden en kantine boven. Niet normaal. Hoe doen ze dat daar toch?

(Foto uit archief, verslag ingekort door de redactie)

Ons bestuur is weer compleet!

25 feb '19

Vanavond was de jaarvergadering van onze vereniging. Een vergadering die in het teken stond van veranderingen in de bestuurssamenstelling. Op de vacature die zou ontstaan na het vertrek van voorzitter Henry van der Schoot hadden zich aanvankelijk geen kandidaten gemeld. Tijdens de vergadering kwam de oplossing in de persoon van Toon Erven, die zich beschikbaar stelde voor het bestuur. Hij werd met instemming van de leden benoemd. Na kort beraad stelde het bestuur Hennie van Rijt voor als voorzitter.

Foto: Henry van der Schoot, die in verband met zijn carrière afscheid nam, werd door de nieuwe voorzitter uitgebreid bedankt voor zijn waardevolle inzet voor Atletiek Oirschot gedurende zijn 3-jarig voorzitterschap. 

Nellie van Beers vrijwilliger van het jaar

25 feb '19

Vanavond werd bij de drukbezochte jaarvergadering Nellie van Beers naar voren geroepen. Voorzitter Henry van der Schoot overhandigde haar een mooie bos bloemen voor haar niet aflatende inzet voor onze club. Nellie is bijna 30 jaar lid (vanaf  november 1989) en zit al sinds 2005 in de wedstrijdcommissie. Ze zorgt bij al onze wedstrijden voor de bekers en medailles en is er altijd bij als er helpende handen nodig zijn bij onze evenementen. En als ze er niet bij is loopt ze op hoog niveau wedstrijden in de regio, waar ze de prijzen in haar categorie binnenhaalt en zo de vlag van Atletiek Oirschot hoog houdt.
Nellie is de vrijwilliger van het jaar en dat is welverdiend.

Tineke en Henk op het podium in Moergestel

24 feb '19

De jaarlijkse Rico Salvettiloop in Moergestel mag zich altijd verheugen in een groot aantal deelnemers. Dat heeft onder andere te maken met het snelle parcours, dat uitnodigt tot het lopen van persoonlijke records. Atletiek Oirschot was met een 10 deelnemers naar Moergestel afgereisd, evenals 2 Bali Runners. Het was perfect loopweer met een lentezonnetje en geen wind. Voor Tineke van den Heuvel, die in voorbereiding is op een hele marathon, was het een mooie kans om haar snelheid te testen. Ze werd “gehaasd” door Bali Runner Henk van Gerven en dat zou heel goed uitpakken. Henk wil van zijn 62e levensjaar een bijzonder jaar maken en dat wil hij gaan doen door in één jaar 12 marathons voor het goede doel te gaan lopen. Maar vandaag stelde hij zijn ervaring in dienst van Tineke en hij probeerde haar naar een goede tijd te loodsen. De laatste kilometers gingen heel snel, maar het was net niet genoeg voor een eerste plaats. Tineke was echter enorm blij met haar tweede plaats op het podium van de 15 kilometer en haar eindtijd van 1:11:42 uur. Dat was twee minuten sneller dan vorig jaar en dat had ze niet verwacht. Na de finish bedankte ze Henk met de woorden “zonder jou was dit niet gelukt”. Het was een mooi voorbeeld van de vriendschapsband, die in de afgelopen jaren is ontstaan tussen Atletiek Oirschot en de stichting Loopgroep Bali Runners. Henk van Gerven werd overigens ook beloond: hij werd 3e bij de Mannen 55. 

Aan de 10 km deden 10 atleten van Atletiek Oirschot mee. Daar werden 3 persoonlijk records verbeterd. Edwin van de Ven verbeterde zijn beste tijd zelfs met 2 minuten en bracht het naar 38:44 min. Het was de eerste keer dat hij onder de 40 minuten dook.

Verslag Kees Smetsers, Foto (Henk van Gerven): Tineke van den Heuvel werd 2e bij de V35. Naast haar Pau Lin Kho, die 1e werd. Scheelt wel een jaartje of 25!

