René pakt weer twee clubrecords

23 mei '19

In zijn jacht op clubrecords M35 deed René mee met de wedstrijden van Asterix in Eindhoven. Resultaat was 2 clubrecords (discuswerpen en speerwerpen) en een 2e plaats overall.

Foto uit archief

En dat is DRIE!

19 mei '19

Vandaag liep Henk van Gerven na Maastricht en Düsseldorf in Leiden zijn derde marathon van het jaar. Zijn streven is om er dit jaar 12 te lopen, alles om gehandicapte kinderen in Bali te kunnen laten opereren zodat ze kunnen lopen. Lees het NIEUWS-bericht van 23 maart j.l.

Ter ondersteuning liepen in de Leiden Marathon nog drie Bali-Runners de halve: Elle van Spreuwel, Linda Timmermans en Antoinet Hems. 

Mooie Tour du ALS

18 mei '19

Organisator Marij Maas kan tevreden zijn: mooi loopweer, een perfect uitgezet parcours door Wit Holland. Zo’n 80 hardlopers en wandelaars genoten van de tocht en steunden zo het onderzoek naar ALS.

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

Drie CR's voor René van de Ven

17 mei '19

Bij onze Open Baanwedstrijden gisteren stelde René van de Ven bij discuswerpen een clubrecord M35 met 29,37 meter. Vandaag verbeterde hij dit weer in Best: 29,49 m.

Ook op het onderdeel kogelstoten verbeterde René in Best zijn clubrecord, het staat nu op 11,05 m.

Foto (Ad van Zelst): de recordworp discus in Oirschot

Léon Brands werpt CR discus

16 mei '19

Bij de eerste serie Open Baanwedstrijden van het seizoen verbeterde Léon Brands het clubrecord discuswerpen M45 uit 2017 van Henry van der Schoot en bracht het naar 16,57 m. René van de Ven stelde het nog openstaande clubrecord discuswerpen M35 op 29,37 m.

Foto (Ad van Zelst): Léon in zijn eerste discuswedstrijd: meteen raak!

Bekijk de foto's van de baanwedstrijden in het FOTOBOEK

Verslag van René van de Ven:

Laat ik maar met de deur in huis vallen: de eerste baanwedstrijd van het jaar was een groot succes en behalve aan de goede opkomst en prestaties van alle atleten was dat vooral te danken aan de hulp van vele (assistent-)juryleden! Alle juryleden ontzettend bedankt! Het liep zelfs zo vlot, dat we “te vroeg” klaar waren. Uniek, dit is nog nooit gebeurd.

Door de groei bij de jeugd waren we genoodzaakt voor het eerst drie groepen tegelijk te laten sporten. Niet niks, maar zoals gezegd liep het als een trein, dankzij de vele helpende handen. Zelf had ik mijn handen nog altijd vol, want zelf deelnemen aan de wedstrijd, onze Roel helpen en ook nog gelijktijdig alle juryleden instrueren, dat valt niet mee.

Zoals gezegd echter zeker niet voor niets, want met meer dan 30 PR-verbeteringen (hier zitten dus de PR’s die iedereen haalde op voor hem/haar nieuwe onderdelen nog niet eens bij!) en twee clubrecords was het een zeer geslaagde eerste baanwedstrijd van 2019. Ook dankzij het heerlijke weer, wat een geluk, na al die matige weken kort hiervoor.

Her en der wellicht een kleine persoonlijke teleurstelling, maar vooral veel goede prestaties verspreid over alle categorieën. Op naar de tweede wedstrijd van het seizoen op dinsdag 11 juni 2019!

René van de Ven

René van de Ven verbetert CR kogelstoten M35

7 mei '19

Omdat hij er toch was om Carlo Schoonen te coachen, nam René in Helmond de kogel ter hand en verbeterde het CR van Danny van Overdijk (5,77 m) naar 10,94 m.

Carlo leverde met 54,70 meter een mooie prestatie op speerwerpen, maar omdat hij zijn licentie heeft bij HAC Helmond telt dat bij ons niet voor een clubrecord.

Foto (Ad van Zelst) uit archief: René met de kogel

Henk van Gerven loopt marathon en is auto kwijt

28 apr '19

Als Bali Runner heeft Henk zich het lot aangetrokken van kinderen in Indonesië, die een beperking hebben en nooit goed hebben kunnen lopen. Hij wil die kinderen graag helpen en gaat daarom in zijn 63e levensjaar elke maand een hele marathon lopen, waarbij hij zich laat sponsoren. Op 10 februari liep hij de wintermarathon van Zaltbommel en op 17 maart de natuurmarathon van Maastricht. Daar liep hij eerst een halve marathon met zijn dochter en plakte er toen nog een halve achteraan.

Vandaag was de marathon van Düsseldorf voor Henk de derde marathon van dit jaar. Omdat de Bali-Runners uitgenodigd waren op het 40-jarig huwelijksfeest van Johan Pijnenburg, moest Henk alleen naar Duitsland. Daar parkeerde Henk zijn auto ergens in de straten langs de Rijn en ging met de fiets verder naar de start. Ondanks dat hij in de afgelopen maanden al twee marathons had gelopen, verliep de wedstrijd voor Henk weer heel goed. In een strak tempo rende hij door Düsseldorf. Tot het 35 kilometerpunt liep hij op een schema van 3:40 uur. Elke kilometer ging in 5:15 en Henk voelde geen vermoeidheid. Pas in de laatste 7 kilometers moest hij wat inleveren op zijn schema en gingen de kilometers in 6:00. De finish bereikte hij in een heel mooie tijd van 3:47:18.

Nog nagenietend van zijn marathon ging Henk al fietsend zijn auto zoeken. Omdat de marathon nog aan de gang was, waren veel wegen afgesloten en raakte hij zijn oriëntatie kwijt. Henk bleef zoeken, maar zijn auto vond hij niet. Na een paar uur rondgefietst te hebben ging Henk toch maar het thuisfront bellen. Drie Bali Runners, die op het feest van Johan Pijnenburg zaten, besloten naar Düsseldorf te vertrekken om Henk te gaan helpen. Die had intussen de hulp van een taxichauffeur ingeroepen en gevraagd of hij met Henk de route wilde rijden, die hij bij aankomst ook had gereden. Dat bleek een goed idee, want toen was de auto snel gevonden. Henk belde snel naar de drie Bali Runners om het goede nieuws te vertellen. Die waren net vertrokken richting Düsseldorf en konden blij en opgelucht weer omkeren naar het feest van Johan.

Henk van Gerven noemt een hele marathon altijd een “belevenis” en dat was het deze keer zeker. Hij zal deze wedstrijd niet snel vergeten en zijn hardloopvrienden van Atletiek Oirschot en de Bali Runners zullen er nog vaak om moeten lachen. Jammer dat Henk na de zoektocht naar zijn auto niet nog even in de Rijn heeft gezwommen, want dan had hij een echte triathlon volbracht…

Kees Smetsers

15 pupillen-PR's in Helmond

22 apr '19

De tweede Athletic Champs wedstrijd van het seizoen was op tweede Paasdag bij HAC Helmond. Onze jeugd was present met 9 pupillen. Het mooie weer, heel wat beter dan in Veldhoven, maakte er een mooie dag van. Onze jeugd deed erg zijn best, met als resultaat 15 PR's, waarvan Janne Brands op alle onderdelen scoorde!

O, en Dylan was jarig en daar werd voor gezongen. Ook wel belangrijk.

Foto (Léon Brands): Janne Brands vestigde op alle onderdelen een clubrecord.

Groene Woud Lente Trail was weer een succes

14 apr '19

Vandaag werd de tweede editie van de Groene Woud Lente Trail gehouden. De organisatie was weer in handen van Atletiek Oirschot en de stichting Loopgroep Bali Runners, die in vriendschap verbonden zijn. De eerste deelnemers kwamen zich al rond 7.30 uur ’s morgens melden bij de sfeervolle startlocatie van Zorgboerderij Het Scheiend. Daarbij was ook één van de orthopedisch chirurgen, die elk jaar in Indonesië kinderen met een loopbeperking opereert en die helemaal uit Amstelveen was gekomen om te laten zien hoe zij het waardeert dat uit de opbrengst van deze trail deze operaties financieel  ondersteund worden.

