Nieuws

6 aug '22

Boegbeeld van AVGM overleden

Na een lang ziekbed is op 3 augustus op 73-jarige leeftijd Ben Saris uit Best overleden. Ben was van grote betekenis voor zijn club Generaal Michaelis, Regio 14 en de Atletiekunie. Hij was niet voor niets erevoorzitter van AVGM. Als Atletiek Oirschot hadden we veel met Ben te maken in het regio-overleg over wedstrijden en bestuurszaken.

Gedachtenistekst op de website van AVGM:

Zelden heeft iemand zo lang, zo veel voor Generaal Michaëlis en de atletieksport betekend. Halverwege de jaren zestig werd Ben Saris meerdere keren Nederlands kampioen verspringen. Talloze clubrecords uit die periode staan nog op zijn naam. Na zijn 12-jarige sportieve, nationale carrière wilde hij dat anderen ook zo van ‘zijn atletieksport’ konden genieten.

Ben is misschien wel 30 jaar lang (vervangend) voorzitter geweest, verdeeld over meerdere perioden. Telkens als GM weer stuurloos dreigde te worden, sprong hij weer in het gat. Bij de gemeente Best moeten ze horendol geworden zijn van zijn gelobby om een kunststof accommodatie. Dat onder zijn voorzitterschap in 1993 de kunststof baan werd geopend, zag Ben dan ook als een kroon op zijn werk. Bij zijn afscheid als voorzitter ontving hij 10 jaar later tijdens de Ledenvergadering een koninklijke onderscheiding.

Maar steeds weer – in welke rol dan ook – was Ben de gangmaker, de verbinder. Eind vorige eeuw was hij medeoprichter van de Specials, de atleten met een verstandelijke beperking. Ook het recreatief hardlopen zette hij toen op de kaart met een speciale starterscursus. Bij het 50-jarig bestaan van de vereniging in 2007 was Ben de kartrekker van het jubileumboek ‘50 jaar – AV Generaal Michaëlis op z’n best’, nog steeds het standaardwerk voor ieder die geïnteresseerd is in de historie van de vereniging. Of denk maar aan de start van de Bambi’s, atletiek voor 4 tot 6-jarigen.

We zijn hem als GM heel veel dank verschuldigd. We zullen Ben missen, ook als mens. We zullen zijn jaarlijkse dankwoord na de Ledenvergadering missen. Afgelopen maart, toen het hem zichtbaar moeite kostte, voor het laatst. Speciaal gericht aan de vele vrijwilligers van ‘zijn’ GM.

Het afscheid is in besloten kring.

1 aug '22

We gaan naar de baanwedstrijden in Best!

Op zondag 18 september houden we onze clubkampioenschappen meerkamp. Dat wordt weer een prachtig spektakel, met mooie prestaties en veel sportplezier. Eén week later, op zondag 25 september, organiseert Atletiekvereniging GM in Best hún clubkampioenschappen meerkamp. En... we mogen ook meedoen! Heb je na onze clubkampioenschappen de smaak te pakken? Schrijf je dan in en verbeter een week later opnieuw je PR's!

Wedstrijdinfo, klik hier en inschrijven doe je hier

26 jul '22

Het zit niet altijd mee... (2)

Afgelopen zondag heeft Hanny Veraa tijdens de training haar middenvoetsbeentje gebroken.

Hanny schrijft: het clubgevoel is geweldig!

Zondag 24 juli, recreantentraining. We lopen vanaf het veld het Kemmerbos in, zo vaak daar gelopen, maar soms heb je pech. Ik verstap me, gewoon een verkeerde beweging en dan weet je dat het fout zit. Onder de deskundige EHBO begeleiding van Wim de Croon teruggestrompeld naar het clubhuis, koelen, water, ondersteuning, kortom  goede zorgen. Daarna ging Wim op zijn fietske naar huis de auto halen, luxe taxirit naar huis. Dan blijkt het middenvoetsbeentje gebroken. Geen drama maar gewoon balen. Uiteindelijk is het best uit te houden in mijn tuintje met deze temperatuur, puzzelboek en leesboek erbij en de fijne reacties van het gezellige groepje 1, heel warm.

Atletiek Oirschot, komende weken ben ik er niet  maar I'll be back!

We wensen Hanny een voorspoedig herstel.

23 jul '22

Het zit niet altijd mee...

René van de Ven was met Roel in Eindhoven voor de Trackmeeting van ATH. Hij schrijft:

Met Roel ging het prima, met mij waardeloos na al de hele middag in de zon te hebben gestaan om Roel te coachen. Dat - en het de afgelopen week elke nacht WK atletiek live kijken van 2-6 uur - bleek een niet al te beste voorbereiding.