Eindstand Kempische Crosscompetitie

17 feb '19

Vandaag werd de laatste wedstrijd van de Kempische Cross Competitie 2018-2019 gelopen. Voor Atletiek Oirschot was de Karpencross een spannende afsluiting van het cross seizoen, want zowel bij de individuele klassementen als bij het verenigingsklassement waren er grote kansen op hoge klasseringen in de eindstand. Er gingen 32 (!) atleten van Atletiek Oirschot naar de prachtige accommodatie van Eindhoven Atletiek. Deze grote deelname is iets waar onze vereniging best trots op mag zijn.

Bij de masters was het een spannende dag, want er waren nog twee kansen op de eerste plaats in het eindklassement. Voor Nellie van Beers was dat slechts een theoretische kans, maar zij mag trots zijn op de tweede plaats, die ze vandaag behaalde in de categorie V55 en ook op de tweede plaats in de eindstand van de Kempische Cross Competitie. Roland van Loon stond bij aanvang van de wedstrijd eerste in de tussenstand van de categorie M45, maar helaas verspeelde hij door een val op een heuveltje deze klassering. Ook hij werd tweede in de eindstand. Twee prachtige plaatsen voor deze toppers van Atletiek Oirschot.

De pupillen en junioren van Atletiek Oirschot leverden ook mooie prestaties. Er waren podiumplaatsen voor Jules de Bresser (eerste), Sophie Spee (derde) en Bente Brands (tweede). Door deze resultaten werd Sophie Spee eerste in haar categorie MPmini, Bente Brands derde bij de MPB en Josh Hover 3e bij de JPmini. Prachtige resultaten voor deze talentvolle jonge atleten! Dat belooft heel veel voor de toekomst.

De eindstand in de Kempische Crosscompetitie:

Roland van Loon 2e M45,
Nellie van Beers 2e V55,
Sophie Spee: 1e MPmini (!),
Bente Brands: 3e MPB
Josh Hover: 3e JPmini

De junioren en pupillen van Atletiek Oirschot hadden het hele winterseizoen al op eerste plaats gestaan van de Kempische Cross Competitie en nu kwam op deze dag de beloning voor hun inzet en harde werken. Toen alle resultaten verwerkt waren, bleek dat zowel de pupillen als de junioren met afstand eerste waren geworden in de eindstand van de Kempische Cross Competitie! Een ongelooflijk mooi resultaat, waar de junioren, pupillen, begeleiders en trainers supertrots op mogen zijn. Ongetwijfeld zal dit nog worden gevierd  bij Atletiek Oirschot want het is iets wat iedereen een paar jaar geleden niet verwacht zal hebben. Het is ook iets wat de bestuurders van de gemeente Oirschot misschien mee zouden kunnen nemen in hun besluitvorming over de accommodatie van Atletiek Oirschot. Een betere atletiekaccomodatie zou een heel mooie beloning zijn voor de prestaties, die door de atleten van Atletiek Oirschot worden geleverd.

Verslag Kees Smetsers, foto Arie Wichman

Mooie resultaten in de Karpencross

17 feb '19

Vandaag waren we met maar liefst 32 AO'ers in Eindhoven, voor de laatste cross van het seizoen. Behalve dan onze Clubcross, die komt nog op zondag 17 maart. En weer behaalden we ereplaatsen, 5 stuks nog wel. Digna van der Sloot had cupcakes gebakken, maar dat wisten ze van tevoren niet!

Roland van Loon: 3e M45,
Nellie van Beers: 3e V55,
Jules de Bresser: 1e JPmini,
Sophie Spee: 3e MPmini,
Bente Brands: 2e MPB.

Foto (Arie Wichman): onze meisjespupillen aan de start van de Karpencross. Meer foto's in het FOTOBOEK.

Wedertcross: 6 x podium!

10 feb '19

Tel maar op: 1 eerste plaats, 3 tweede plaatsen, 2 derde plaatsen = 6 keer podium in Valkenswaard. Het was weer een mooie dag voor Atletiek Oirschot!

Foto uit archief: Ster van de dag was Nellie van Beers, ze werd eerste bij de V55.

Henk van Gerven en Piet van Oirschot bedwingen de Two Rivers Marathon

10 feb '19

Elk jaar wordt op Paaszaterdag in Zuid Afrika de “Two Oceans Marathon” gehouden. Dat is een ultra marathon van 56 kilometer. Jaarlijks reist een aantal ervaren Nederlandse marathonlopers naar Kaapstad om aan deze zware wedstrijd deel te nemen.

