Nieuws

11 jan '21

Verbeter je spierkracht en veerkracht

Door de corona-maatregelen hebben we tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier ervaringen en tips van onze leden.

  

Marieke Meeuwis schrijft:

Soms kom je tot leuke nieuwe ontdekkingen om je hardloopprestaties te verbeteren. Het volgende wil ik graag met jullie delen.

Tijdens het hardlopen maken we gebruik van onze spierkracht maar ook van onze veerkracht. De spierkracht komt natuurlijk uit de spieren. De veerkracht haal je uit de banden, pezen en peesplaten in onze lichaam. Beide kun je apart trainen om zo je snelheid te verbeteren. Daarnaast vermindert het de kans op blessures door overbelasting.

Beide trainingen kun je ook gebruiken om je belastbaarheid weer op te bouwen na de herstelperiode van een blessure of na een periode van inactiviteit.

Let op! Na een training mag je nog één dag een na-reactie hebben van lichte stijfheid of spierpijn. Duurt dit langer dan heb je teveel gedaan! Doe dan een stapje terug en minder intensief.

Opbouwen van spierkracht in je lichaam door een stevige “power walk“:

 • Actief lopen met grote passen
 • Natuurlijke armzwaai maken en meedraaien van de romp
 • Krijg het gevoel dat je wilt gaan hardlopen, maar blijf contact houden met de grond.
 • Maak je continue 1 cm langer tijdens het lopen

Opbouwen van veerkracht door touwtje springen of rustig verend springen met 2 voeten langs elkaar:

 • 3 tot 4 maal per week 100 keer springen maakt al verschil
 • Tijdens het hardlopen zelf is het belangrijk om licht verend te blijven lopen. Niet stampen, wat vaak optreedt bij vermoeidheid.

Blijf lopen met plezier!

Marieke Meeuwis

  

Heb jij ook wat te vertellen over je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

8 jan '21

Online bingo voor onze jeugd

Door de corona-maatregelen hebben we tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier over de leuke kleine dingen in onze club.

  

De jeugdcommissie schrijft:

We hebben vanavond een online bingo gedaan in plaats van een avondwandeling. Voor alle 32 kinderen die zich hadden opgegeven hebben we een tasje gemaakt met iets lekkers en bingokaarten.

Verder was de online bingo supergezellig, de kinderen vonden het ook leuk om elkaar online te zien. Er reed een auto rond om de gewonnen prijzen meteen uit te delen. Dit werd natuurlijk corona-proof gedaan. Netjes aan de voordeur afgegeven in een VISNET op een stok van 1,5 meter. Omdat alle winkels dicht waren hadden we lekkere prijzen. Denk aan een zak chips, pak chocomelk met een bus slagroom, halve vlaai, tompoezen, soesjes, zelf taart maken. De kinderen en wij hebben genoten.

Hopelijk kunnen de andere activiteiten dit jaar wel door gaan. Zo niet, dan zullen we per activiteit bekijken of we toch iets volgens de regels kunnen plannen.

PS: Heeft iemand nog een leuke foto van deze bingo, of het in ontvangst nemen van de prijzen? Graag in hoge resolutie naar promotie@atletiekoirschot.nl

  

Heb jij ook wat te vertellen over je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

5 jan '21

Er komen betere tijden...

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier ervaringen en tips van onze leden.

Kees Smetsers schrijft:

Voor velen van ons was het jaar 2020 door het coronavirus geen goed jaar. maandenlang konden we niet samen trainen. En wedstrijden lopen, dat kon al hlemaal niet meer. Daarbij komen nog de zorgen in de privésfeer om onze geliefden die zijn geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus.

Nee, het jaar 2020 was een jaar om snel te vergeten.

Maar voor een echte hardloper is opgeven geen optie, dus ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten. Ondanks dat er geen uitdagingen meer waren in de vorm van wedstrijden, ben ik begonnen met het opvoeren van de intensiteit van mijn hardlooptrainingen. Ik loop nu al maandenlang drie- of viermaal per week samen met mijn loopmaatje. Dat heeft mijn conditie op een hoger niveau gebracht en het heeft ook de saaie coronatijd wat meer kleur gegeven.

In 2020 staan er 17 halve (trainings-) marathons en bijna 1900 kilometers op de teller. Op deze manier ben ik dit moeilijke jaar goed doorgekomen. Het heeft mij ook vertrouwen in de toekomst gegeven. Het jaar 2021 kan alleen maar beter worden.

