13 Oct '19

Drie podiumplaatsen in Eindhoven

Het was, net als vorig jaar overigens, veel te warm voor aansprekende prestaties. Toch haalden we bij de halve marathon nog 3 podiumplaatsen binnen! Nellie van Beers werd eerste bij de V60, Frans van der Staak tweede bij de M65 en Ad van Zelst derde bij de M70. Verder wisten nog 2 van onze leden bij de halve marathon hun PR te verbeteren

We hadden twee deelnemers aan de hele marathon. Edwin van de Ven bleef ver van zijn streeftijd, Kees Smetsers liep een mooie 4:38:08 en blijft daarmee ons oudste lid met een hele marathon op zijn palmares. Zie de Marathonlijst aller tijden van Atletiek Oirschot bij ALGEMENE INFO.

Foto (Toon Erven): Kees Smetsers komt bij de waterpost van Atletiek Oirschot

Heb je foto's van onze deelnemers? Stuur ze naar promotie@atletiekoirschot.nl dan plaatsen we ze, als ze geschikt zijn, in het FOTOBOEK

Ad van Zelst schrijft:

Een maand geleden dacht ik nog aan een tijd binnen 2 uur, maar de testloop verliep zo goed dat ik die bijstelde naar 1:56 uur, een schema van 5:30 per km. Zondagmorgen liep Eliud Kipchoge in Wenen de marathon in 1:59:40 uur en net toen dat bericht binnen kwam kreeg ik van onze Henri een sms-je: Hoi pa, de afstand is maar de helft maar jij bent 2 keer zo oud. Succes, 1:59 moet jou ook lukken!

Leuk zo'n aanmoediging en het lukte nog ook: 1:57:49 was het resultaat.

Marathon Eindhoven: Kees Smetsers mag weer friet eten.

In de weken voorafgaande aan de marathon van Eindhoven was het zelfvertrouwen van Kees Smetsers, lid van Atletiek Oirschot en tevens Bali Runner, tot het dieptepunt gedaald. Oplopende wedstrijdspanning, een beginnende keelontsteking en zenuwen op de maag hadden hem uit zijn evenwicht gebracht. Maar toen hij samen met 3000 andere atleten van start ging voor de 42.195 meter, was alles snel vergeten.

Begeleid door Henk van Gerven, zijn loopmaatje van de Bali Runners, die met hem meefietste, liep hij in een strak tempo van 10 kilometer per uur naar een tussentijd van 2.10.00 over de eerste helft van de marathon. Intussen was de temperatuur opgelopen tot bijna 25 graden en toen Kees in de wijk Woensel, op weg naar de Oirschotsedijk, steeds meer uitgeputte atleten langs de weg zal liggen die geholpen werden door EHBO’ers, besloot hij zijn tempo te matigen. Bij de waterpost van Atletiek Oirschot, na ongeveer 37 kilometer, wist hij dat het zou gaan lukken.

De laatste kilometers op de Markt en het Statumseind legde hij met kippenvel op zijn armen af tussen een haag van enthousiaste toeschouwers. Honderd meter voor de finish viel hij in de armen van zijn partner Angela, die als supporter langs de kant van het parcours stond. Even later kreeg hij de medaille omgehangen en op dat moment dacht hij terug aan een jaar geleden, toen hij door het redden van vissen uit het riviertje De Beerze zodanige rugklachten had opgelopen dat hij helemaal niet meer kon hardlopen, zelfs wandelen lukt hem toen niet. Dankzij de behandeling van fysiotherapeute Marieke Meeuwis en het zwemmen bij Laco Oirschot was het tij gekeerd.

Een hele zomer lang had hij getraind met zijn loopmaatje Antoinet Hems, die hem bij alle lange duurlopen had vergezeld. Kees had tijdens deze voorbereiding op de marathon als “mindset” drie maanden lang geen friet, ijs, chocolade en gebak gegeten. Maar nu was het doel bereikt en een uur later zat hij samen met Henk van Gerven bij de beste “friettent” van Nederland, Martin Zwerts in Eindhoven, aan een groot bord friet met Belgische mayonaise. Het was de kers op de taart, die later op de dag werd gevolgd door een paar gezellige uurtjes tijdens de “afterparty” bij zijn vrienden van Atletiek Oirschot.