De “Two Rivers Marathon” van Zaltbommel is een wintermarathon, die door de zware omstandigheden voor veel lopers een ideale test is voor de wedstrijd in Zuid Afrika. Het grootste gedeelte van het parcours van deze wedstrijd gaat in de Bommelerwaard over de dijken langs de rivieren Maas en Waal. Op zondag 10 februari 2019 was de vierde editie van deze marathon. Henk van Gerven en Piet van Oirschot van de stichting Loopgroep Bali Runners gingen om 11.00 uur van start voor 42 zware kilometers, want de harde wind had vrij spel op de dijken van de Bommelerwaard.  

De beide Bali Runners, die ook lid zijn van Atletiek Oirschot, werden vanaf de eerste kilometers geteisterd door de regen en wind. Desondanks kwamen ze bij het 21 kilometer punt door in mooie tijden, namelijk 1.51.45 (Henk) en 2.00.33 (Piet). In de tweede helft begon het ook steeds meer te regenen en dat maakte deze wedstrijd  nog zwaarder. De Bommelerwaard had op deze dag geen genade voor de deelnemers van deze marathon. In de laatste kilometers naar de finish, op de dijk naar Zaltbommel, werden de wind en de regenvlagen stormachtig. De deelnemers moesten hun laatste restje energie aanspreken. Beide Bali Runners zijn echter ervaren marathonlopers en zij lieten zich niet uit het veld slaan door deze extreme omstandigheden. Allebei wisten ze waarvoor ze het deden, want hun passie en drive hebben ze in de afgelopen jaren gevonden in de hulpverlening aan Indonesische kinderen, die een beperking hebben en niet het voorrecht hebben om te kunnen lopen. Dat maakt hun sterk en het geeft hun de energie om moeilijke omstandigheden, zoals vandaag, te overwinnen. De finishtijden, 3.55.14 voor Henk en  4.44.11 voor Piet, waren deze keer niet belangrijk. Ze hadden allebei een prestatie van formaat geleverd en daar mogen ze trots op zijn.

Verslag: Kees Smetsers

Martien en Frans: succes bij de NK

3 feb '19

Bij de Nederlandse Kampioenschappen Indoor voor Masters in Apeldoorn hadden we weer een succesvol wekend. Martien van de Ven (M70) won twee zilveren medailles, zowel op de 3000 m als op de 1500 m. Gezien de voorbereiding met tal van blessures was dit geen slecht resultaat, maar toch baalde hij van het nipte verlies van de Nederlandse titel op de 1500 m.

Frans van der Staak zette voor het eerst voet op een indoorbaan. Zonder enige ervaring geen sinecure. En dat bleek helaas, op dag 1 van het NK. Frans (M65) werd 4e in zijn categorie op de 3000 m, maar werd achteraf gediskwalificeerd wegens het op de lijn stappen in de bocht. Het kostte hem geen medaille, maar wel een clubrecord. Troostprijs was dat hij, na weer een zure 4e plaats vlak achter de nummer drie, op de 1500 m wel een seconde onder het oude clubrecord van Martien dook.

Foto (archief): 70 jaar en in topconditie! Martien haalde 2 zilveren medailles bij de NK

3 Clubrecords bij Indoor Zoetermeer

2 feb '19

In Zoetermeer waren René van de Ven (M35) en Matthijs van den Heuvel (JJB) actief op een sprintmeerkamp (40-50-60m) en voor René ook nog kogel. De eerste start (40 m) bleek haastwerk, omdat de organisatie de serie-indeling plots had omgegooid. Niet serie 10 pas, maar serie 2 al voor René. Dat liep niet goed af. Eerst een valse start, daarna goed weg maar toch door de starter teruggeschoten omdat iemand niet helemaal stil had gezeten voor de start. En toen ging het mis: weer vals en René kon onverrichterzake weer naar de tribune terwijl hij alleen maar had hoeven finishen om een clubrecord te vestigen. Matthijs deed het beter, maar miste met de kleinst mogelijke marge van 1/100e het CR van Rudy van Belkom uit 2000.