Straks kunnen we weer in groepsverband gaan trainen en straks kunnen we weer wedstrijden gaan lopen, dat weet ik zeker. Daarom wens ik alle leden van Atletiek Oirschot voor het nieuwe jaar veel liefde, gezondheid, geluk en ook heel veel plezier in de mooie hobby, die hardlopen heet.

Kees Smetsers

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

29 dec '20

We kijken terug... en vooruit!

Beste allemaal,

We kijken terug op een van de roerigste jaren die wij als vereniging hebben meegemaakt. Een jaar waarin hoopvol plannen werden gemaakt om ons veld op te knappen en samen te gaan genieten van onze sport, trainingen, wedstrijden en evenementen. Het jaar waarin we als vereniging ons 35-jarig bestaan samen zouden vieren. Maar dit alles werd teniet gedaan door het coronavirus.

Maar het was ook het jaar waarin de jeugdafdeling, ondanks de weinige wedstrijden die er waren, toch een mooie groei meemaakte en waarin de kinderen genoten van het mooie wat onze sport met zich meebrengt.

Het zal beter worden...
We gaan er vanuit dat dit ook voor ons in het voorjaar te merken zal zijn. Dat we weer kunnen genieten van de trainingen, de wedstrijden die er weer aankomen en natuurlijk het samenzijn. Ook ons 35-jarig jubileumfeest staat nog steeds op de agenda.
Wat onze vereniging betreft willen we toch zoveel mogelijk contact met jullie houden via deze website, waar de laatste nieuwtjes op staan. Verder natuurlijk het advies om er zelf voor te zorgen dat je conditie op peil blijft. Mocht je hierover vragen hebben, neem dan contact op met een van onze trainers.

Helaas kan de traditionele nieuwjaarsreceptie, die voor het begin van het nieuwe jaar was gepland, niet doorgaan. Hierbij willen we jullie laten weten dat als er verruiming komt wij dit dubbel en dwars goed gaan maken. 

Hoewel we nu in een lock-down zitten gloort er hoop voor het komende jaar en wij wensen iedereen een sportief en gezond 2021 toe.
 
Bestuur Atletiek Oirschot
Hennie van Rijt, voorzitter (foto), 
Jac van Heerebeek, Leny de Croon, Cees van Eijk, Toon Erven

19 dec '20

Tien jaar geleden: de Oirschotse Sneeuwloop

In de voorbereidingen naar de Auwjaorscross van 2010 kregen we te maken met uitzonderlijke weersomstandigheden. De wedstrijd zou zijn op zondag 26 december, tweede kerstdag. Op donderdag en vrijdag viel er een dik pak sneeuw en het vroor flink, de gevoelstemperatuur was min 7 graden. Voor het weekend was er ijzel voorspeld. In allerijl werd er overlegd door de wedstrijdcommissie: konden we onder die omstandigheden wel een wedstrijd organiseren? Op zich is sneeuw niet zo'n probleem, het is tenslotte een cross. Maar om met ijzel honderden deelnemers naar Oirschot te halen en onze vrijwilligers bloot te stellen aan de strenge vorst...

Nu was dit weer al voorspeld toen we enkele dagen eerder met de woensdagmiddaggroep door de hei liepen. Pieter Smits kwam toen met het idee om in plaats van de Auwjaorscross een loop door de hei te organiseren. We zouden dan in groepen kunnen lopen, zodat we geen parcours hoefden uit te zetten.

Vrijdagmiddag ging de kogel door de kerk, nadat Cees van de Schoot en Ad van Zelst het parcours door het Kemmerbos hadden geïnspecteerd. We wilden niet verantwoordelijk zijn voor ongelukken. Zeker niet bij de jeugdcategorieën, die als laatste van start zouden gaan en op een spekgladde platgelopen sneeuwlaag zouden lopen. Nog dezelfde dag ging een e-mail naar alle ingeschreven deelnemers en op de website kwam de mededeling dat men kon meedoen met de eerste Oirschotse Sneeuwloop. Gratis!

Op zondag bleef de gevreesde ijzel uit. Ongeveer honderd lopers, verdeeld over 3 groepen, liepen een rondje over de Oirschotse hei. Het was een prachtige ervaring, mede doordat de zon uitbundig scheen over het besneeuwde landschap. Na afloop was er koffie met cake en kreeg iedereen een lekkere rookworst mee naar huis.