Nadat Jan van Hout uit Spoordonk met zijn paard en de huifkar van Zorgboerderij Het Scheiend was vertrokken om water etc. naar de posten op het parcours te brengen, gingen de eerste lopers en wandelaars van start. Het was nog snijdend koud, maar de deelnemers kregen het al snel warm toen ze door het unieke natuurgebied Kampina liepen, dat door Natuurmonumenten voor deze trail ter beschikking was gesteld. De leden van de organisatie hadden veel moeite gedaan om de diverse afstanden van pijlen en aanwijsborden te voorzien. Helaas hadden onbekenden een paar pijlen en aanwijsborden weggehaald en dat leverde even verwarring op bij de deelnemers. Bij de soep- en waterpost ging het ook mis toen twee aggregaten niet bleken te functioneren. Nadat deze problemen waren opgelost konden de deelnemers genieten van de vele vennen, de bossen en de uitgestrekte velden van dit natuurgebied. Uit de positieve reacties onderweg bleek dat iedereen onder de indruk was van de omgeving waarin men liep en dat positieve gevoel werd nog groter toen ze finishten in de grote paardenhal bij Zorgboerderij Het Scheiend. Die hal was sfeervol aangekleed en elke keer als er een deelnemer finishte werd deze verwelkomd met de muziek van de “Meidenband” en kregen ze een mooie medaille omgehangen. Daarna werden ze ook nog verwend met een kop heerlijke soep of een dito uitsmijter. Een gratis tombola met mooie prijzen maakte het feest compleet.

Deze dag kan echt een succes genoemd worden, daar was iedereen het over eens. Het grote aantal deelnemers, veel meer dan in de vorige editie, zal zeker een reden zijn om te overwegen volgend jaar weer een Groene Woud Lente Trail te organiseren. De organisatie wil alle deelnemers en vrijwilligers bedanken voor hun bijdrage, die er toe zal leiden dat er straks in Indonesië weer een aantal kinderen, die nooit goed hebben kunnen lopen, geopereerd kunnen worden en een kans op een betere toekomst krijgen. Dankzij alle wandelaars, hardlopers, trailrunners, vrijwilligers en sponsors van de Groene Woud Lente Trail rennen er straks in Indonesië een paar kinderen rond, die dat voorheen nooit hebben gekund.

tekst: Kees Smetsers

Bekijk de fotoreportages van Corry van Gerven, Peter Kramer en Ad van Zelst in het FOTOBOEK!

Athletic Champs in Veldhoven

13 apr '19

De eerste serie AC-wedstrijden zitten er weer op. Het was ijzig koud met een gemene wind in Veldhoven. Zouden er daarom maar een paar dapperen meegegaan zijn? Ze verbeterden wel eventjes 8 PR's, waarvan die van Bente wel heel erg opviel: 9 meter verder bij Vortexwerpen!

Foto: Floor Vermeulen bij het onderdeel duurloop 6 minuten. Coach Léon houdt de tijd in de gaten.

Mia Heijms overleden

3 apr '19

Vandaag kregen we het onvoorstelbare bericht dat ons lid Mia Heijms op 71-jarige leeftijd plotseling is overleden. Mia kwam in 1990 bij onze vereniging en was een trouw deelneemster aan de recreantentrainingen. Onze gedachten zijn bij haar man Martien, kinderen Yvonne en Pieter, hun partners, de kleinkinderen en overige familie.

De uitvaart is dinsdag 9 april om 10.30 uur in de Sint Petrusbasiliek.

De foto werd in juni 2014 in Valkenswaard gemaakt bij de aankomst van de bedevaart naar Handel, waar Mia aan had deelgenomen.  

Groene Woud Lente Trail: nieuwsupdate

3 apr '19

De limiet van het aantal inschrijvingen voor hardlopers en trailrunners is bereikt. Dit betekent dat hardlopers en trailrunners niet meer kunnen inschrijven. Wandelaars kunnen op de dag van de trail (14 april) nog wel inschrijven.

Atletiek Oirschot en de stichting Loopgroep Bali Runners zijn heel blij met de grote belangstelling voor hun trail, maar roepen wel iedereen op zoveel mogelijk met de fiets te komen vanwege de beperkte parkeercapaciteit.

Kampina is een uitgestrekt natuurgebied. Tijdens de trail zullen er mensen van EHBO aanwezig zijn om deelnemers te helpen, indien nodig. Maar het kan geruime tijd duren voor hulp aanwezig is. Deelname aan deze trail is voor ieders eigen verantwoordelijkheid.

Tijdens het evenement zal een professionele fotograaf (Peter Kramer) op het parcours aanwezig zijn om actiefoto’s te maken. Deze foto’s kunnen tegen een vergoeding besteld worden via de website www.kramerfotografie.com. Van elke bestelde foto zal 0,50 euro naar het goede doel van de stichting Loopgroep Bali Runners gaan. Door deel te nemen aan deze trail gaan de deelnemers akkoord met het feit, dat er tijdens het evenement van hen actiefoto’s gemaakt kunnen worden en dat deze gepubliceerd kunnen worden op de websites www.kramerfotografie.com, www.atletiekoirschot.nl en www.balirunners.nl.

Cyclopathon voor Gaby Jansen en Dirk van Rijen

31 mrt '19

Op verzoek van De Pedaleur was de cyclopathon verschoven van januari naar maart. En dat is goed bevallen. Het was lekker loop/fietsweer en bij de prijsuitreiking hadden we de ruimte. Na een heel spannende wedstrijd - het ging er in de laatste ronde nog om wie zou winnen - trok het team Gaby Jansen en Dirk van Rijen aan het langste eind. Ze wonnen met 23 seconden voorsprong op de nummer twee, Edwin van de Ven en Patrick Huybrechts. Derde werd het team Henry van de Ven en Rob van Overbeek.

De organisatie was dit jaar in handen van de WOC, met als aanvoerder Wally van Mierlo. Die zette bij de prijsuitreiking Toon de Croon nog even in het zonnetje, die meer dan 20 jaar de Cyclopathonkar heeft getrokken.

Foto (Ad van Zelst): het erepodium van de Cyclopathon 2019. Meer foto's in het FOTOBOEK

Bali-Runners in de Zandvoort Circuit Run

31 mrt '19

Twee Bali-Runners trokken naar Zandvoort voor de halve marathon vanaf het autocircuit. Lees het verslag van Kees Smetsers:

Vandaag hebben Antoinet Hems en ik de halve marathon van de Zandvoort Circuit Run gelopen. Het was stralend weer met veel zon en een noordoosten wind, die op het strand in de rug van de lopers stond. Toch werd het de zwaarste wedstrijd voor mij tot nu toe.
Doordat het hoog water was, moesten we op het strand over een lengte van zeven kilometer door het diepe losse zand. Ik ben daar heel diep gegaan, dieper dan ooit. Toen we het strand verlieten om door de duinen terug te rennen was ik helemaal kapot. Mijn loopmaatje Antoinet Hems offerde haar eigen wedstrijd op en bleef bij mij. Ze heeft mij er doorheen gesleept, zonder haar was het misschien niet gelukt om te finishen. Dankzij Antoinet en haar bemoedigende woorden kon ik in de duinen herstellen en op het einde weer versnellen. Het was een nieuwe ervaring voor mij om zo diep te moeten gaan en toen Antoinet en ik hand in hand over de finish gingen was ik emotioneel. De vriendschap tussen de Bali Runners was op dat moment heel voelbaar.
Even later viel ik blij in de armen van mijn partner, die als supporter aanwezig was. Het was weer gelukt...
 

Cees Koppen gediplomeerd looptrainer

30 mrt '19

Na een cursus van enkele maanden heeft Cees Koppen in Weert zijn diploma looptrainer 3 (LT3) ontvangen. De laatste test was een "examentraining" waarvoor een aantal atleten van onze club - merendeels groep 4 lopers - zich hadden aangemeld. Cursusbegeleider was Pieter van Esch.

Foto: Cees na het examen tussen zijn loopmaten, die voortaan U tegen hem zeggen. 