Tussen de starter en René kwam het niet meer goed. Ook op de 50 m en de 60 m een valse start, maar door extra lang te wachten wist hij daar wel te finishen. Geen toptijden, maar op de 50 m wel een CR (7.56 sec). Ook Matthijs liep een mooi CR op de 50 m sprint (6.78 sec). Op de 60 m was René 0.02 sec langzamer dan zijn eigen CR van drie weken geleden. Matthijs kreeg last van zijn knie en de 60 m ging stukken minder dan de eerste twee afstanden, al liep hij wel een PR.

Hoe moeizaam de sprint ook ging, René maakte het allemaal goed bij het kogelstoten. Vanwege opnieuw verwarring over het tijdschema miste hij zijn startgroep, maar met dank aan een coulante wedstrijdleider was starten in de tweede groep geen probleem. Met de 10.90 m van drie weken geleden was hij al zeer tevreden, vandaag was de eerste poging al direct 10.94 m! De tweede poging landde zelfs op 11.28 m! Slechts 2 cm minder dan het CR bij de senioren, maar uiteraard een CR bij de M35.

Foto (archief): Matthijs van den Heuvel, CR en 3 PR's

Het was weer raak in Best!

28 jan '19

Bij de 6e wedstrijd in de Kempische Crosscompetitie stonden weer 5 van onze leden op het podium: Frans van der Staak 1e M65, Nellie van Beers 2e V55, Jules de Bresser (net lid geworden!) 2e JPmini, Josh Hover 3e JPmini, Sophie Spee 2e MPmini.

In de stand voor de Kempische Crosscompetitie nemen we na Best 5 ereplaatsen in: Nellie van Beers 2e V55, Bente Brands 3e MPB, Sophie Spee 1e MPmini, Roland van Loon 1e M45 en Josh Hover 2e JPmini. 
In het verenigingsklassement staan we zowel bij de pupillen als de junioren bovenaan. Er komen nog 2 wedstrijden: Valkenswaard en Eindhoven.

Let op: van je resultaten worden de 2 slechtste geschrapt, maar de laatste wedstrijd in Eindhoven telt voor iedereen mee!

Foto (Tiny Steenbakkers): Frans van der Staak weer eerste M65.

Eersel: 5 podiumplaatsen!

20 jan '19

Ja hoor, 5 keer podium voor Atletiek Oirschot bij de Dieprijtcross in Eersel! 
- Roland van Loon 1e M45
- Frans van der Staak 1e M65
- Nellie van Beers 2e V55
- Sophie Spee 2e MPC
- Bente Brands 3e MPB

Het was lekker racen in het zonnetje met lichte vorst.

Foto: Roland wint zijn eerste wedstrijd in de KCC

Roland van Loon gehuldigd op het Sportgala

19 jan '19

Roland van Loon werd op het Sportgala van de gemeente Oirschot gehuldigd voor de twee Nederlandse titels Oriëntatielopen die hij in 2018 behaalde. Van wethouder Esther Langens kreeg hij de bloemen en een mooie toespraak.

Foto Martin van Wulfen

René schrijft 4 CR's op zijn naam

13 jan '19

René van de Ven is op 1 januari 35 geworden en komt dus nu uit bij de masters M35. En dat zullen we weten ook: hij stelde in Hoboken meteen 4 clubrecords indoor. Zie de prestaties bij de UITSLAGEN.

Foto uit archief

Lees het verslag van René:

"Eerste wedstrijd als master: ach, dat zal het verschil niet maken"

Zo, dat was het dan, mijn seniorentijd zit erop.
Mee met ome Martien in 1988, officieel lid geworden in 1990 op zesjarige leeftijd, alle categorieën doorlopen en nu master. Alles verandert, behalve één ding zo lijkt. Toen ik nog pupilletje C was sprak men al over "de nieuwe baan" en helaas doet men dat nu ik master ben nog steeds. Zucht, een droevige vaststelling. Hier denk ik echter nu pas tijdens het schrijven van dit verslag aan, op weg naar Hoboken (B) dacht ik alleen maar aan hoe mijn enkel (in stukjes gebroken in 2016) zich zou houden. Gedreven door de nieuwe schone lei in mijn nieuwe categorie kon de jacht op clubrecords beginnen, dus ik schreef me in op alle onderdelen. 