Deze Oirschotse Sneeuwloop was de aanzet voor de Oirschotse Heideloop. die door ons vanaf 2012 elk jaar in oktober werd georganiseerd. Totdat corona roet in het eten gooide...

Zie de foto's in het FOTOBOEK en het filmpje op YOUTUBE

11 dec '20

Onderhoud gaat altijd door!

Ook al staan onze activiteiten op pauze, het onderhoud van onze accommodatie ligt niet stil. Vandaag waren Toon de Croon, Wim de Croon, Jan Kemps, Jan Heijms, Theo Neggers, Ton van Liempt, Adrie Louwers en Martien van Geenen de hele dag bezig met het ruimen van bladafval. Hulde aan deze mannen!

29 nov '20

Stem op Barry als Brabander van het Jaar!

Maarten, Bob, Petra, Jan, Siem, Barry, Monique, Linda, Marcel, Marc, Ellen... het is allemaal geweldig wat ze deden. Terecht werden ze genomineerd voor de titel Brabander van het Jaar. Maar één springt er mijlenver bovenuit: onze Barry! Hij presteerde het om voor 2 goede doelen 12.736 euro bij elkaar te harken door in 10 dagen 10 hele marathons te lopen!

Barry Smetsers deed iets wat niemand kan. Stem daarom op Barry via deze link: https://brabandervanhetjaar.nl/  

Je krijgt een bevestigingsmail op het opgegeven e-mailadres. Na bevestiging telt je stem mee. Je kunt per e-mailadres één keer stemmen. Doe het direct, maar in ieder geval voor zaterdag 12 december.

De winnaar wordt bekend gemaakt op Tweede Kerstdag via Omroep Brabant.

Foto: Zondag 11 oktober, Barry komt Oirschot binnen na 10 zware dagen

22 nov '20

We hebben fijn gewandeld!

Vandaag is na de tweede lockdown de wandelgroep weer de hei in getrokken. Mooi op de verplichte afstand van elkaar in groepjes. Het afstand houden ging goed. Er waren 9 deelnemers en we kunnen stellen dat we op deze manier prima in beweging kunnen zijn en het sociaal element gestalte geven.

Bekijk het wandelprogramma op het PRIKBORD-bericht van 17 november

Foto uit archief

11 nov '20

Prachtige opbrengst Rabo Clubsupportactie

Vorig jaar haalden we €1.670 binnen met de Rabobank Clubsupportactie. Dat hebben we dit jaar bijna geëvenaard! We kwamen nu op €1.614, een resultaat waar we heel blij mee zijn. Het geld is bestemd voor de aanschaf van materiaal voor de technische atletiekonderdelen en bootcamp. Dat hoeven we nu niet te betalen uit onze kas, die tijdens de corona-pandemie nogal geleden heeft vanwege de teruggelopen inkomsten uit de kantine en sponsoring.

Met deze opbrengst staan we op de derde plaats van de deelnemende verenigingen uit Oirschot, na het Bijna Thuis Huis en voetbalvereniging Oirschot Vooruit. En dat hebben we te danken aan onze trouwe leden en supporters die op ons hebben gestemd. Bedankt daarvoor!

Speciaal voor Atletiek Oirschot heeft de Rabobank een persoonlijke video gemaakt. Bekijk deze hier (werkt niet op alle systemen)

24 okt '20

Werkzaamheden clubhuis

De trainingen mogen dan weer stil liggen, het onderhoud aan onze accommodatie gaat door. Vandaag hebben Martien van Geenen, Jan Heijms, Toon de Croon en Wim de Croon een overkapping gemaakt bij de achterdeur van het clubhuis. Staan onze spulletjes ook weer droog! 

Bekijk de foto's van ons onderhoudsteam in het FOTOBOEK

Nieuws

11 jan '21

Verbeter je spierkracht en veerkracht

Door de corona-maatregelen hebben we tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier ervaringen en tips van onze leden.

  

Marieke Meeuwis schrijft:

Soms kom je tot leuke nieuwe ontdekkingen om je hardloopprestaties te verbeteren. Het volgende wil ik graag met jullie delen.