Naar aanleiding van dit bericht heeft onze correspondent Kees Smetsers onderstaand interview afgenomen en naar het Weekjournaal gestuurd:

Atletiek Oirschot heeft er weer een gediplomeerd looptrainer bij

Atletiek Oirschot beschikt over een groep van ongeveer 20 ervaren en gemotiveerde trainers, die beginners, recreanten en wedstrijdlopers op een deskundige en verantwoorde manier begeleiden. De meeste van hen hebben een cursus gevolgd met de kwalificering LT2. Onlangs is daar een gediplomeerde looptrainer in de klasse LT3 bij gekomen. Cees Koppen heeft in Weert met goed gevolg zijn examentraining afgelegd. Dit was een mooie aanleiding om Cees te vragen waarom hij looptrainer is geworden. Cees vertelt:

“Ik ben gaan hardlopen toen ik ongeveer 49 jaar was. De directe reden was het feit, dat ik een nier heb afgestaan aan mijn vrouw, bij wie haar nieren niet goed functioneerden. Na 30 jaar niets aan sport te hebben gedaan was er het nodige gewicht nijgekomen. Het lopen ging zó goed dat ik binnen drie maanden een halve marathon liep in 1.45 uur, maar dat ging niet vanzelf en ik had het tijdens de wedstrijd heel moeilijk, Daarna ging het echter steeds beter en op 52-jarige leeftijd liep ik in Rotterdam al mijn eerste marathon in 3.45 uur, ondanks dat het toen heel warm was. De wedstrijd werd toen zelfs gestaakt vanwege de hitte, maar toen was ik al over de finish. Op dit moment heb ik al 14 hele marathons gelopen, maar ik merk wel dat de jaren beginnen te tellen.  Ik loop nu elke week een keer of vier en daarnaast geef ik trainingen aan recreanten en aan wedstrijdlopers. Daarmee ben ik begonnen in 2013. In het afgelopen jaar heb ik de cursus voor gediplomeerd looptrainer (LT3) gevolgd. Op 30 maart 2019 heb ik in Weert deze cursus afgesloten met het praktijkexamen, waarbij 14 leden van Atletiek Oirschot mij moreel steunden door als examengroep te fungeren. Ik heb het heel erg op prijs gesteld dat ze toen de moeite hebben genomen om mee naar Weert te gaan, zodat ik tijdens het examen les kon geven aan mijn maatjes van Atletiek Oirschot. 

Een van de leukste dingen, die ik als gediplomeerd looptrainer kan doen, is de wedstrijdgerichte training. Tijdens deze training krijgen atleten die zich willen verbeteren, op individuele basis trainingsschema’s die hen moeten helpen sneller te gaan hardlopen en betere resultaten te bereiken. Helaas zijn er op dit moment bij Atletiek Oirschot weinig wedstrijdatleten die deze training volgen en daarom wil ik iedereen die interesse heeft in wedstrijdgerichte training en zich wil verbeteren, oproepen om zich bij Atletiek Oirschot te melden. Ik zou het geweldig vinden als ik met een grotere groep wedstrijdatleten aan de slag zou kunnen gaan. Informatie over de trainingen staat op www.atletiekoirschot.nl, aanmeldingen kunnen worden gestuurd naar [email protected].

Laatste keer woensdagmiddaggroep

26 mrt '19

Nu het winterseizoen ten einde loopt stopt ook weer de woensdagmiddaggroep. Vanaf volgende week sluiten de deelnemers weer aan bij de recreantentrainingen op woensdagavond. Traditioneel was er koffie (van José en Henriëtte) en vlaai (van Jan Kemps). Adrie van de Wal was met een camper gekomen en had de luifel gastvrij uitgeklapt. Jammer dat het niet regende, dan hadden we binnen kunnen zitten.

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

Dolle pret bij laatste zaaltraining

26 mrt '19

Vanavond was de laatste zaaltraining van het winterseizoen. En daarvoor hadden we iets leuks bedacht: rollebollen! Op het einde van de training kwam Roland van Loon ook nog de prijzen uitreiken van de oriëntatieloop van afgelopen zondeg. Winnaars van de korte afstand waren Tim van Luijtelaar en vader (1e), Niek Brands (2e) en het team Ingrid van der Schoot, Esther van Brunschot en Susanne Aarts (3e).

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

Oriëntatieloop voor René Coolen en Joost van Kuringen

24 mrt '19

Onder zonnige omstandigheden werd vandaag de oriëntatieloop gehouden in het natuurgebied Sint Martensberg, Oostelbeersche heide. Er kwamen 84 deelnemers op af, waarvan 30 clubleden. Martijn van de Ven en Maureen de Bresser waren het snelst binnen bij de lange afstand, maar omdat ze geen lid zijn werden René en Joost tot winnaars uitgeroepen.

Bij de korte afstand waren het Tim van Luijtelaar en zijn vader die het snelst foutloos het parcours afwerkten.

Foto (Ad van Zelst): René en Joost stormen over de finish. Meer foto's in het FOTOBOEK.

Hier een verslag van deelnemer en oudlid Martijn van de Ven:
24 maart 2019. Mijn jaarlijkse hardloop hoogtepunt staat weer op het programma: de oriëntatieloop van Atletiek Oirschot. 
Deze oriëntatieloop is de enige reden dat ik omstreeks december voor enkele maanden mijn hardloopschoenen onder bindt. Ook dit jaar heb ik er enkele duurloopjes opzitten, zodat de spieren in ieder geval weer weten wat hardlopen is.

Mijn vaste oriëntatie-maat zit tegenwoordig enkel nog op de wielrenfiets en ook zijn plaatsvervanger moet dit jaar verstek laten gaan. In extremis vind ik toch nog een partner, te weten Maureen. Zij zou eigenlijk met René lopen, maar hij blesseerde zich enkele dagen eerder tijdens het hordelopen, met als gevolg dat Maureen een nieuwe kaartlezer zocht... en dus ook vond. Overigens valt uiteindelijk de blessure van René mee en blijkt hij in staat de lange afstand te lopen met een snel gevonden nieuwe partner. De horde ligt naar 't schijnt nog altijd in het ziekenhuis...

Afijn, de oriëntatieloop. De dag begint weinig hoopgevend. Ik ben zeer ruim op tijd en parkeer mijn wagen in, naar wat ik dacht, het 2e zandpad links. Na ruim 20 minuten wachten en nog altijd niemand te hebben gezien, besluit ik een zandpad eerder in te rijden. Daar is het ondertussen hartstikke druk... Ik stond in het 3e zandpad... Deze desoriëntatie zet helaas nog even door. Bij post 1 schat ik direct de afstanden op de kaart niet helemaal goed in. Hier verspelen we meteen een kleine 2 minuten.

De posten daarna verlopen gelukkig vlekkeloos. Overal lopen we er direct op. De grootste uitdaging onderweg blijkt vooral het bewaren van evenwicht. Kaartlezen en tegelijkertijd rennen valt niet altijd mee. Voor Maureen blijkt enkel rennen al lastig genoeg. Zij presteert het namelijk om tot 3 keer toe onderuit te gaan...

Tot en met post 14 vliegen we door het bos. Dan ineens heb ik een vlaag van verstandsverbijstering... Ik oriënteer helemaal verkeerd en plotseling zoeken we in een dicht bos naar een post die op de hei moet staan... We maken rechtsomkeer en ik heroriënteer mij. Zeker 5 zinloze minuten later en liefst 400 meter verwijderd van waar we moeten zijn, herpakken we ons. Flink geïrriteerd jagen we de resterende 5 posten er door heen. Zelfs Maureen vindt dat we voldoende tijd hebben verdaan en maakt geen schwalbes meer.

1 uur en 7 minuten na onze start en bijna 10 km later finishen we. Aardig kapot, maar al snel voldaan als blijkt dat we de snelste tijd tot dat moment hebben neergezet. Geen toptijd dankzij post 15, al zal het zeker voldoende zijn voor een 2e plaats. Enkel René is nog onderweg en kan onze tijd verbeteren. 15 minuten later is ook die spanning weg en zegevieren we glorieus!

Na de zeer officiële ceremonie protocolaire wandel ik met dochterlief Isabelle, ons pa, René en Roel nog een deel van de korte route. De kids vinden het speurwerk prachtig en samen vinden we alle posten. Kortom, een zeer geslaagde editie!

Tineke loopt clubrecord in de Lentemarathon

24 mrt '19

Op een zonnige zondag zijn Tineke en Tess van den Heuvel gaan hardlopen in Amstelveen. Tineke heeft haar 17e hele marathon gelopen in 3:54:39 uur netto (3:54:44 bruto, clubrecord V60), Tess liep de halve marathon in een tijd van 1.53.23 (netto, PR). Een prachtige loop door het Amsterdamse bos, de polder en het centrum van Amstelveen. Een mooie dag, met perfect weer.

Onze correspondent Kees Smetsers schreef voor het weekjournaal:

In het buitengebied van Spoordonk kom je regelmatig Tineke van den Heuvel tegen, die aan het trainen is voor een hele of halve marathon. Deze eeuwig jonge hardloopster volgt het voorbeeld van haar man Henk van den Heuvel, die zo’n vijftien jaar geleden op de hele marathon regelmatig tijden  onder de drie uur liep. Tineke heeft heel veel over voor haar passie en haar leeftijd schijnt op haar sportprestaties geen invloed te hebben. Vorige week nam ze met haar dochter Tess deel aan de marathon van Amstelveen. Tijdens de clubcross, een week eerder, bleek tijdens een supersprint met  Antoinet Hems al dat haar conditie in orde was.