Kees was ontzettend blij dat hij dit als 72-jarige mee had mogen maken. Toen hij weer thuis was in Oostelbeers dacht hij aan de kinderen in Indonesië, waarvoor hij deze wedstrijd had gelopen, en aan de woorden van Henk van Gerven: “Als je iets écht wilt, dan is bijna alles mogelijk”.

Henk die, nadat hij 30 kilometer met mij had meegefietst, als een razende naar de start is gereden, waar hij net op tijd was om als een van de laatsten te starten voor de halve marathon. Die liep hij ook nog in een heel mooie tijd. Wat een super sportman!

Marathon Eindhoven, verslag deelnemers en waterpost (Kees Smetsers):

Voor de hardlopers van Atletiek Oirschot is de marathon van Eindhoven het hoogtepunt van het jaar. Daarom was er op zondag 13 oktober weer een grote afvaardiging van deze mooie atletiekvereniging naar Eindhoven vertrokken. Tussen de duizenden deelnemers liepen 25 atleten van Atletiek Oirschot, waarvan er 2 de hele marathon liepen, 2 de tien kilometer en 21 de halve marathon.

Edwin van de Ven en Kees Smetsers vertrokken om 10.00 uur voor de hele marathon en toen was het nog prima loopweer. Ze konden in de eerste helft van de marathon hun normale tempo lopen, maar toen de temperatuur opliep naar 24 graden en het harder ging waaien, moesten ze allebei langzamer gaan lopen. Edwin van de Ven bereikte desondanks de finish in een mooie tijd, al zal hij daar zelf anders over denken.

De 72-jarige Kees Smetsers was héél blij dat het hem lukte om deze marathon uit te lopen, een mooie tijd was voor hem minder belangrijk. Kees is nu met afstand de oudste Oirschottenaar die een hele marathon heeft gelopen.

Toen de halve marathon startte was de temperatuur al zodanig opgelopen dat een mooie tijd eigenlijk niet meer mogelijk was. Daarom was de prestatie van Nellie van Beers, 1:49 uur op de halve marathon, echt bewonderenswaardig. Ze werd eerste in de categorie V60. Frans van de Staak stond met zijn tijd van 1:38 uur ook op het podium, hij werd tweede in de categorie M65. De derde podiumplaats van Atletiek Oirschot was voor Ad van Zelst, die na een lange blessure weer helemaal op niveau is en met een tijd van 1:57 uur derde werd in de categorie M70. Naast deze drie podiumplaatsen liepen Cees van Eijk en Henriëtte Sluyters ook nog een persoonlijk record.

Niet alleen de atleten van Atletiek Oirschot hebben goed gepresteerd bij deze Marathon Eindhoven, dat kan ook gezegd worden van de 54 vrijwilligers, die de waterpost aan het eind van de Oirschotsedijk verzorgden. Zij gaven de deelnemers een moment van verkoeling en verleenden uitgeputte deelnemers eerste hulp. Tijdens de wedstrijd waren er nogal wat deelnemers, die onderweg door oververhitting uitgeteld op de grond lagen en door de EHBO geholpen moesten worden. Het was mooi om te zien dat de vrijwilligers van Atletiek Oirschot de lopers die niet verder konden op een professionele manier hulp gaven, al was dat niet hun taak. Daarvoor verdienen zij een compliment.

Nieuws (2019)

29 Dec '19

Veel deelnemers bij de Auwjaorscross

In de afgelopen jaren heeft onze Van de Meerendonk Auwjoarscross tot een van de grootste crossevenementen in de regio. Ook dit jaar was het aantal inschrijvingen weer spectaculair gestegen tot 620, waarvan 594 deelnemers de finish haalden. Hieronder waren 114 clubleden. De vrijwilligers van Atletiek Oirschot hadden er voor gezorgd dat het parcours er perfect bij lag en alle wedstrijden verliepen vlekkeloos. Mede door de goede weersomstandigheden werden er mooie tijden gelopen en spannende gevechten om de overwinning geleverd.

