René schrijft 4 CR's op zijn naam

13 jan '19

René van de Ven is op 1 januari 35 geworden en komt dus nu uit bij de masters M35. En dat zullen we weten ook: hij stelde in Hoboken meteen 4 clubrecords indoor. Zie de prestaties bij de UITSLAGEN.

Foto uit archief

Lees het verslag van René:

"Eerste wedstrijd als master: ach, dat zal het verschil niet maken"

Zo, dat was het dan, mijn seniorentijd zit erop.
Mee met ome Martien in 1988, officieel lid geworden in 1990 op zesjarige leeftijd, alle categorieën doorlopen en nu master. Alles verandert, behalve één ding zo lijkt. Toen ik nog pupilletje C was sprak men al over "de nieuwe baan" en helaas doet men dat nu ik master ben nog steeds. Zucht, een droevige vaststelling. Hier denk ik echter nu pas tijdens het schrijven van dit verslag aan, op weg naar Hoboken (B) dacht ik alleen maar aan hoe mijn enkel (in stukjes gebroken in 2016) zich zou houden. Gedreven door de nieuwe schone lei in mijn nieuwe categorie kon de jacht op clubrecords beginnen, dus ik schreef me in op alle onderdelen. 

Ans (Saalberg), nog steeds geblesseerd helaas, ging mee als coach en supporter, net als onze Roel.
Natuurlijk toch weer iets te laat weg thuis, maar geen zorgen, "het is toch altijd druk op die wedstrijd dus voordat ik aan de beurt ben...". Het bleek echter minder druk dan normaal, dus snel maar even 10 minuten inlopen rondom de hal, die gelegen is een oude, van de buitenkant bezien vervallen fabriek. Van binnen echter is het een mooie grote sporthal met een speciale vloer die het midden houdt tussen kunststof en gewone gymzaal ondergrond. Men mag er echter met spikes op lopen, mits je gebruik maakt van speciale spikepuntjes. Die heb ik uiteraard, doch slechts 1 setje en die zaten onder mijn verspringspikes. Afijn, dan doen we het daar maar mee dacht ik, het zal het verschil vast niet maken.

Tien minuutjes inlopen, meer tijd had ik niet.
Snel terug naar binnen, wedstrijdtenue aan, spikes en andere sokken aan -snel alvast melden bij de jury van het hoogspringen- en naar de start van de 60m. Ik liep ooit -uit mijn hoofd gezegd- 8.39sec. Wat zou ik nog kunnen? Mwah, de laatste 3 jaar sinds die enkelbreuk niet veel meer gedaan, lang geen starts geoefend, laten we maar gaan voor "onder de 9". Ik stelde mijn startblok in, zat niet helemaal goed maar ach, "dat zal het verschil niet maken", dus ik gaf de startcommissaris een duimpje omhoog. 'Gereed maken, in de blokken, klaar...PAF". En bijna lag ik voorover op de baan. Twee-en-halve strompelpas, maar ik bleef overeind. Niet het beste begin, maar met 8.87sec zat ik onder de 9 en zo bleef er nog wat te verbeteren over ook. 

Nahijgend wandelde ik richting mijn tas toen ik mijn naam hoorde roepen: de jury hoogspringen!
Ik moest al. Verrek ja, door die kapotte enkel moet ik noodgedwongen met mijn verkeerde been springen. Voor wie dat niets zegt: het is als proberen supernetjes te schrijven met je verkeerde hand, je bent al blij als er überhaupt iets leesbaars op papier komt. Dus was ik op de aanvangshoogte van 1.25m begonnen. Geen aanloop, niet ingesprongen, nog moe van de sprint. Gelukkig 1.25m in de eerste poging. Snel even een slokje drinken en ik mocht alweer op 1.30m. Ook eerste poging, gelukkig, niet teveel sprongen maken want dat kan het lichaam niet meer aan, zeker niet met die gebrekkige techniek met mijn verkeerde been. Eigenlijk was ik al wel tevreden. Er zullen nog wel wedstrijden komen waar ik niet vijf onderdelen hoef te doen en daar verbeter ik het dan wel weer. Maar toch nog één sprongetje op 1.35m proberen...helaas...Nou nog eentje dan...helaas...Nja maar het scheelde weinig dus dan die laatste ook nog maar... Nee, deze keer maakte het inderdaad geen verschil. Maar het scheelde weinig, dus misschien kan ik in de toekomst nog in de buurt komen van mijn "PR-verkeerde-been" van 1.38m.