In Amstelveen was er sprake van perfecte omstandigheden voor een goede tijd, tien graden en een heerlijk lentezonnetje. Tineke rende 42 kilometer lang in een strak tempo door het Amsterdamse bos, de polder en het gezellige centrum van Amstelveen. Bij de laatste twee kilometer, in het zicht van de finish, voelde Tineke wat pijn bij haar knieën. Maar dat weerhield haar niet om in een prachtige tijd te finishen. Haar tijd, 3.54.39 , betekende in haar categorie V60 een clubrecord voor Atletiek Oirschot. Het uitgangspunt van Tineke was geweest om binnen vier uur te finishen, daarom was ze met deze tijd heel blij. Die blijdschap werd nog vergroot doordat haar dochter Tess op de halve marathon vier minuten van haar persoonlijk record afliep en finishte in 1.53.23. Atletiek Oirschot mag heel trots zijn op de prestaties van deze atletes !

Henk van Gerven gaat in 12 maanden 12 marathons lopen

23 mrt '19

De Stichting Loopgroep Bali Runners bestaat uit acht hardlopers, die zich inzetten voor kinderen in Indonesië met een beperking en daardoor niet kunnen lopen. Via gesponsorde operaties en revalidatie proberen de Bali Runners deze kinderen een betere toekomst te geven. Voorzitter van de stichting is ons lid Henk van Gerven uit Oostelbeers, die ondanks zijn 62 jaar nog steeds hele marathons loopt. Nu gaat hij iets doen wat op zijn leeftijd eigenlijk niet mogelijk lijkt: hij gaat  een jaar lang elke maand één hele marathon lopen en daarbij laat hij zich sponsoren. Zijn doel is om voldoende geld op te halen om minstens één Indonesisch kind via een operatie en revalidatie een kans op een betere toekomst te geven.

Iedereen, die Henk wil steunen bij dit doel, kan een donatie doen op de bankrekening NL34RABO 0316590371 van de stichting Loopgroep Bali Runners. Daarnaast gaat Henk donatieboxen plaatsen.

Dit is het programma van de marathons die Henk in het komende jaar gaat lopen:
28 april: Düsseldorf (D);
19 mei: Leiden;
1 juni: La Roche (B), natuurmarathon;
14 juli: Den Haag, strandmarathon;
11 augustus: Monschau (D);
29 september: Bruggehout (B);
27 oktober: Gent (B);
24 november: Geldrop, natuurmarathon;
15 december: Spijkenisse;
5 januari: Kevelaer (D);
9 februari: Zaltbommel, Two Rivers Marathon.

We wonnen het pupillen/junioren klassement in de KCC!

18 mrt '19

Vanavond kreeg Léon Brands bij de evaluatie van de Kempische Crosscompetitie 2 waardebonnen overhandigd van voorzitter Ben Saris. De eerste was beschikbaar gesteld door sponsor Buiten-Spel en we mogen hiervoor een dag lang een opblaasbare stormbaan plaatsen op ons atletiekveld. Waarde: 200 euro, verdiend door onze pupillen!

De tweede bon is voor onze junioren. Zij mogen een middag naar een escaperoom in Best. 

Weer CR indoor voor René van de Ven

17 mrt '19

Om het indoorseizoen af te maken deed René in Dordrecht mee aan 3 onderdelen: 50 m sprint, 60 m horden en polsstokhoogspringen. Het resulteerde in een clubrecord voor polsstok, al was de prestatie wat tegenvallend. Lees het verslag van René:

Dordrecht, zondag 17 maart. Bij polsstok onverwachts en ongewild ingedeeld bij de hoogste groep. Groot nadeel, want de aanvangshoogte was daardoor al ongeveer mijn maximum, zeker na 3 jaar niet springen (vanwege de enkel en het feit dat onze installatie nog altijd niet in orde is). Maar goed, in ieder geval een resultaat behaald (2.50 m) dus een CR.
Vervolgens de 50 m sprint, maar een tiende langzamer dan in Zoetermeer. Nou ja. En toen eindelijk, bij deze laatste indoorwedstrijd van het seizoen, de 60 m horden op master-hoogte. Een makkie dacht ik. Immers, ik had 'm in Hoboken nog op senioren hoogte gelopen. Maar ik maakte een foutje bij de start, een te korte pas, waardoor ik niet goed uitkwam bij de eerste horde. Dribbel dribbel dribbel en met moeite erover. Snelheid: weg. De tweede horde niettemin vol aangevallen, de derde ook, zo laag mogelijk erover en.... te laag. Mijn bijtrekbeen bleef hangen achter de horde en ik ging vol over de kop. Salto frontale. Weg tijd. Maar ja, toch finishen natuurlijk, stoppen, dat nooit! Opgestaan, bijna uit stilstand over de 4e horde, de 5e horde nog nemen en dan naar de finish. Een lachertje als tijd natuurlijk, maar goed. Verbeteren dan maar. Volgend indoorseizoen. 

Na afloop komt pas de pijn van de val, het was toch hard gegaan. Helaas bleek de horde nog heel, maar ik niet helemaal. Flink gekneusde linkerpols, scheurtje in de aanhechting van mijn kuitspier (rechts) luidde het oordeel van de huisarts maandagochtend. Bovendien natuurlijk ook een flinke klap voor mijn 3 jaar geleden gebroken linkerenkel. Het verdict luidt 6-8 weken rust, dus mijn zomerseizoen zal pas medio mei beginnen, het is niet anders. Ik had het een en ander liever anders zien gaan, maar het was in elk geval spektakel deze winter!

Foto uit archief 

Roland en Antoinet zijn de clubkampioenen cross

17 mrt '19

Voor de achtste keer werd Roland van Loon vandaag clubkampioen cross. En weer met overmacht. Nadat Edwin van de Ven hem de eerste ronde nog kon volgen, nam Roland een royale voorsprong van 30 seconden. Bij de vrouwen werd Antoinet Hems voor de tweede keer clubkampioen. Zij moest er voor vechten, want ze bleef Tineke van den Heuvel maar 2 seconden voor.

Foto (Ad van Zelst): voorzitter Hennie van Rijt reikt de wisselbekers uit. Meer foto's in het FOTOBOEK.

Op één dag 2 CR's in 2 landen voor René van de Ven

10 mrt '19

René schrijft:

Vandaag heb ik na 30 jaar wedstrijdatletiek toch nog eens wat nieuws uitgehaald. Ik heb het namelijk voor elkaar gekregen om twee wedstrijden op één dag te doen en dan ook nog bij twee verschillende wedstrijden in verschillende plaatsen en in verschillende landen. En ik heb ook nog 2 clubrecords gevestigd. Dat is nog nooit gebeurd in de geschiedenis van onze vereniging.

Nadat ik een paar weken geleden was ge-DQ-d op de 40m sprint in Zoetermeer zocht ik naar een andere 40m wedstrijd, maar die zijn er nauwelijks voor senioren en masters. Behalve: de besloten clubkampioenschappen van GM/AVV/GVAC in Best (die houden ze samen). Mijn uitslagen:
Kogelstoten: 11.11 m. Ik had het idee dat er meer in zat, maar het was een meerkamp, dus slechts 3 pogingen. Tevreden met 11+
40 m sprint: 6.3 sec BP. Gelukkig geen valse start deze keer, al leek het erop dat de baan naast mij dat wel had, maar hij mocht door. Waarschijnlijk was de starter alleen naar mij aan het kijken... Hoe dan ook, geen hele goeie tijd, maar ik kan ermee leven. Officieel is dit onderdeel niet voor M35, dus het is een BP, Beste Prestatie. 
Hoogspringen: 1.28 m. Men ging met 5 cm per keer omhoog en kwam dus op 1.33 m uit. Dat was dus mijn doel, gelet op mijn CR van 1.30 m maar het zat er helaas niet in. Wel de hoogte, geen coördinatie nog steeds, aangezien ik met mijn verkeerde been moet afzetten na mijn enkelbreuk.

Direct naar de auto en met een rotgang naar Heusden-Zolder. Ans Saalberg ging weer mee supporteren, echt super. Daardoor kon ik onze Roel ook meenemen, dus die was ook dolblij, want met al die regen zat ie al heel de dag binnen. Snel aangemeld voor kogel, 60 m sprint en 60 m Horden. Kogel stond al op punt om te beginnen dus vlug daarheen om in te stoten.
Het gevoel van Best bleek te kloppen. Het duurde nog even getuige de eerste vier pogingen: 10.82, 11.11, 10.85, X. Maar toen, in de vijfde, kwam het eindelijk samen: 11.47m CR! Maar 1 cm onder mijn senioren record indoor. De laatste poging was ook weer zo'n redelijke 10.80 te zien aan de landing, maar ruim minder, dus die maakte ik ongeldig. Ans had mijn pogingen gefilmd en er bleek nog meer dan voldoende ruimte voor verbetering, dus dat zou wel frappant zijn. Staat het CR M35 straks verder dan dat bij de senioren... Maar goed, zo ver is het nog niet.