Bij de mannen senioren liep Ben Souwen uit Hapert - terug na een lange blessure - met een tijd van 36.05 naar de overwinning. Dat is een heel mooie tijd voor de 10.120 meter. Bij de vrouwen haalde Ruth van der Meijden van Cifla Nijmegen de eerste plaats met een tijd van 29.42 over de 7780 meter. Natuurlijk deden er ook een groot aantal atleten van Atletiek Oirschot mee aan hun eigen wedstrijd. Martien van de Ven leverde een spannende strijd met Frans Bekers en sprintte met 15 seconden voorsprong naar de eerste plaats in de categorie M65. Nellie van Beers verloor met klein verschil van haar wekelijkse rivale Anne Rindt, maar ze werd wel tweede in de categorie V65. Roland van Loon kwam 19 seconden tekort voor een podiumplaats en werd vierde in de categorie M45.

De junioren en pupillen van Atletiek Oirschot deden het ook weer heel goed. Jules de Bresser werd tweede in de categorie JPC. Sophie Spee en Nienke Vasen werd respectievelijk 2e en 3e in de categorie MPC. Heel veel podiumplaatsen voor Atletiek Oirschot en ook heel veel punten voor de Kempische Cross Competitie.

Al met al was het een heel geslaagde 33e editie van de Auwjaorscross. Het was een prima afsluiting van het afgelopen jaar en de resultaten geven heel veel hoop en verwachting voor het komende jaar. In dat opzicht was het ook heel mooi om te zien dat Ans Saalberg en Ruud van Woensel vandaag weer meededen, nadat zij in het afgelopen jaar geplaagd waren geweest door blessures. De gratis oliebollen voor de deelnemers, na afloop van de hun wedstrijd, passen bij de afsluiting van dit atletiekjaar. Wij wensen alle leden en iedereen, die op een of andere manier betrokken is bij deze atletiekvereniging, heel veel geluk en mooie sportmomenten in het nieuwe jaar 2020.

verslag van Kees Smetsers

Foto (Ad van Zelst): Sophie Spee en Nienke Vasen werden tweede en derde bij de meisjes C-pupillen

Bekijk de foto's van Peter Kramer, Toon Erven, Ad van Zelst en anderen in het FOTOBOEK. 

21 Dec '19

1e plaats en 14 PR's in Gent

Met 10 jeugdleden trok René naar de open indoorwedstrijden in Gent. Ze kwamen thuis met 14 PR's en... een 1e plek voor René bij het kogelstoten!

Zie de prestaties bij de UITSLAGEN.

21 Dec '19

Arianne en Joan liepen 2019 kilometer in 2019!

Café De Merode in Spoordonk zat vanmiddag vol met hardlopers en wandelaars die de 10 kilometer van de Kapellekestrail hadden afgelegd. Het waren hoofdzakelijk leden van Atletiek Oirschot, dus het café was blauw gekleurd met mensen die mee hadden gedaan aan deze trail. Op deze dag was de winter begonnen, maar er was geen vrieskou of sneeuw. De deelnemers kwamen wel veel modderige paden tegen op het parcours, dat via de Watermolen en Landgoed Baest naar de Heilige Eik liep. Hier werden kaarsjes aangestoken en even stil gestaan om een dierbare te herdenken of iemand morele steun te geven.

Daarna ging het weer richting Spoordonk waar de warmte en gezelligheid van De Merode op de deelnemers wachtte. Voordat daar de muziekquiz begon was er genoeg tijd om bij te praten over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en de prestaties, die in 2019 zijn geleverd. Onder de deelnemers van de Kapellekestrail waren vandaag ook Arianne Timmermans en Joan van Heerebeek, die op deze dag hun “Challenge” hadden bereikt. Met de kilometers van vandaag erbij hadden ze het indrukwekkende totaal van 2019 kilometers in één jaar bereikt. Een superprestatie, waarop deze twee jonge vrouwen echt trots mogen zijn. Dat waren ze ook, maar op de vraag of er volgend jaar voor hen weer een uitdaging is, bijvoorbeeld een hele marathon, bleven ze het antwoord nog even schuldig. Hoe dan ook, Atletiek Oirschot mag blij en trots zijn op deze twee vrouwen, die hebben laten zien dat er heel veel mogelijk is als je iets héél graag wilt en er echt voor gaat.

Verslag Kees Smetsers, foto Ad van Zelst

Meer foto's van de Kapellekestrail in het FOTOBOEK

Home knop