Even een kwartiertje rust.
Boterhammetje eten, een paar keer tegen Roel sprinten en streng kijkend waarschuwen dat van de 3e bank van de tribune afspringen niet de bedoeling, stout en bovendien gevaarlijk is. Maar die waarschuwing zou het verschil niet maken natuurlijk. Zo vader, zo zoon? Tijd voor mijn 3e onderdeel. Sokken weer wisselen, kogelschoenen aan, wat tape ter versteviging om de pols en instoten bij kogel. Tot aan mijn enkelbreuk was ik tevreden vanaf 11m, maar "ongetraind en eerste wedstrijd sinds lang", dus ik nam mezelf voor tevreden te zijn met 10.50m. Keer of 5 ingestoten, 2-3 stoten leken rond de 10.30m. Goed genoeg, laat de wedstrijd maar beginnen. De eerste poging was aardig: 10.25m. Een voetje nog tot de doelafstand. Makkelijker gezegd dan gedaan. Als je het niet onderhoudt ebt je techniek snel weg, althans de automatismen zijn ver te zoeken. Door de lijnen op de vloer kon ik goed zien of het de moeite was de jury met het meetlint aan het werk te zetten. Poging 2: X (ongeldig). Poging 3: X. Poging 4: buiten de sector zelfs -hoe is het mogelijk dacht ik bij mezelf- en dus X. Dit moest anders. "Focus Van de Ven, stop met die rare technische afwijkingen." Bij de 5e poging voelde ik het direct. Dat is zo mooi hè. Dat gevoel, als de kogel -of welk werptuig dan ook- je hand nog geen 5 centimeter, nog geen tiende seconde heeft verlaten, dan weet je het al als atleet. "Dit is em". En inderdaad: ver voorbij de lijn die ik zocht: 10.90m. Ik liet mijn laatste poging voor wat het was.

Terug wandelen naar de tas, weer even een slok drinken en met wat water het magnesiumpoeder van mijn handen spoelen.
Het verspringen stond op punt van beginnen. Snel gemeld bij de jury, sokken weer gewisseld, verspringspikes weer aan. "Waar ben je tevreden mee René" vroeg Ans. Tja, dacht ik, verkeerde been springen weer, "nou 4.50m lijkt me een mooi streven". Na het uitzetten van mijn aanloop was er nog net genoeg tijd om die 1x te proberen. "Tegen de balk", zo zag Ans. 'Prima' dacht ik, 'ik loop dadelijk in de wedstrijd toch net wat harder'. Zo bleek ook, ik had niks over bij mijn afzet, maar derhalve ook precies geen afdruk in de plasticine. Geldig dus: 4.66m. Maar wel een slechte landing, teveel voorwaartse rotatie, dus moest beter kunnen, vond ik. Tweede poging dan maar...hoewel...in de verte zag ik al wat mannen oefenhorden nemen... 

Ai! Hup, weg bij ver, snel naar de horden.
Eerder op de dag wendde ik mij tot de jury met de vraag of de masters wel op de officiële masters-hoogte zouden lopen. Dat zou immers wel een flink verschil maken, maar helaas. Ik wist het ook wel, het was namelijk officieel een seniorenwedstrijd dus de jury had gelijk. Maar ja, toch even proberen hè.
Op de oefenbaan deed ik snel een kort rekoefeningetje en ging ontspannen over twee horden... op dameshoogte. Ik had vorige week in de zaal nog even een paar keer op de mastershoogte van 99cm geoefend en dat ging prima, net als de twee horden op die hoogte die ik hier nam. Maar die laatste 7,7 centimeter naar de seniorenhoogte van net geen 1,07m, pfff dat lijkt stukken meer dan slechts 7 cm. Ik stond inmiddels op de wedstrijdbaan, liep twee keer aan en even zo vaak maakte ik geen sprong over de horde. Ik weigerde. Angst. 'Zou mijn enkel dit wel aan kunnen? Kom ik wel goed uit bij de eerste horde? Kan ik dit überhaupt nog, na zo lang niets doen?' Maar lang kon ik niet nadenken, ik zag de startcommissaris op zijn "uurwerk" kijken. Snel ging ik nog een keer zitten en wisselde ik mijn startblokken om, zodat ik met mijn andere voet voor zou starten en ging zitten voor een laatste proefstart. 'Kom op Van de Ven, ophouden met dat slappe gedoe, gewoon afzetten-ogen dicht-en erover, niet janken'. Alsnog enigszins behoedzaam startte ik weg maar eenmaal bij de horde ging ik ervoor. Immers, die paar centimeter zou het verschil toch niet maken!? Ik kwam er veilig overheen en zowaar nog prima in balans ook. Nou, hup dan maar. De starter riep ons op tot gereed maken. "Succes mannen", ging het over en weer net voor het "op uw plaatsen" commando van de starter. Altijd sportiviteit en gemoedelijkheid bij deze wedstrijd. 