Helaas bleek de wedstrijd toen ten einde. Dat wisten we pas 2 uur later overigens. Het bleek zo ontzettend druk met inschrijvingen dat het hele programma, inclusief mijn 60 m en 60 m Horden, anderhalf tot twee uur (!) uit zou lopen. Ik had wel kunnen wachten, maar het stilzitten deed mijn enkel geen goed en omdat Roel mee was ging dit niet werken. Ik heb me netjes afgemeld bij de hoofdscheidsrechter en bij het secretariaat en ik kreeg zelfs nog mijn inschrijfgeld terug! Dat heb ik toen maar in hun kantine gespendeerd om supporter Ans (en mezelf) te trakteren op een Tongerlo Donker. Het was, ondanks het moeten overslaan van de sprint en horden, zeker niet voor niets geweest.

Terzijde overigens: Heusden-Zolder, hoe groot is dat plaatsje nou werkelijk? Ligt gewoon een 8-baans rondbaan in kunststof en er staat dus sinds 4 jaar een indoorhal van 80 m lang en 35 m breed, ook geheel bedekt met kunststof van binnen met kleedkamers en toiletten beneden en kantine boven. Niet normaal. Hoe doen ze dat daar toch?

(Foto uit archief, verslag ingekort door de redactie)

Ons bestuur is weer compleet!

25 feb '19

Vanavond was de jaarvergadering van onze vereniging. Een vergadering die in het teken stond van veranderingen in de bestuurssamenstelling. Op de vacature die zou ontstaan na het vertrek van voorzitter Henry van der Schoot hadden zich aanvankelijk geen kandidaten gemeld. Tijdens de vergadering kwam de oplossing in de persoon van Toon Erven, die zich beschikbaar stelde voor het bestuur. Hij werd met instemming van de leden benoemd. Na kort beraad stelde het bestuur Hennie van Rijt voor als voorzitter.

Foto: Henry van der Schoot, die in verband met zijn carrière afscheid nam, werd door de nieuwe voorzitter uitgebreid bedankt voor zijn waardevolle inzet voor Atletiek Oirschot gedurende zijn 3-jarig voorzitterschap. 

Nellie van Beers vrijwilliger van het jaar

25 feb '19

Vanavond werd bij de drukbezochte jaarvergadering Nellie van Beers naar voren geroepen. Voorzitter Henry van der Schoot overhandigde haar een mooie bos bloemen voor haar niet aflatende inzet voor onze club. Nellie is bijna 30 jaar lid (vanaf  november 1989) en zit al sinds 2005 in de wedstrijdcommissie. Ze zorgt bij al onze wedstrijden voor de bekers en medailles en is er altijd bij als er helpende handen nodig zijn bij onze evenementen. En als ze er niet bij is loopt ze op hoog niveau wedstrijden in de regio, waar ze de prijzen in haar categorie binnenhaalt en zo de vlag van Atletiek Oirschot hoog houdt.
Nellie is de vrijwilliger van het jaar en dat is welverdiend.

Tineke en Henk op het podium in Moergestel

24 feb '19

De jaarlijkse Rico Salvettiloop in Moergestel mag zich altijd verheugen in een groot aantal deelnemers. Dat heeft onder andere te maken met het snelle parcours, dat uitnodigt tot het lopen van persoonlijke records. Atletiek Oirschot was met een 10 deelnemers naar Moergestel afgereisd, evenals 2 Bali Runners. Het was perfect loopweer met een lentezonnetje en geen wind. Voor Tineke van den Heuvel, die in voorbereiding is op een hele marathon, was het een mooie kans om haar snelheid te testen. Ze werd “gehaasd” door Bali Runner Henk van Gerven en dat zou heel goed uitpakken. Henk wil van zijn 62e levensjaar een bijzonder jaar maken en dat wil hij gaan doen door in één jaar 12 marathons voor het goede doel te gaan lopen. Maar vandaag stelde hij zijn ervaring in dienst van Tineke en hij probeerde haar naar een goede tijd te loodsen. De laatste kilometers gingen heel snel, maar het was net niet genoeg voor een eerste plaats. Tineke was echter enorm blij met haar tweede plaats op het podium van de 15 kilometer en haar eindtijd van 1:11:42 uur. Dat was twee minuten sneller dan vorig jaar en dat had ze niet verwacht. Na de finish bedankte ze Henk met de woorden “zonder jou was dit niet gelukt”. Het was een mooi voorbeeld van de vriendschapsband, die in de afgelopen jaren is ontstaan tussen Atletiek Oirschot en de stichting Loopgroep Bali Runners. Henk van Gerven werd overigens ook beloond: hij werd 3e bij de Mannen 55. 

Aan de 10 km deden 10 atleten van Atletiek Oirschot mee. Daar werden 3 persoonlijk records verbeterd. Edwin van de Ven verbeterde zijn beste tijd zelfs met 2 minuten en bracht het naar 38:44 min. Het was de eerste keer dat hij onder de 40 minuten dook.

Verslag Kees Smetsers, Foto (Henk van Gerven): Tineke van den Heuvel werd 2e bij de V35. Naast haar Pau Lin Kho, die 1e werd. Scheelt wel een jaartje of 25!

Eindstand Kempische Crosscompetitie

17 feb '19

Vandaag werd de laatste wedstrijd van de Kempische Cross Competitie 2018-2019 gelopen. Voor Atletiek Oirschot was de Karpencross een spannende afsluiting van het cross seizoen, want zowel bij de individuele klassementen als bij het verenigingsklassement waren er grote kansen op hoge klasseringen in de eindstand. Er gingen 32 (!) atleten van Atletiek Oirschot naar de prachtige accommodatie van Eindhoven Atletiek. Deze grote deelname is iets waar onze vereniging best trots op mag zijn.

Bij de masters was het een spannende dag, want er waren nog twee kansen op de eerste plaats in het eindklassement. Voor Nellie van Beers was dat slechts een theoretische kans, maar zij mag trots zijn op de tweede plaats, die ze vandaag behaalde in de categorie V55 en ook op de tweede plaats in de eindstand van de Kempische Cross Competitie. Roland van Loon stond bij aanvang van de wedstrijd eerste in de tussenstand van de categorie M45, maar helaas verspeelde hij door een val op een heuveltje deze klassering. Ook hij werd tweede in de eindstand. Twee prachtige plaatsen voor deze toppers van Atletiek Oirschot.

De pupillen en junioren van Atletiek Oirschot leverden ook mooie prestaties. Er waren podiumplaatsen voor Jules de Bresser (eerste), Sophie Spee (derde) en Bente Brands (tweede). Door deze resultaten werd Sophie Spee eerste in haar categorie MPmini, Bente Brands derde bij de MPB en Josh Hover 3e bij de JPmini. Prachtige resultaten voor deze talentvolle jonge atleten! Dat belooft heel veel voor de toekomst.

De eindstand in de Kempische Crosscompetitie:

Roland van Loon 2e M45,
Nellie van Beers 2e V55,
Sophie Spee: 1e MPmini (!),
Bente Brands: 3e MPB
Josh Hover: 3e JPmini

De junioren en pupillen van Atletiek Oirschot hadden het hele winterseizoen al op eerste plaats gestaan van de Kempische Cross Competitie en nu kwam op deze dag de beloning voor hun inzet en harde werken. Toen alle resultaten verwerkt waren, bleek dat zowel de pupillen als de junioren met afstand eerste waren geworden in de eindstand van de Kempische Cross Competitie! Een ongelooflijk mooi resultaat, waar de junioren, pupillen, begeleiders en trainers supertrots op mogen zijn. Ongetwijfeld zal dit nog worden gevierd  bij Atletiek Oirschot want het is iets wat iedereen een paar jaar geleden niet verwacht zal hebben. Het is ook iets wat de bestuurders van de gemeente Oirschot misschien mee zouden kunnen nemen in hun besluitvorming over de accommodatie van Atletiek Oirschot. Een betere atletiekaccomodatie zou een heel mooie beloning zijn voor de prestaties, die door de atleten van Atletiek Oirschot worden geleverd.

Verslag Kees Smetsers, foto Arie Wichman

Mooie resultaten in de Karpencross

17 feb '19

Vandaag waren we met maar liefst 32 AO'ers in Eindhoven, voor de laatste cross van het seizoen. Behalve dan onze Clubcross, die komt nog op zondag 17 maart. En weer behaalden we ereplaatsen, 5 stuks nog wel. Digna van der Sloot had cupcakes gebakken, maar dat wisten ze van tevoren niet!