Ans (Saalberg), nog steeds geblesseerd helaas, ging mee als coach en supporter, net als onze Roel.
Natuurlijk toch weer iets te laat weg thuis, maar geen zorgen, "het is toch altijd druk op die wedstrijd dus voordat ik aan de beurt ben...". Het bleek echter minder druk dan normaal, dus snel maar even 10 minuten inlopen rondom de hal, die gelegen is een oude, van de buitenkant bezien vervallen fabriek. Van binnen echter is het een mooie grote sporthal met een speciale vloer die het midden houdt tussen kunststof en gewone gymzaal ondergrond. Men mag er echter met spikes op lopen, mits je gebruik maakt van speciale spikepuntjes. Die heb ik uiteraard, doch slechts 1 setje en die zaten onder mijn verspringspikes. Afijn, dan doen we het daar maar mee dacht ik, het zal het verschil vast niet maken.

Tien minuutjes inlopen, meer tijd had ik niet.
Snel terug naar binnen, wedstrijdtenue aan, spikes en andere sokken aan -snel alvast melden bij de jury van het hoogspringen- en naar de start van de 60m. Ik liep ooit -uit mijn hoofd gezegd- 8.39sec. Wat zou ik nog kunnen? Mwah, de laatste 3 jaar sinds die enkelbreuk niet veel meer gedaan, lang geen starts geoefend, laten we maar gaan voor "onder de 9". Ik stelde mijn startblok in, zat niet helemaal goed maar ach, "dat zal het verschil niet maken", dus ik gaf de startcommissaris een duimpje omhoog. 'Gereed maken, in de blokken, klaar...PAF". En bijna lag ik voorover op de baan. Twee-en-halve strompelpas, maar ik bleef overeind. Niet het beste begin, maar met 8.87sec zat ik onder de 9 en zo bleef er nog wat te verbeteren over ook. 

Nahijgend wandelde ik richting mijn tas toen ik mijn naam hoorde roepen: de jury hoogspringen!
Ik moest al. Verrek ja, door die kapotte enkel moet ik noodgedwongen met mijn verkeerde been springen. Voor wie dat niets zegt: het is als proberen supernetjes te schrijven met je verkeerde hand, je bent al blij als er überhaupt iets leesbaars op papier komt. Dus was ik op de aanvangshoogte van 1.25m begonnen. Geen aanloop, niet ingesprongen, nog moe van de sprint. Gelukkig 1.25m in de eerste poging. Snel even een slokje drinken en ik mocht alweer op 1.30m. Ook eerste poging, gelukkig, niet teveel sprongen maken want dat kan het lichaam niet meer aan, zeker niet met die gebrekkige techniek met mijn verkeerde been. Eigenlijk was ik al wel tevreden. Er zullen nog wel wedstrijden komen waar ik niet vijf onderdelen hoef te doen en daar verbeter ik het dan wel weer. Maar toch nog één sprongetje op 1.35m proberen...helaas...Nou nog eentje dan...helaas...Nja maar het scheelde weinig dus dan die laatste ook nog maar... Nee, deze keer maakte het inderdaad geen verschil. Maar het scheelde weinig, dus misschien kan ik in de toekomst nog in de buurt komen van mijn "PR-verkeerde-been" van 1.38m.

Even een kwartiertje rust.
Boterhammetje eten, een paar keer tegen Roel sprinten en streng kijkend waarschuwen dat van de 3e bank van de tribune afspringen niet de bedoeling, stout en bovendien gevaarlijk is. Maar die waarschuwing zou het verschil niet maken natuurlijk. Zo vader, zo zoon? Tijd voor mijn 3e onderdeel. Sokken weer wisselen, kogelschoenen aan, wat tape ter versteviging om de pols en instoten bij kogel. Tot aan mijn enkelbreuk was ik tevreden vanaf 11m, maar "ongetraind en eerste wedstrijd sinds lang", dus ik nam mezelf voor tevreden te zijn met 10.50m. Keer of 5 ingestoten, 2-3 stoten leken rond de 10.30m. Goed genoeg, laat de wedstrijd maar beginnen. De eerste poging was aardig: 10.25m. Een voetje nog tot de doelafstand. Makkelijker gezegd dan gedaan. Als je het niet onderhoudt ebt je techniek snel weg, althans de automatismen zijn ver te zoeken. Door de lijnen op de vloer kon ik goed zien of het de moeite was de jury met het meetlint aan het werk te zetten. Poging 2: X (ongeldig). Poging 3: X. Poging 4: buiten de sector zelfs -hoe is het mogelijk dacht ik bij mezelf- en dus X. Dit moest anders. "Focus Van de Ven, stop met die rare technische afwijkingen." Bij de 5e poging voelde ik het direct. Dat is zo mooi hè. Dat gevoel, als de kogel -of welk werptuig dan ook- je hand nog geen 5 centimeter, nog geen tiende seconde heeft verlaten, dan weet je het al als atleet. "Dit is em". En inderdaad: ver voorbij de lijn die ik zocht: 10.90m. Ik liet mijn laatste poging voor wat het was.