Een laatste diepe zucht, ogen dicht, extra focus.
PAF! Opnieuw  een behoedzame start naar de eerste horde zodat ik goed uitkwam. Behoedzaam door naar horde 2...iets te behoedzaam, ik landde er bovenop met mijn hamstring / de onderkant van mijn dijbeen op slechts enkele centimeters achter mijn knieholte! Normaal gezien volgt een onvermijdelijke val maar ik kon blijven staan en wonderbaarlijk genoeg was ik slechts gering uit balans gebracht. Wel snelheid kwijt, 'aanzetten Van de Ven, verdorie!' Verbazingwekkend eigenlijk wat je nog kunt denken tijdens zo'n intense, korte race. De 3e horde licht geraakt, de 4e geschampt, de 5e licht geraakt, maar heelhuids gefinisht! Bij de senioren liep ik ooit 11.14sec, dus van de 12.39sec van vandaag moet nog wel wat af kunnen, maar ik was heel gebleven en dus tevreden. 

Opnieuw nahijgend van een inspanning werd ik alweer geroepen...
Tweede poging verspringen...Nou ja, toe maar dan. Half voetje dichterbij, want ik zal wel wat minder hard aanlopen nu. Precies op de balk weer, maar de vermoeidheid liet zich gelden: 4.60m. De 3e poging nog presteren bleek een brug te ver. Ik had geen snelheid meer over, kwam ver voor de balk uit en liet de sprong voor wat het was. Het was wel goed zo. Vijf onderdelen in 2,5 uur, nauwelijks enige voorbereiding en nauwelijks rust tussendoor, maar toch zeer tevreden. Ik vond dat ik wel een pintje verdiend had. Ik proostte met Ans op een geslaagde wedstrijd en met Roel zijn flesje appelsap op een grote zak Vlaamse frieten - want daar was ie toch wel het meest voor mee gegaan, al had hij zich al rennend en springend langs de kant ook prima vermaakt. 

Om 12 uur vertrokken, om 20 uur thuis met de buik vol Vlaamse friet en 4 clubrecords rijker.
Waarom 4 en niet 5? De horden race was officieel een seniorenwedstrijd en werd derhalve ook gelopen over senioren hoogte. Uit artikel 8 van het Reglement Clubrecords blijkt -kort samengevat- dat alleen een clubrecord of Beste Prestatie kan worden behaald op onderdelen in de eigen categorie (en dat is horden op hoogte 99,1cm ipv 1,067m), of in een hogere categorie als dat onderdeel anders is dan in de eigen categorie. Van dit laatste is wel sprake, maar zoals gezegd was ik al eens flink sneller. Geen CR dus, maar ach, het was een gezellig en succesvolle dag, dus ook dat zal het verschil niet maken.

René van de Ven

Prikbord

Limiet bij de Groene Woud Lentetrail

Bij de Groene Woud Lentetrail (zondag 14 april) is voor de hardlopers een limiet ingesteld van maximaal 350 deelnemers. Als deze limiet bij de voorinschrijving wordt bereikt is er geen na-inschrijving mogelijk. Dit wordt op deze website bekend gemaakt.

Voor de wandelaars is er geen limiet.

datum bericht:
19 feb '19
meer...

Algemene Ledenvergadering maandag 25 februari a.s.

Voor meer informatie zie Algemene info: bestuur en commissies: bestuur knop info. Hier vindt u het jaarverslag.

datum bericht:
8 feb '19
meer...

Valse start of niet?

René van de Ven werd in Zoetermeer afgeschoten vanwege een valse start. Zie het verslag bij het NIEUWS-bericht. Hier het filmpje, oordeel zelf: klik

datum bericht:
2 feb '19
meer...

Wie volgt Henry op als voorzitter?

Op maandag 25 februari treedt Henry van der Schoot af als voorzitter van onze vereniging. Henry heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei van onze vereniging in de afgelopen 3 jaar. Daarvoor kunnen we hem niet genoeg bedanken.

Nu zoeken we iemand die het van hem overneemt. Voel je je aangetrokken tot deze uitdagende functie, neem dan voor informatie contact op met Henry: [email protected] 

Samen met 4 enthousiaste bestuursleden geef je vorm aan het beleid van de club en stuur je de commissies aan. Een mooie job!

datum bericht:
10 jan '19
meer...

Hardloopcursus start op zondag 7 april

Op zondag 7 april starten we met de 31e hardloopcursus. Je kunt al inschrijven, lees alle info bij TRAININGEN > Hardloopcursus > Info.

datum bericht:
9 jan '19
meer...

Aller tijden ranglijsten: nieuwe jaargang (2000) toegevoegd!

Jaargang 2000 was er een die lag in een tijd van hoogconjuctuur om het zo maar te zeggen. Enorm veel wedstrijddeelname, dus ook enorm veel prestaties om na te kijken en te beoordelen. Maar na hard zwoegen is het eindelijk zover, jaargang 2000 is volledig doorgespit en bijgewerkt in de allertijden ranglijsten. Alle prestaties van alle (oud-)leden die ik heb kunnen terugvinden van 1986 t/m 2000 zijn hierin vermeld, per categorie, per onderdeel. Ontzettend leuk om eens door te kijken. Je vindt de ranglijst onder ALGEMENE INFO > Ranglijsten allertijden.

datum bericht:
4 jan '19
meer...