Persoonlijk zal ik deze wedstrijd dus maar snel vergeten, maar Roel deed het beter. Het was opnieuw een wedstrijd met klassieke onderdelen met de mogelijkheid om 2 keer te sprinten. Roel maakte er dankbaar gebruik van. Hij verbeterde zich op de 40 meter enorm ten opzichte van zijn staande PR (8.18 sec) naar 7.82 sec in de eerste serie en vervolgens bij de tweede kans naar 7.77 sec!

Daarna weer een bijzonderheid, want het kogelstoten werd niet zoals tegenwoordig gebruikelijk gedaan met 1 kg voor de pupillen C, maar met 2 kg*, zoals dat ook het geval was tot en met 1996. Net zoals de ongebruikelijke 1000m van vorige week dus opnieuw een unieke kans om in de allertijden ranglijst te komen met kogelstoten 2 kg! Het was dus ook een PR, want dit had hij nog niet eerder gedaan. Met 3,63 meter komt ie in de ranglijst op plek 13.

Bij het verspringen ging Roel vol voor een nieuw PR en het zit eraan te komen, maar door er vol voor te gaan (alles of niets) kan het ook wel eens mislukken en dat was vandaag het geval: twee keer ongeldig en de enige geldige sprong van de dag was 6 cm onder zijn PR. Maar ergens de komende wedstrijden gaat ie goed uitkomen en dan komt er ineens een hele hap bij. Dat was wel duidelijk uit de hele verre (maar dus helaas ongeldige) sprongen.

De 600m ging niet zoals gehoopt. Hij gaf vooraf al aan dat ie last van zijn luchtwegen had, of in elk geval pijn bij de ribben. Zijpijn? Steken? Moeilijk te zeggen, maar ook hier geldt: het lukt niet altijd. Roel is er alsnog vol voor gegaan maar was na afloop erg teleurgesteld. Daarmee leren omgaan is echter misschien wel het allerbelangrijkste, dus hopelijk een goede les en los daarvan had ie al twee mooie PR's gehaald vandaag. Op naar de volgende!

  

(* Er ontstond een discussie met de wedstrijdleiding, aangevoerd door een aantal ouders die het er niet mee eens waren en eisten dat er met 1kg gestoten zou worden. Uiteindelijk zwichtte de organisatie onder de druk en mochten de atleetjes zelf kiezen. De nummer 1 van het kogelstoten JPmini koos voor 1kg, de rest voor 2kg. Vandaar het grote verschil).

Foto (Bjorn Parée): Tja Roel, het zit niet altijd mee...

Hier staat de UITSLAG

23 jul '22

Naar de Bossche Bollen

Dit jaar hopen we weer wat meer leden aan de start (en finish!) te zien bij de hele marathon van Eindhoven. Daar wordt al serieus voor getraind. Een kluif als beloning van een lange duurloop is dan wel fijn en zo zaten Corné, Ad, Léon, Reny, Marieke, Jeroen, Ria en Henriëtte vandaag na 28 kilometers aan de Bossche Bollen.

(Ad traint niet voor de hele marathon, hij liep alleen het laatste stukje mee, bijna 22 km. Het was zijn 10e halve van dit jaar).

De foto's van de app-groep "Tandje erbij" in 2022 staan hier

15 jul '22

Roel van de Ven loopt z'n eerste 1000 meter. En Hoe!

In Veldhoven werd bij baanwedstrijden een 1000 meter voor pupillen georganiseerd. Voor Roel van de Ven een unieke kans om als C-pupil een 1000 meter te lopen, aangezien die afstand sinds ca. 1996 niet meer op het officiële wedstrijdprogramma staat. De langste afstand bij de C's is sindsdien 600 meter. En Roel slaagde! Het was zijn eerste 1000 meter, dus direct een PR en plek 5 op de allertijden ranglijst 1000 meter JPC.

Een verslag van vader René:

Omdat de 1000 meter voor C-pupillen geen officiële afstand meer is kon hij zijn prestatie op de allertijden ranglijst vestigen. Die is overigens niet zo lang, omdat het onderdeel al jaren niet meer op het programma staat. Hij wilde sneller lopen dan trainer Bart Noyen en zijn oom Martijn van de Ven, die als C-pupil allebei 4.29 minuten hadden laten optekenen. Dat zou betekenen ca. 53 seconden per halve ronde (= 4.25 min). Roel ging bij de start direct achter twee oudere jongens aan die als een komeet weggingen en kwam - schrik niet - na 200 meter door in 42 seconden! Het werd dus afzien, maar hij finishte alsnog binnen zijn streeftijd in precies 4:24.00 (elektronisch gemeten). Het was zijn eerste keer op deze afstand, dus direct een PR en plek 5 op de allertijden ranglijst 1000 meter JPC!