Terug wandelen naar de tas, weer even een slok drinken en met wat water het magnesiumpoeder van mijn handen spoelen.
Het verspringen stond op punt van beginnen. Snel gemeld bij de jury, sokken weer gewisseld, verspringspikes weer aan. "Waar ben je tevreden mee René" vroeg Ans. Tja, dacht ik, verkeerde been springen weer, "nou 4.50m lijkt me een mooi streven". Na het uitzetten van mijn aanloop was er nog net genoeg tijd om die 1x te proberen. "Tegen de balk", zo zag Ans. 'Prima' dacht ik, 'ik loop dadelijk in de wedstrijd toch net wat harder'. Zo bleek ook, ik had niks over bij mijn afzet, maar derhalve ook precies geen afdruk in de plasticine. Geldig dus: 4.66m. Maar wel een slechte landing, teveel voorwaartse rotatie, dus moest beter kunnen, vond ik. Tweede poging dan maar...hoewel...in de verte zag ik al wat mannen oefenhorden nemen... 

Ai! Hup, weg bij ver, snel naar de horden.
Eerder op de dag wendde ik mij tot de jury met de vraag of de masters wel op de officiële masters-hoogte zouden lopen. Dat zou immers wel een flink verschil maken, maar helaas. Ik wist het ook wel, het was namelijk officieel een seniorenwedstrijd dus de jury had gelijk. Maar ja, toch even proberen hè.
Op de oefenbaan deed ik snel een kort rekoefeningetje en ging ontspannen over twee horden... op dameshoogte. Ik had vorige week in de zaal nog even een paar keer op de mastershoogte van 99cm geoefend en dat ging prima, net als de twee horden op die hoogte die ik hier nam. Maar die laatste 7,7 centimeter naar de seniorenhoogte van net geen 1,07m, pfff dat lijkt stukken meer dan slechts 7 cm. Ik stond inmiddels op de wedstrijdbaan, liep twee keer aan en even zo vaak maakte ik geen sprong over de horde. Ik weigerde. Angst. 'Zou mijn enkel dit wel aan kunnen? Kom ik wel goed uit bij de eerste horde? Kan ik dit überhaupt nog, na zo lang niets doen?' Maar lang kon ik niet nadenken, ik zag de startcommissaris op zijn "uurwerk" kijken. Snel ging ik nog een keer zitten en wisselde ik mijn startblokken om, zodat ik met mijn andere voet voor zou starten en ging zitten voor een laatste proefstart. 'Kom op Van de Ven, ophouden met dat slappe gedoe, gewoon afzetten-ogen dicht-en erover, niet janken'. Alsnog enigszins behoedzaam startte ik weg maar eenmaal bij de horde ging ik ervoor. Immers, die paar centimeter zou het verschil toch niet maken!? Ik kwam er veilig overheen en zowaar nog prima in balans ook. Nou, hup dan maar. De starter riep ons op tot gereed maken. "Succes mannen", ging het over en weer net voor het "op uw plaatsen" commando van de starter. Altijd sportiviteit en gemoedelijkheid bij deze wedstrijd. 