Tijdens het hardlopen maken we gebruik van onze spierkracht maar ook van onze veerkracht. De spierkracht komt natuurlijk uit de spieren. De veerkracht haal je uit de banden, pezen en peesplaten in onze lichaam. Beide kun je apart trainen om zo je snelheid te verbeteren. Daarnaast vermindert het de kans op blessures door overbelasting.

Beide trainingen kun je ook gebruiken om je belastbaarheid weer op te bouwen na de herstelperiode van een blessure of na een periode van inactiviteit.

Let op! Na een training mag je nog één dag een na-reactie hebben van lichte stijfheid of spierpijn. Duurt dit langer dan heb je teveel gedaan! Doe dan een stapje terug en minder intensief.

Opbouwen van spierkracht in je lichaam door een stevige “power walk“:

 • Actief lopen met grote passen
 • Natuurlijke armzwaai maken en meedraaien van de romp
 • Krijg het gevoel dat je wilt gaan hardlopen, maar blijf contact houden met de grond.
 • Maak je continue 1 cm langer tijdens het lopen

Opbouwen van veerkracht door touwtje springen of rustig verend springen met 2 voeten langs elkaar:

 • 3 tot 4 maal per week 100 keer springen maakt al verschil
 • Tijdens het hardlopen zelf is het belangrijk om licht verend te blijven lopen. Niet stampen, wat vaak optreedt bij vermoeidheid.

Blijf lopen met plezier!

Marieke Meeuwis

  

Heb jij ook wat te vertellen over je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

8 jan '21

Online bingo voor onze jeugd

Door de corona-maatregelen hebben we tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier over de leuke kleine dingen in onze club.

  

De jeugdcommissie schrijft:

We hebben vanavond een online bingo gedaan in plaats van een avondwandeling. Voor alle 32 kinderen die zich hadden opgegeven hebben we een tasje gemaakt met iets lekkers en bingokaarten.

Verder was de online bingo supergezellig, de kinderen vonden het ook leuk om elkaar online te zien. Er reed een auto rond om de gewonnen prijzen meteen uit te delen. Dit werd natuurlijk corona-proof gedaan. Netjes aan de voordeur afgegeven in een VISNET op een stok van 1,5 meter. Omdat alle winkels dicht waren hadden we lekkere prijzen. Denk aan een zak chips, pak chocomelk met een bus slagroom, halve vlaai, tompoezen, soesjes, zelf taart maken. De kinderen en wij hebben genoten.

Hopelijk kunnen de andere activiteiten dit jaar wel door gaan. Zo niet, dan zullen we per activiteit bekijken of we toch iets volgens de regels kunnen plannen.

PS: Heeft iemand nog een leuke foto van deze bingo, of het in ontvangst nemen van de prijzen? Graag in hoge resolutie naar promotie@atletiekoirschot.nl

  

Heb jij ook wat te vertellen over je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

5 jan '21

Er komen betere tijden...

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier ervaringen en tips van onze leden.

Kees Smetsers schrijft:

Voor velen van ons was het jaar 2020 door het coronavirus geen goed jaar. maandenlang konden we niet samen trainen. En wedstrijden lopen, dat kon al hlemaal niet meer. Daarbij komen nog de zorgen in de privésfeer om onze geliefden die zijn geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus.

Nee, het jaar 2020 was een jaar om snel te vergeten.

Maar voor een echte hardloper is opgeven geen optie, dus ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten. Ondanks dat er geen uitdagingen meer waren in de vorm van wedstrijden, ben ik begonnen met het opvoeren van de intensiteit van mijn hardlooptrainingen. Ik loop nu al maandenlang drie- of viermaal per week samen met mijn loopmaatje. Dat heeft mijn conditie op een hoger niveau gebracht en het heeft ook de saaie coronatijd wat meer kleur gegeven.

In 2020 staan er 17 halve (trainings-) marathons en bijna 1900 kilometers op de teller. Op deze manier ben ik dit moeilijke jaar goed doorgekomen. Het heeft mij ook vertrouwen in de toekomst gegeven. Het jaar 2021 kan alleen maar beter worden.

Straks kunnen we weer in groepsverband gaan trainen en straks kunnen we weer wedstrijden gaan lopen, dat weet ik zeker. Daarom wens ik alle leden van Atletiek Oirschot voor het nieuwe jaar veel liefde, gezondheid, geluk en ook heel veel plezier in de mooie hobby, die hardlopen heet.

Kees Smetsers

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

Home knop