Bekijk de UITSLAG

Foto uit archief

15 jul '22

Dylan Wichman wil naar het NK!

Dylan Wichman was vandaag op z'n best! Als oefening voor het Klaverblad NK meerkamp voor junioren CD in Zoetermeer in september zette hij in Rijen prachtige prestaties neer. Het resulteerde in 3 PR’s voor hem, op de 80 meter, het hoogspringen en op kogelstoten. Die laatste prestatie zorgde tevens voor een 2e plaats op de ranglijst aller tijden van Atletiek Oirschot. Kijk hier: https://www.atletiek.nu/atleet/profiel/883729/#records

Bekijk de UITSLAG

14 jul '22

Baanwedstrijden met 3 CR's en 33 PR's

Verslag van René van de Ven:

De baanwedstrijd van vandaag was opnieuw gezegend met TOPweer: lekker warm en droog en dat leverde enorme goede prestaties op. Het was af en toe even zoeken met de verdeling van juryleden en helpende handen (waarvoor aan alle helpers opnieuw enorm veel dank!), maar uiteindelijk verliep alles redelijk conform planning/tijdschema. Ook de sfeer was opnieuw buitengewoon goed.

Er waren meerdere prestaties die ook dat predikaat verdienen zoals de CR's van Martien en Ad, maar eentje springt er toch echt bovenuit en dat is de 1,41m bij het hoogspringen van Mare Bogers bij de Meisjes Junioren D. Met name omdat Mare pas een 1e jaars MJD is. Met andere woorden: volgend jaar is ze ook nog een heel jaar MJD. Ze staat met deze prestatie nu al 2e op onze eigen allertijdenranglijst en op dit moment 11e van Nederland van alle MJD 1e jaars!! En dat op onze accommodatie... Waanzinnig!

Tot slot, net zoals bij wedstrijd 1: omwille van het tijschema (iedereen op tijd klaar laten zijn met hun sportavond, onder meer gelet op de leeftijd) hebben we de atleten ingedeeld in 3 groepen. Daardoor heeft niet iedereen van elke categorie hetzelfde onderdeel gedaan en dat verklaart waarom sommige atleten van dezelfde categorie dus toch op andere onderdelen hebben deelgenomen.

We hopen dat iedereen heeft genoten van de fijne avond en hopen ook jullie allemaal te zien bij de volgende eigen wedstrijd: de CLUBKAMPIOENSCHAPPEN MEERKAMP op zondag 18 september 2022!

Foto: fantastische prestatie van Mare Bogers: 1,41 hoog!

Bekijk de foto's van Nicky van Vroenhoven en Ad van Zelst en Wim de Croon

En hier staan de UITSLAGEN 

10 jul '22

We vierden 35 jaar recreantentrainingen

Vandaag vierden we dat we 35 jaar geleden begonnen met de recreantentrainingen. Atletiekvereniging Oirschot werd in 1985 opgericht door enkele fanatieke hardlopers, die van wedstrijd naar wedstrijd liepen. Ze zochten hun leden binnen de groep van prestatiegerichte sporters. Mede door de opkomst van het recreatieve hardlopen, joggen noemden ze dat toen, werd in 1987 besloten om trainingen te gaan geven aan die recreatieve lopers. Dat gaf toch wat meer draagvlak voor de jonge vereniging. Inmiddels maken de recreanten het grootste deel uit van het ledenbestand van Atletiek Oirschot.

Foto: het jubileum werd gevierd met een socioloop en samenkomst van alle groepen en de wandelaars op de vijfsprong bij Hemelrijken, waar voor koffie en een speciaal gebakje gezorgd was. 

Er staan nog meer foto's in het FOTOBOEK

9 jul '22

Feestdag voor onze jeugd

Vandaag was er een feestdag voor de jeugd bij onze vereniging. Rond 13.30 uur kwam iedereen aan, een aantal werden al voorzien van een glitter tattoo. Om 14 uur werd er uitleg gegeven over de dag. We hadden 7 spellen en het 8e spel was pauze met een heuse ranja olifant en popcorn.

De spellen waren: een parcours lopen met stelten of fietsen met een aparte fiets, kleuren en spiegel tekenen, balk lopen, ballon vouwen en vlechten, jongleren, bal gooien, diabolo en chinese bordjes draaien. Daarna was het even rust en konden kinderen zich ook laten schmincken. 

Om 16.30 uur kwam er een illusionist,  wauw, wat een gave trucjes kon hij. En om 17.30 uur was er een frietkar, iedereen kon friet en snacks bestellen zoveel als die wilde.