Een laatste diepe zucht, ogen dicht, extra focus.
PAF! Opnieuw  een behoedzame start naar de eerste horde zodat ik goed uitkwam. Behoedzaam door naar horde 2...iets te behoedzaam, ik landde er bovenop met mijn hamstring / de onderkant van mijn dijbeen op slechts enkele centimeters achter mijn knieholte! Normaal gezien volgt een onvermijdelijke val maar ik kon blijven staan en wonderbaarlijk genoeg was ik slechts gering uit balans gebracht. Wel snelheid kwijt, 'aanzetten Van de Ven, verdorie!' Verbazingwekkend eigenlijk wat je nog kunt denken tijdens zo'n intense, korte race. De 3e horde licht geraakt, de 4e geschampt, de 5e licht geraakt, maar heelhuids gefinisht! Bij de senioren liep ik ooit 11.14sec, dus van de 12.39sec van vandaag moet nog wel wat af kunnen, maar ik was heel gebleven en dus tevreden. 

Opnieuw nahijgend van een inspanning werd ik alweer geroepen...
Tweede poging verspringen...Nou ja, toe maar dan. Half voetje dichterbij, want ik zal wel wat minder hard aanlopen nu. Precies op de balk weer, maar de vermoeidheid liet zich gelden: 4.60m. De 3e poging nog presteren bleek een brug te ver. Ik had geen snelheid meer over, kwam ver voor de balk uit en liet de sprong voor wat het was. Het was wel goed zo. Vijf onderdelen in 2,5 uur, nauwelijks enige voorbereiding en nauwelijks rust tussendoor, maar toch zeer tevreden. Ik vond dat ik wel een pintje verdiend had. Ik proostte met Ans op een geslaagde wedstrijd en met Roel zijn flesje appelsap op een grote zak Vlaamse frieten - want daar was ie toch wel het meest voor mee gegaan, al had hij zich al rennend en springend langs de kant ook prima vermaakt. 

Om 12 uur vertrokken, om 20 uur thuis met de buik vol Vlaamse friet en 4 clubrecords rijker.
Waarom 4 en niet 5? De horden race was officieel een seniorenwedstrijd en werd derhalve ook gelopen over senioren hoogte. Uit artikel 8 van het Reglement Clubrecords blijkt -kort samengevat- dat alleen een clubrecord of Beste Prestatie kan worden behaald op onderdelen in de eigen categorie (en dat is horden op hoogte 99,1cm ipv 1,067m), of in een hogere categorie als dat onderdeel anders is dan in de eigen categorie. Van dit laatste is wel sprake, maar zoals gezegd was ik al eens flink sneller. Geen CR dus, maar ach, het was een gezellig en succesvolle dag, dus ook dat zal het verschil niet maken.

René van de Ven

BK Cross: Frans 1e, Roland 2e!

6 jan '19

We hebben weer een Brabants Kampioen Cross en een nét niet: Frans van der Staak werd in Oudenbosch met een royale voorsprong op de nummer twee 1e bij de M65, Roland van Loon werd 2e bij de M45.

Foto: Frans op het podium bij AVO'83 (*)

(*) De Atletiek Vereniging Oudenbosch was er de reden van dat we in 1985 de naam AVO niet mochten voeren en we door het leven moesten als Atletiekvereniging Oirschot, later verkort tot Atletiek Oirschot.

Geanimeerde nieuwjaarsreceptie

6 jan '19

Vanmorgen was na de trainingen de nieuwjaarsreceptie. Het clubhuis zat stampvol toen Henry van der Schoot zijn toespraak hield. Daarin haalde hij eerst Toon de Croon naar voren, die een oorkonde mocht ontvangen omdat hij was verkozen tot Clubheld van het Jaar in de Gemeente Oirschot, georganiseerd door het Eindhovens Dagblad.
Omdat de Spike niet meer bij de leden thuis wordt bezorgd dankte Henry vervolgens de vrijwilligers die deze taak jarenlang op zich heben genomen.

Foto (Ad van Zelst): Jeanne Kemps heeft vanaf 2001 de verspreiding van de Spike gecoördineerd. Meer foto's in het FOTOBOEK

Prikbord

Meld je aan voor gratis loopanalyse op 17 april 2019

De eerstvolgende loopanalyse van podotherapie Brons is op woensdag 17 april 2019 om 19.00 uur.

Deze loopanalyse is gratis voor alle leden; geinteresseerden kunnen zich aanmelden bij [email protected]

datum bericht:
9 mrt '19
meer...

Groene Woud Lentetrail: inschrijflimiet en parkeren

Bij de Groene Woud Lentetrail (zondag 14 april) is voor de hardlopers een limiet ingesteld van maximaal 350 deelnemers. Als deze limiet bij de voorinschrijving wordt bereikt is er geen na-inschrijving mogelijk. Dit wordt op deze website bekend gemaakt.