Roland van Loon: 3e M45,
Nellie van Beers: 3e V55,
Jules de Bresser: 1e JPmini,
Sophie Spee: 3e MPmini,
Bente Brands: 2e MPB.

Foto (Arie Wichman): onze meisjespupillen aan de start van de Karpencross. Meer foto's in het FOTOBOEK.

Wedertcross: 6 x podium!

10 feb '19

Tel maar op: 1 eerste plaats, 3 tweede plaatsen, 2 derde plaatsen = 6 keer podium in Valkenswaard. Het was weer een mooie dag voor Atletiek Oirschot!

Foto uit archief: Ster van de dag was Nellie van Beers, ze werd eerste bij de V55.

Henk van Gerven en Piet van Oirschot bedwingen de Two Rivers Marathon

10 feb '19

Elk jaar wordt op Paaszaterdag in Zuid Afrika de “Two Oceans Marathon” gehouden. Dat is een ultra marathon van 56 kilometer. Jaarlijks reist een aantal ervaren Nederlandse marathonlopers naar Kaapstad om aan deze zware wedstrijd deel te nemen.

De “Two Rivers Marathon” van Zaltbommel is een wintermarathon, die door de zware omstandigheden voor veel lopers een ideale test is voor de wedstrijd in Zuid Afrika. Het grootste gedeelte van het parcours van deze wedstrijd gaat in de Bommelerwaard over de dijken langs de rivieren Maas en Waal. Op zondag 10 februari 2019 was de vierde editie van deze marathon. Henk van Gerven en Piet van Oirschot van de stichting Loopgroep Bali Runners gingen om 11.00 uur van start voor 42 zware kilometers, want de harde wind had vrij spel op de dijken van de Bommelerwaard.  

De beide Bali Runners, die ook lid zijn van Atletiek Oirschot, werden vanaf de eerste kilometers geteisterd door de regen en wind. Desondanks kwamen ze bij het 21 kilometer punt door in mooie tijden, namelijk 1.51.45 (Henk) en 2.00.33 (Piet). In de tweede helft begon het ook steeds meer te regenen en dat maakte deze wedstrijd  nog zwaarder. De Bommelerwaard had op deze dag geen genade voor de deelnemers van deze marathon. In de laatste kilometers naar de finish, op de dijk naar Zaltbommel, werden de wind en de regenvlagen stormachtig. De deelnemers moesten hun laatste restje energie aanspreken. Beide Bali Runners zijn echter ervaren marathonlopers en zij lieten zich niet uit het veld slaan door deze extreme omstandigheden. Allebei wisten ze waarvoor ze het deden, want hun passie en drive hebben ze in de afgelopen jaren gevonden in de hulpverlening aan Indonesische kinderen, die een beperking hebben en niet het voorrecht hebben om te kunnen lopen. Dat maakt hun sterk en het geeft hun de energie om moeilijke omstandigheden, zoals vandaag, te overwinnen. De finishtijden, 3.55.14 voor Henk en  4.44.11 voor Piet, waren deze keer niet belangrijk. Ze hadden allebei een prestatie van formaat geleverd en daar mogen ze trots op zijn.

Verslag: Kees Smetsers

Martien en Frans: succes bij de NK

3 feb '19

Bij de Nederlandse Kampioenschappen Indoor voor Masters in Apeldoorn hadden we weer een succesvol wekend. Martien van de Ven (M70) won twee zilveren medailles, zowel op de 3000 m als op de 1500 m. Gezien de voorbereiding met tal van blessures was dit geen slecht resultaat, maar toch baalde hij van het nipte verlies van de Nederlandse titel op de 1500 m.

Frans van der Staak zette voor het eerst voet op een indoorbaan. Zonder enige ervaring geen sinecure. En dat bleek helaas, op dag 1 van het NK. Frans (M65) werd 4e in zijn categorie op de 3000 m, maar werd achteraf gediskwalificeerd wegens het op de lijn stappen in de bocht. Het kostte hem geen medaille, maar wel een clubrecord. Troostprijs was dat hij, na weer een zure 4e plaats vlak achter de nummer drie, op de 1500 m wel een seconde onder het oude clubrecord van Martien dook.

Foto (archief): 70 jaar en in topconditie! Martien haalde 2 zilveren medailles bij de NK

3 Clubrecords bij Indoor Zoetermeer

2 feb '19

In Zoetermeer waren René van de Ven (M35) en Matthijs van den Heuvel (JJB) actief op een sprintmeerkamp (40-50-60m) en voor René ook nog kogel. De eerste start (40 m) bleek haastwerk, omdat de organisatie de serie-indeling plots had omgegooid. Niet serie 10 pas, maar serie 2 al voor René. Dat liep niet goed af. Eerst een valse start, daarna goed weg maar toch door de starter teruggeschoten omdat iemand niet helemaal stil had gezeten voor de start. En toen ging het mis: weer vals en René kon onverrichterzake weer naar de tribune terwijl hij alleen maar had hoeven finishen om een clubrecord te vestigen. Matthijs deed het beter, maar miste met de kleinst mogelijke marge van 1/100e het CR van Rudy van Belkom uit 2000.

Tussen de starter en René kwam het niet meer goed. Ook op de 50 m en de 60 m een valse start, maar door extra lang te wachten wist hij daar wel te finishen. Geen toptijden, maar op de 50 m wel een CR (7.56 sec). Ook Matthijs liep een mooi CR op de 50 m sprint (6.78 sec). Op de 60 m was René 0.02 sec langzamer dan zijn eigen CR van drie weken geleden. Matthijs kreeg last van zijn knie en de 60 m ging stukken minder dan de eerste twee afstanden, al liep hij wel een PR.

Hoe moeizaam de sprint ook ging, René maakte het allemaal goed bij het kogelstoten. Vanwege opnieuw verwarring over het tijdschema miste hij zijn startgroep, maar met dank aan een coulante wedstrijdleider was starten in de tweede groep geen probleem. Met de 10.90 m van drie weken geleden was hij al zeer tevreden, vandaag was de eerste poging al direct 10.94 m! De tweede poging landde zelfs op 11.28 m! Slechts 2 cm minder dan het CR bij de senioren, maar uiteraard een CR bij de M35.

Foto (archief): Matthijs van den Heuvel, CR en 3 PR's

Het was weer raak in Best!

28 jan '19

Bij de 6e wedstrijd in de Kempische Crosscompetitie stonden weer 5 van onze leden op het podium: Frans van der Staak 1e M65, Nellie van Beers 2e V55, Jules de Bresser (net lid geworden!) 2e JPmini, Josh Hover 3e JPmini, Sophie Spee 2e MPmini.

In de stand voor de Kempische Crosscompetitie nemen we na Best 5 ereplaatsen in: Nellie van Beers 2e V55, Bente Brands 3e MPB, Sophie Spee 1e MPmini, Roland van Loon 1e M45 en Josh Hover 2e JPmini. 
In het verenigingsklassement staan we zowel bij de pupillen als de junioren bovenaan. Er komen nog 2 wedstrijden: Valkenswaard en Eindhoven.

Let op: van je resultaten worden de 2 slechtste geschrapt, maar de laatste wedstrijd in Eindhoven telt voor iedereen mee!

Foto (Tiny Steenbakkers): Frans van der Staak weer eerste M65.

Eersel: 5 podiumplaatsen!

20 jan '19

Ja hoor, 5 keer podium voor Atletiek Oirschot bij de Dieprijtcross in Eersel! 
- Roland van Loon 1e M45
- Frans van der Staak 1e M65
- Nellie van Beers 2e V55
- Sophie Spee 2e MPC
- Bente Brands 3e MPB

Het was lekker racen in het zonnetje met lichte vorst.

Foto: Roland wint zijn eerste wedstrijd in de KCC

Roland van Loon gehuldigd op het Sportgala

19 jan '19

Roland van Loon werd op het Sportgala van de gemeente Oirschot gehuldigd voor de twee Nederlandse titels Oriëntatielopen die hij in 2018 behaalde. Van wethouder Esther Langens kreeg hij de bloemen en een mooie toespraak.

Foto Martin van Wulfen

René schrijft 4 CR's op zijn naam

13 jan '19

René van de Ven is op 1 januari 35 geworden en komt dus nu uit bij de masters M35. En dat zullen we weten ook: hij stelde in Hoboken meteen 4 clubrecords indoor. Zie de prestaties bij de UITSLAGEN.