Het was een dag zoals het hoort: relaxed, mooi weer, fijn gezelschap en gewoon tijd met en voor elkaar.

Organisatie dank je wel.

Verslag van Désirée Vasen. In het FOTOBOEK staan foto's van Désirée, Sandra van Leuken en Annemiek Hendriks

Nieuws

6 aug '22

Boegbeeld van AVGM overleden

Na een lang ziekbed is op 3 augustus op 73-jarige leeftijd Ben Saris uit Best overleden. Ben was van grote betekenis voor zijn club Generaal Michaelis, Regio 14 en de Atletiekunie. Hij was niet voor niets erevoorzitter van AVGM. Als Atletiek Oirschot hadden we veel met Ben te maken in het regio-overleg over wedstrijden en bestuurszaken.

Gedachtenistekst op de website van AVGM:

Zelden heeft iemand zo lang, zo veel voor Generaal Michaëlis en de atletieksport betekend. Halverwege de jaren zestig werd Ben Saris meerdere keren Nederlands kampioen verspringen. Talloze clubrecords uit die periode staan nog op zijn naam. Na zijn 12-jarige sportieve, nationale carrière wilde hij dat anderen ook zo van ‘zijn atletieksport’ konden genieten.

Ben is misschien wel 30 jaar lang (vervangend) voorzitter geweest, verdeeld over meerdere perioden. Telkens als GM weer stuurloos dreigde te worden, sprong hij weer in het gat. Bij de gemeente Best moeten ze horendol geworden zijn van zijn gelobby om een kunststof accommodatie. Dat onder zijn voorzitterschap in 1993 de kunststof baan werd geopend, zag Ben dan ook als een kroon op zijn werk. Bij zijn afscheid als voorzitter ontving hij 10 jaar later tijdens de Ledenvergadering een koninklijke onderscheiding.

Maar steeds weer – in welke rol dan ook – was Ben de gangmaker, de verbinder. Eind vorige eeuw was hij medeoprichter van de Specials, de atleten met een verstandelijke beperking. Ook het recreatief hardlopen zette hij toen op de kaart met een speciale starterscursus. Bij het 50-jarig bestaan van de vereniging in 2007 was Ben de kartrekker van het jubileumboek ‘50 jaar – AV Generaal Michaëlis op z’n best’, nog steeds het standaardwerk voor ieder die geïnteresseerd is in de historie van de vereniging. Of denk maar aan de start van de Bambi’s, atletiek voor 4 tot 6-jarigen.

We zijn hem als GM heel veel dank verschuldigd. We zullen Ben missen, ook als mens. We zullen zijn jaarlijkse dankwoord na de Ledenvergadering missen. Afgelopen maart, toen het hem zichtbaar moeite kostte, voor het laatst. Speciaal gericht aan de vele vrijwilligers van ‘zijn’ GM.

Het afscheid is in besloten kring.

1 aug '22

We gaan naar de baanwedstrijden in Best!

Op zondag 18 september houden we onze clubkampioenschappen meerkamp. Dat wordt weer een prachtig spektakel, met mooie prestaties en veel sportplezier. Eén week later, op zondag 25 september, organiseert Atletiekvereniging GM in Best hún clubkampioenschappen meerkamp. En... we mogen ook meedoen! Heb je na onze clubkampioenschappen de smaak te pakken? Schrijf je dan in en verbeter een week later opnieuw je PR's!

Wedstrijdinfo, klik hier en inschrijven doe je hier

26 jul '22

Het zit niet altijd mee... (2)

Afgelopen zondag heeft Hanny Veraa tijdens de training haar middenvoetsbeentje gebroken.

Hanny schrijft: het clubgevoel is geweldig!

Zondag 24 juli, recreantentraining. We lopen vanaf het veld het Kemmerbos in, zo vaak daar gelopen, maar soms heb je pech. Ik verstap me, gewoon een verkeerde beweging en dan weet je dat het fout zit. Onder de deskundige EHBO begeleiding van Wim de Croon teruggestrompeld naar het clubhuis, koelen, water, ondersteuning, kortom  goede zorgen. Daarna ging Wim op zijn fietske naar huis de auto halen, luxe taxirit naar huis. Dan blijkt het middenvoetsbeentje gebroken. Geen drama maar gewoon balen. Uiteindelijk is het best uit te houden in mijn tuintje met deze temperatuur, puzzelboek en leesboek erbij en de fijne reacties van het gezellige groepje 1, heel warm.

Atletiek Oirschot, komende weken ben ik er niet  maar I'll be back!

We wensen Hanny een voorspoedig herstel.

Home knop