Voor de wandelaars is er geen limiet.

De parkeergelegenheid is beperkt. Aangeraden wordt om met de fiets te komen, daarvoor is voldoende parkeergelegenheid op het erf van Zorgboerderij Het Scheieind. Voor auro's is er gelegenheid in de omgeving van Het Scheieind.

datum bericht:
9 mrt '19
meer...

Hardloopcursus start op zondag 7 april

Op zondag 7 april starten we met de 31e hardloopcursus. Je kunt al inschrijven, lees alle info bij TRAININGEN > Hardloopcursus > Info.

datum bericht:
9 mrt '19
meer...

Website ontwikkelaar gezocht

De bouwer van onze website is door zijn carrièreverloop niet meer in staat tijd te besteden aan voorkomende reparaties en verbeteringen. Nu zoeken we iemand die dit kan overnemen. De website is gebouwd in het CMS Bolt van de Nederlandse softwareontwikkelaar Two Kings. Kun jij dit, of ken je iemand die hiermee overweg kan? Stuur even een mailtje naar Ad van Zelst. Voor deze specifieke taak is budget beschikbaar. Het is belangrijk dat we de techniek van onze website actueel houden en eventuele storingen snel kunnen verhelpen.

datum bericht:
25 feb '19
meer...

Overzicht Clubrecords

Nu het overzicht van clubrecords niet meer in de Spike staat, kun je dit zien in de rubriek CLUBRECORDS (de link onder het tekstblok). Daar staan de erkende clubrecords vanaf 2007 op jaar gerangschikt.

datum bericht:
20 feb '19
meer...

Zaaltrainingen bij wintertijd

Gedurende wintertijd zijn de trainingen voor de jeugd op dinsdag en donderdag in zaal De Linde (LIndenlaan). Door de groei van het aantal jeugdleden is de zaaltraining voor junioren CBA, senioren en masters op woensdag van 20.00 - 21.20 uur. Hieraan kunnen ook recreanten deelnemen.

Voor het programma zie op deze website de rubriek TRAININGEN

datum bericht:
23 okt '18
meer...

Protesteer tegen de weg door het Kemmerbos

Vandaag kregen onze leden een e-mail over de plannen van de gemeente om een weg dwars door het Kemmerbos aan te leggen. We hebben goede argumenten ingebracht om dit te voorkomen, maar we denken ook dat we meer kunnen bereiken als we onze stem verheffen. Praat er over met iedereen en benader de burgerraadsleden die je kent. Hier ligt een taak voor al onze leden, want die weg door het Kemmerbos, dat willen we toch niet?

datum bericht:
2 okt '18
meer...

Kijk eens op de vacaturebank

Atletiek Oirschot draait helemaal op vrijwilligers. En daar hebben we er nogal wat van nodig! Sandra Verhagen heeft de coördinatie van de vrijwilligers op zich genomen: zij brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Voor een overzicht van onze vacatures, kijk bij ALGEMENE INFO > Vacaturebank.

datum bericht:
25 jul '17
meer...

Word nu lid van Atletiek Oirschot!

Je loopt misschien al lang met het idee rond om dat hardlopen eens serieus aan te pakken. Kom in actie! Je kunt op 3 manieren bij onze club trainen:

1. Als lid
Dan hoor je er echt bij! Onze contributie is bescheiden en je kunt komen wanneer je maar wilt. Ook voor trainingen voor de technische onderdelen en de zaaltrainingen in de winter.

2. Als tijdelijk lid (3 maanden)
Heel geschikt voor leden van andere verenigingen die, bijvoorbeeld tijdens de zomerstop, hun conditie op peil willen houden. Of om te trainen voor een halve marathon. 

3. Of je komt als het je schikt
Je doet per keer € 2,00 in het potje. Alleen voor de recreantentrainingen op woensdag en zondag en bootcamp op maandag en donderdag.

Onze leden weten het al: je gaat gemakkelijker van huis als je met een gezellige groep kunt trainen!

Voor de contributietabel kijk bij ALGEMENE INFO > Ledenadministratie. Daar kun je ook het inschrijfformulier downloaden.

datum bericht:
1 mei '16
meer...