Foto uit archief

Lees het verslag van René:

"Eerste wedstrijd als master: ach, dat zal het verschil niet maken"

Zo, dat was het dan, mijn seniorentijd zit erop.
Mee met ome Martien in 1988, officieel lid geworden in 1990 op zesjarige leeftijd, alle categorieën doorlopen en nu master. Alles verandert, behalve één ding zo lijkt. Toen ik nog pupilletje C was sprak men al over "de nieuwe baan" en helaas doet men dat nu ik master ben nog steeds. Zucht, een droevige vaststelling. Hier denk ik echter nu pas tijdens het schrijven van dit verslag aan, op weg naar Hoboken (B) dacht ik alleen maar aan hoe mijn enkel (in stukjes gebroken in 2016) zich zou houden. Gedreven door de nieuwe schone lei in mijn nieuwe categorie kon de jacht op clubrecords beginnen, dus ik schreef me in op alle onderdelen. 

Ans (Saalberg), nog steeds geblesseerd helaas, ging mee als coach en supporter, net als onze Roel.
Natuurlijk toch weer iets te laat weg thuis, maar geen zorgen, "het is toch altijd druk op die wedstrijd dus voordat ik aan de beurt ben...". Het bleek echter minder druk dan normaal, dus snel maar even 10 minuten inlopen rondom de hal, die gelegen is een oude, van de buitenkant bezien vervallen fabriek. Van binnen echter is het een mooie grote sporthal met een speciale vloer die het midden houdt tussen kunststof en gewone gymzaal ondergrond. Men mag er echter met spikes op lopen, mits je gebruik maakt van speciale spikepuntjes. Die heb ik uiteraard, doch slechts 1 setje en die zaten onder mijn verspringspikes. Afijn, dan doen we het daar maar mee dacht ik, het zal het verschil vast niet maken.

Tien minuutjes inlopen, meer tijd had ik niet.
Snel terug naar binnen, wedstrijdtenue aan, spikes en andere sokken aan -snel alvast melden bij de jury van het hoogspringen- en naar de start van de 60m. Ik liep ooit -uit mijn hoofd gezegd- 8.39sec. Wat zou ik nog kunnen? Mwah, de laatste 3 jaar sinds die enkelbreuk niet veel meer gedaan, lang geen starts geoefend, laten we maar gaan voor "onder de 9". Ik stelde mijn startblok in, zat niet helemaal goed maar ach, "dat zal het verschil niet maken", dus ik gaf de startcommissaris een duimpje omhoog. 'Gereed maken, in de blokken, klaar...PAF". En bijna lag ik voorover op de baan. Twee-en-halve strompelpas, maar ik bleef overeind. Niet het beste begin, maar met 8.87sec zat ik onder de 9 en zo bleef er nog wat te verbeteren over ook. 

Nahijgend wandelde ik richting mijn tas toen ik mijn naam hoorde roepen: de jury hoogspringen!
Ik moest al. Verrek ja, door die kapotte enkel moet ik noodgedwongen met mijn verkeerde been springen. Voor wie dat niets zegt: het is als proberen supernetjes te schrijven met je verkeerde hand, je bent al blij als er überhaupt iets leesbaars op papier komt. Dus was ik op de aanvangshoogte van 1.25m begonnen. Geen aanloop, niet ingesprongen, nog moe van de sprint. Gelukkig 1.25m in de eerste poging. Snel even een slokje drinken en ik mocht alweer op 1.30m. Ook eerste poging, gelukkig, niet teveel sprongen maken want dat kan het lichaam niet meer aan, zeker niet met die gebrekkige techniek met mijn verkeerde been. Eigenlijk was ik al wel tevreden. Er zullen nog wel wedstrijden komen waar ik niet vijf onderdelen hoef te doen en daar verbeter ik het dan wel weer. Maar toch nog één sprongetje op 1.35m proberen...helaas...Nou nog eentje dan...helaas...Nja maar het scheelde weinig dus dan die laatste ook nog maar... Nee, deze keer maakte het inderdaad geen verschil. Maar het scheelde weinig, dus misschien kan ik in de toekomst nog in de buurt komen van mijn "PR-verkeerde-been" van 1.38m.

Even een kwartiertje rust.
Boterhammetje eten, een paar keer tegen Roel sprinten en streng kijkend waarschuwen dat van de 3e bank van de tribune afspringen niet de bedoeling, stout en bovendien gevaarlijk is. Maar die waarschuwing zou het verschil niet maken natuurlijk. Zo vader, zo zoon? Tijd voor mijn 3e onderdeel. Sokken weer wisselen, kogelschoenen aan, wat tape ter versteviging om de pols en instoten bij kogel. Tot aan mijn enkelbreuk was ik tevreden vanaf 11m, maar "ongetraind en eerste wedstrijd sinds lang", dus ik nam mezelf voor tevreden te zijn met 10.50m. Keer of 5 ingestoten, 2-3 stoten leken rond de 10.30m. Goed genoeg, laat de wedstrijd maar beginnen. De eerste poging was aardig: 10.25m. Een voetje nog tot de doelafstand. Makkelijker gezegd dan gedaan. Als je het niet onderhoudt ebt je techniek snel weg, althans de automatismen zijn ver te zoeken. Door de lijnen op de vloer kon ik goed zien of het de moeite was de jury met het meetlint aan het werk te zetten. Poging 2: X (ongeldig). Poging 3: X. Poging 4: buiten de sector zelfs -hoe is het mogelijk dacht ik bij mezelf- en dus X. Dit moest anders. "Focus Van de Ven, stop met die rare technische afwijkingen." Bij de 5e poging voelde ik het direct. Dat is zo mooi hè. Dat gevoel, als de kogel -of welk werptuig dan ook- je hand nog geen 5 centimeter, nog geen tiende seconde heeft verlaten, dan weet je het al als atleet. "Dit is em". En inderdaad: ver voorbij de lijn die ik zocht: 10.90m. Ik liet mijn laatste poging voor wat het was.

Terug wandelen naar de tas, weer even een slok drinken en met wat water het magnesiumpoeder van mijn handen spoelen.
Het verspringen stond op punt van beginnen. Snel gemeld bij de jury, sokken weer gewisseld, verspringspikes weer aan. "Waar ben je tevreden mee René" vroeg Ans. Tja, dacht ik, verkeerde been springen weer, "nou 4.50m lijkt me een mooi streven". Na het uitzetten van mijn aanloop was er nog net genoeg tijd om die 1x te proberen. "Tegen de balk", zo zag Ans. 'Prima' dacht ik, 'ik loop dadelijk in de wedstrijd toch net wat harder'. Zo bleek ook, ik had niks over bij mijn afzet, maar derhalve ook precies geen afdruk in de plasticine. Geldig dus: 4.66m. Maar wel een slechte landing, teveel voorwaartse rotatie, dus moest beter kunnen, vond ik. Tweede poging dan maar...hoewel...in de verte zag ik al wat mannen oefenhorden nemen... 

Ai! Hup, weg bij ver, snel naar de horden.
Eerder op de dag wendde ik mij tot de jury met de vraag of de masters wel op de officiële masters-hoogte zouden lopen. Dat zou immers wel een flink verschil maken, maar helaas. Ik wist het ook wel, het was namelijk officieel een seniorenwedstrijd dus de jury had gelijk. Maar ja, toch even proberen hè.
Op de oefenbaan deed ik snel een kort rekoefeningetje en ging ontspannen over twee horden... op dameshoogte. Ik had vorige week in de zaal nog even een paar keer op de mastershoogte van 99cm geoefend en dat ging prima, net als de twee horden op die hoogte die ik hier nam. Maar die laatste 7,7 centimeter naar de seniorenhoogte van net geen 1,07m, pfff dat lijkt stukken meer dan slechts 7 cm. Ik stond inmiddels op de wedstrijdbaan, liep twee keer aan en even zo vaak maakte ik geen sprong over de horde. Ik weigerde. Angst. 'Zou mijn enkel dit wel aan kunnen? Kom ik wel goed uit bij de eerste horde? Kan ik dit überhaupt nog, na zo lang niets doen?' Maar lang kon ik niet nadenken, ik zag de startcommissaris op zijn "uurwerk" kijken. Snel ging ik nog een keer zitten en wisselde ik mijn startblokken om, zodat ik met mijn andere voet voor zou starten en ging zitten voor een laatste proefstart. 'Kom op Van de Ven, ophouden met dat slappe gedoe, gewoon afzetten-ogen dicht-en erover, niet janken'. Alsnog enigszins behoedzaam startte ik weg maar eenmaal bij de horde ging ik ervoor. Immers, die paar centimeter zou het verschil toch niet maken!? Ik kwam er veilig overheen en zowaar nog prima in balans ook. Nou, hup dan maar. De starter riep ons op tot gereed maken. "Succes mannen", ging het over en weer net voor het "op uw plaatsen" commando van de starter. Altijd sportiviteit en gemoedelijkheid bij deze wedstrijd. 