Wie komt onze jeugd mee trainen?

Dit jaar zagen we enorme groei bij onze jeugdleden, van 25 naar 47! Om ieder kind aandacht te kunnen geven hebben onze trainers dringend assistentie nodig. Het betreft de trainingen op dinsdag en/of donderdagavond. We denken allereerst aan ouders van jeugdleden, maar ook onze gewone leden zijn welkom.

Informeer eens bij de coördinator jeugd Léon Brands

datum bericht:
15 nov '18
meer...

Taken bestuur tijdelijk gewijzigd

Wegens ziekte van Hennie van Rijt heeft het bestuur besloten om zijn afvaardiging in de commissies tijdelijk te herverdelen:

Accommodatiecommissie: 
Henry van der Schoot

Recreantencommissie: 
Jac van Heerebeek

Wandelgroep: 
Leny de Croon

Evenementencommissie: 
Leny de Croon

Assistent trainer MC de Plataan: 
Marja der Kinderen

datum bericht:
13 nov '18
meer...

Zaaltrainingen bij wintertijd

Gedurende wintertijd zijn de trainingen voor de jeugd op dinsdag en donderdag in zaal De Linde (LIndenlaan). Door de groei van het aantal jeugdleden is de zaaltraining voor junioren CBA, senioren en masters op woensdag van 20.00 - 21.20 uur. Hieraan kunnen ook recreanten deelnemen.

Voor het programma zie op deze website de rubriek TRAININGEN

datum bericht:
23 okt '18
meer...

Protesteer tegen de weg door het Kemmerbos

Vandaag kregen onze leden een e-mail over de plannen van de gemeente om een weg dwars door het Kemmerbos aan te leggen. We hebben goede argumenten ingebracht om dit te voorkomen, maar we denken ook dat we meer kunnen bereiken als we onze stem verheffen. Praat er over met iedereen en benader de burgerraadsleden die je kent. Hier ligt een taak voor al onze leden, want die weg door het Kemmerbos, dat willen we toch niet?

datum bericht:
2 okt '18
meer...

Gratis loopanalyse in april 2019

De eerstvolgende loopanalyse van podotherapie Brons is in april 2019. De exacte datum is nog niet bekend. 

Deze gratis loopanalyse is voor alle leden; geinteresseerden kunnen zich aanmelden bij [email protected]

datum bericht:
21 aug '18
meer...

Kijk eens op de vacaturebank

Atletiek Oirschot draait helemaal op vrijwilligers. En daar hebben we er nogal wat van nodig! Sandra Verhagen heeft de coördinatie van de vrijwilligers op zich genomen: zij brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Voor een overzicht van onze vacatures, kijk bij ALGEMENE INFO > Vacaturebank.

datum bericht:
25 jul '17
meer...

Atletiek Oirschot op Facebook. Like us!

Bij de berichten in de rubrieken NIEUWS, AGENDA, ONZE WEDSTRIJDEN en CLUBBLAD SPIKE staan Facebook-delen links. Als je aangemeld bent bij Facebook kun je hier snel je vrienden laten weten wat er bij Atletiek Oirschot gaande is. 

Onze Facebookpagina is: https://www.facebook.com/atletiekoirschot 

Miranda Kemps is de moderator, zij zorgt er voor dat er geen gekke dingen gebeuren.

datum bericht:
23 jul '17
meer...

Word nu lid van Atletiek Oirschot!

Je loopt misschien al lang met het idee rond om dat hardlopen eens serieus aan te pakken. Kom in actie! Je kunt op 3 manieren bij onze club trainen:

1. Als lid
Dan hoor je er echt bij! Onze contributie is bescheiden en je kunt komen wanneer je maar wilt. Ook voor trainingen voor de technische onderdelen en de zaaltrainingen in de winter.

2. Als tijdelijk lid (3 maanden)
Heel geschikt voor leden van andere verenigingen die, bijvoorbeeld tijdens de zomerstop, hun conditie op peil willen houden. Of om te trainen voor een halve marathon. 

3. Of je komt als het je schikt
Je doet per keer € 2,00 in het potje. Alleen voor de recreantentrainingen op woensdag en zondag en bootcamp op maandag en donderdag.

Onze leden weten het al: je gaat gemakkelijker van huis als je met een gezellige groep kunt trainen!

Voor de contributietabel kijk bij ALGEMENE INFO > Ledenadministratie. Daar kun je ook het inschrijfformulier downloaden.

datum bericht:
1 mei '16
meer...