Een laatste diepe zucht, ogen dicht, extra focus.
PAF! Opnieuw  een behoedzame start naar de eerste horde zodat ik goed uitkwam. Behoedzaam door naar horde 2...iets te behoedzaam, ik landde er bovenop met mijn hamstring / de onderkant van mijn dijbeen op slechts enkele centimeters achter mijn knieholte! Normaal gezien volgt een onvermijdelijke val maar ik kon blijven staan en wonderbaarlijk genoeg was ik slechts gering uit balans gebracht. Wel snelheid kwijt, 'aanzetten Van de Ven, verdorie!' Verbazingwekkend eigenlijk wat je nog kunt denken tijdens zo'n intense, korte race. De 3e horde licht geraakt, de 4e geschampt, de 5e licht geraakt, maar heelhuids gefinisht! Bij de senioren liep ik ooit 11.14sec, dus van de 12.39sec van vandaag moet nog wel wat af kunnen, maar ik was heel gebleven en dus tevreden. 

Opnieuw nahijgend van een inspanning werd ik alweer geroepen...
Tweede poging verspringen...Nou ja, toe maar dan. Half voetje dichterbij, want ik zal wel wat minder hard aanlopen nu. Precies op de balk weer, maar de vermoeidheid liet zich gelden: 4.60m. De 3e poging nog presteren bleek een brug te ver. Ik had geen snelheid meer over, kwam ver voor de balk uit en liet de sprong voor wat het was. Het was wel goed zo. Vijf onderdelen in 2,5 uur, nauwelijks enige voorbereiding en nauwelijks rust tussendoor, maar toch zeer tevreden. Ik vond dat ik wel een pintje verdiend had. Ik proostte met Ans op een geslaagde wedstrijd en met Roel zijn flesje appelsap op een grote zak Vlaamse frieten - want daar was ie toch wel het meest voor mee gegaan, al had hij zich al rennend en springend langs de kant ook prima vermaakt. 

Om 12 uur vertrokken, om 20 uur thuis met de buik vol Vlaamse friet en 4 clubrecords rijker.
Waarom 4 en niet 5? De horden race was officieel een seniorenwedstrijd en werd derhalve ook gelopen over senioren hoogte. Uit artikel 8 van het Reglement Clubrecords blijkt -kort samengevat- dat alleen een clubrecord of Beste Prestatie kan worden behaald op onderdelen in de eigen categorie (en dat is horden op hoogte 99,1cm ipv 1,067m), of in een hogere categorie als dat onderdeel anders is dan in de eigen categorie. Van dit laatste is wel sprake, maar zoals gezegd was ik al eens flink sneller. Geen CR dus, maar ach, het was een gezellig en succesvolle dag, dus ook dat zal het verschil niet maken.

René van de Ven

BK Cross: Frans 1e, Roland 2e!

6 jan '19

We hebben weer een Brabants Kampioen Cross en een nét niet: Frans van der Staak werd in Oudenbosch met een royale voorsprong op de nummer twee 1e bij de M65, Roland van Loon werd 2e bij de M45.

Foto: Frans op het podium bij AVO'83 (*)

(*) De Atletiek Vereniging Oudenbosch was er de reden van dat we in 1985 de naam AVO niet mochten voeren en we door het leven moesten als Atletiekvereniging Oirschot, later verkort tot Atletiek Oirschot.

Geanimeerde nieuwjaarsreceptie

6 jan '19

Vanmorgen was na de trainingen de nieuwjaarsreceptie. Het clubhuis zat stampvol toen Henry van der Schoot zijn toespraak hield. Daarin haalde hij eerst Toon de Croon naar voren, die een oorkonde mocht ontvangen omdat hij was verkozen tot Clubheld van het Jaar in de Gemeente Oirschot, georganiseerd door het Eindhovens Dagblad.
Omdat de Spike niet meer bij de leden thuis wordt bezorgd dankte Henry vervolgens de vrijwilligers die deze taak jarenlang op zich heben genomen.

Foto (Ad van Zelst): Jeanne Kemps heeft vanaf 2001 de verspreiding van de Spike gecoördineerd. Meer foto's in het FOTOBOEK

Prikbord

Op Hemelvaartsdag naar de Abdijentocht

Op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei) is weer de Abdijentocht in Belgie, ditmaal van Tongerlo naar Averbode. Aan deze wandeltocht over 16 km doen we al vele jaren mee. Toon en Toos de Croon doen de organisatie.

Gezamenlijk vertrek om 8.00 uur bij de Enck aan de St.Jorisstraat. Iedereen mag mee, wel graag even je naam op de lijst in het clubhuis schrijven. Zet erbij als je kunt rijden. Passagiers betalen een bijdrage in de reiskosten.

Rond 9 uur zijn we daar. Na het inschrijven voor de tocht (€12,- identiteitskaart tonen) vertrekken we. Halverwege pauze met een drankje of koek en dit doen we aan het einde nog eens over. Na afloop gaan we naar Kasterlee, alwaar traditiegetrouw de inwendige mens versterkt wordt!

Informatie [email protected] en www.sport.be/abdijentocht/

Dan gaan we de eerste zondag van juni weer verder de hei op en vertrekken dan om 8.45 uur vanaf 's-Heerenvijvers.
 

datum bericht:
10 mei '19
meer...

Wijziging bootcamp op maandag

In de zomermaanden starten we de bootcamptrainingen elke eerste maandag van de maand bij het motorcrossterrein aan de Eindhovensedijk (over het viaduct A58 meteen rechts). Dat is op:

ma 3 juni
ma 1 juli
ma 5 aug
ma 2 sept
ma 7 okt

datum bericht:
5 mei '19
meer...

Meld je aan voor een gratis loopanalyse

De eerstvolgende loopanalyse van podotherapie Brons is op woensdag 19 juni om 19.00 uur.

Deze loopanalyse is gratis voor alle leden; geinteresseerden kunnen zich aanmelden bij [email protected]

datum bericht:
23 apr '19
meer...

We hebben trainers en begeleiders te kort!

Door ziekte en blessures zitten we krap in de recreantentrainers en de loopgroepen worden steeds groter. Daarom zoeken we begeleiders ter assistentie van de trainers, met name voor groep 1 en 2.

Binnenkort organiseren we een cursusavond voor trainers/begeleiders. Leuk om te doen en applaus na elke training! Meld je aan bij Joos van Haaren, trainingscoördinator [email protected] of bellen 06-53681443

datum bericht:
21 mrt '19
meer...

Overzicht Clubrecords

Nu het overzicht van clubrecords niet meer in de Spike staat, kun je dit zien in de rubriek CLUBRECORDS (de link onder het tekstblok). Daar staan de erkende clubrecords vanaf 2007 op jaar gerangschikt.

datum bericht:
20 feb '19
meer...

Protesteer tegen de weg door het Kemmerbos

Vandaag kregen onze leden een e-mail over de plannen van de gemeente om een weg dwars door het Kemmerbos aan te leggen. We hebben goede argumenten ingebracht om dit te voorkomen, maar we denken ook dat we meer kunnen bereiken als we onze stem verheffen. Praat er over met iedereen en benader de burgerraadsleden die je kent. Hier ligt een taak voor al onze leden, want die weg door het Kemmerbos, dat willen we toch niet?

datum bericht:
2 okt '18
meer...

Kijk eens op de vacaturebank

Atletiek Oirschot draait helemaal op vrijwilligers. En daar hebben we er nogal wat van nodig! Sandra Verhagen heeft de coördinatie van de vrijwilligers op zich genomen: zij brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Voor een overzicht van onze vacatures, kijk bij ALGEMENE INFO > Vacaturebank.

datum bericht:
25 jul '17
meer...

Word nu lid van Atletiek Oirschot!

Je loopt misschien al lang met het idee rond om dat hardlopen eens serieus aan te pakken. Kom in actie! Je kunt op 3 manieren bij onze club trainen:

1. Als lid
Dan hoor je er echt bij! Onze contributie is bescheiden en je kunt komen wanneer je maar wilt. Ook voor trainingen voor de technische onderdelen en de zaaltrainingen in de winter.

2. Als tijdelijk lid (3 maanden)
Heel geschikt voor leden van andere verenigingen die, bijvoorbeeld tijdens de zomerstop, hun conditie op peil willen houden. Of om te trainen voor een halve marathon. 

3. Of je komt als het je schikt
Je doet per keer € 2,00 in het potje. Alleen voor de recreantentrainingen op woensdag en zondag en bootcamp op maandag en donderdag.

Onze leden weten het al: je gaat gemakkelijker van huis als je met een gezellige groep kunt trainen!

Voor de contributietabel kijk bij ALGEMENE INFO > Ledenadministratie. Daar kun je ook het inschrijfformulier downloaden.

datum bericht:
1 mei '16
meer...