10 okt '21

De halve van Eindhoven: het verhaal van Ad

Ad van Zelst schrijft:

De laatste jaren ben ik gevoelig voor blessures aan mijn achillespees. Maar de uitdaging die ik mezelf dit jaar stelde om 12 halve marathons te lopen en een wedstrijd in 1:55 uur kon ik niet weerstaan. Die halve marathons liep ik deels alleen (tijdens de lockdowns) en enkele met mijn loopmaatjes van de app-groep "een tandje erbij". Dat waren mooie tochten door natuurgebieden als Kampina, Baest en de Oirschotse hei, waarbij snelheid geen rol speelde. 

De halve die ik in het Paasweekend liep langs de Westerschelde zal ik nooit vergeten. Lees het verslag in het NIEUWS van 6 april. Ondanks de barre omstandigheden liep ik daar een tijd van 2:01:58 uur en dat gaf me moed voor mijn streven om in Eindhoven 1:55 te lopen. En als het daar niet lukte in Valkenswaard.

Maar toen begonnen mijn achillespezen weer te schreeuwen om aandacht. Gas terug dan maar en dat verliep goed. In augustus ging ik weer voluit. Tot ik bij een heideloop eind augustus mijn enkel verzwikte. Ik heb toen verder maar rustig aan gedaan, want de halve van Eindhoven wilde ik per se lopen, ook al omdat Valkenswaard inmiddels was afgelast.

Met weinig kilometers in de benen dus naar Eindhoven. Mijn doel had ik intussen bijgesteld naar 2 uur. In het Beursgebouw trof ik Theodôr Brands, die zijn eerste halve marathon ging lopen en ook een doel had van 2 uur. We besloten samen op te trekken. Bij de start stonden we bij de pacers van 2 uur en het leek ons wel een goed idee om daar achter te blijven hangen. Maar na een kilometer of 8 was er wat gedrang en waren we er ongemerkt voorbij gelopen. Omdat we het allebei gemakkelijk hadden, besloten we op eigen kracht door te lopen. Dat ging goed tot kilometer 14. Net voor de waterpost van Atletiek Oirschot gaf Theodôr aan dat ik maar alleen verder moest, want hij zat in een dip.

Gas erop dus. De volgende 2 kilometers waren de snelste van mijn wedstrijd en toen zakte ik in. Maar ik wist al dat ik onder 2 uur zou finishen, dus ik had daar geen probleem mee. Het enthousiaste publiek sleepte me door de laatste kilometers. Doordat ik aardig beroemd ben (of omdat mijn naam op het startnummer stond?) schreeuwden ze "Hup Ad, hup Ad, hup  Ad!". Nou, dat helpt echt wel als dat 3 kilometer in je oren tettert.

Mijn eindtijd was 1:57:30 uur netto, goed voor een derde plek bij de M70. Omdat het clubrecord bij de M75 nog open stond heb ik dat met mijn brutotijd van 2:00:07 uur ook nog ingepikt.

En Theodôr? Die kwam nog in een keurige 2:00:16 binnen. Mooie dag! 

Nieuws (2021)

16 nov '21

Mooie opbrengst Rabobank Clubsupportactie

Vandaag is de uitslag bekend gemaakt van de Rabobank Clubsupportactie 2021. Ook dit jaar eindigde onze vereniging weer in de hoogste regionen: we krijgen maar liefst € 1401,66 bijgeschreven! Vorige maand leverde de Grote Clubactie ook al ruim 1400 euro op, dus hierbij een dankjewel aan al onze aanhangers die op Atletiek Oirschot hebben gestemd of loten hebben gekocht. Van de opbrengst van de Clubactie worden sportmaterialen voor de jeugd gekocht, van die van de Rabobankactie willen we een beeldscherm voor het clubhuis aanschaffen.

Bekijk de uitslag van de Rabobank Clubsupportactie hier (zoek op Oirschot)

14 nov '21

Vier keer podium in Veldhoven

De eerste cross van de Kempische Crosscompetitie zit er op. En met mooie resultaten: Tom Blankers, Roel van de Ven, Auk van der Zanden en Ans Saalberg stonden op het podium!

Foto (René van de Ven): start van de minipupillen met Tom Blankers en Roel van de Ven

Bekijk alle foto's van Roel in het FOTOBOEK

  

Lees hier het verslag van Kees Smetsers:

Vorige week was het voor onze atleten nog even spannend of de eerste cross van de Kempische Cross Competitie (KCC) door zou gaan. Na een jaar zonder crossen was het een opluchting dat het groene licht werd gegeven. Er kon eindelijk weer een cross worden gelopen, weliswaar zonder publiek, maar het kon weer. De 21 deelnemende atleten van Atletiek Oirschot konden meteen hun conditie testen op een relatief zwaar parcours rond het Witven in Veldhoven, waar een aantal modderstroken de energie uit de benen zogen. De 15 deelnemende jeugdatleten van Atletiek Oirschot behaalden desondanks 3 mooie podiumplaatsen. Daarvoor moesten ze wel alles geven.  

De zesjarige Roel van De Ven werd eerste in de categorie JPmini met 9 seconden voorsprong op nummer twee. Tom Blankers werd tweede in de categorie JPC met slechts vijf seconden achterstand. Auk van der Zanden werd ook tweede in haar categorie MPA met maar vier seconden achterstand op de winnaar. Uit deze resultaten blijkt wel hoe spannend het was. Drie podiumplaatsen is natuurlijk weer een mooi succes voor de jeugdleden van Atletiek Oirschot. Het belooft heel veel voor de komende wedstrijden in de Kempische Cross Competitie, waarvan de Drie Dorpen Cross in Sint-Oedenrode op zondag 28 november de eerstvolgende is. 

Bij de senioren en masters behaalde Ans Saalberg een eerste plaats bij de korte cross voor vrouwen. Een mooi resultaat voor Ans, die in de afgelopen jaren zoveel blessureleed heeft gekend. Het was opmerkelijk dat er bij de senioren en masters slechts 6 deelnemers waren van Atletiek Oirschot. Dat is relatief weinig voor een atletiekvereniging, die de laatste jaren zo’n spectaculaire groei heeft doorgemaakt. Het steeds kleiner wordend aantal wedstrijdlopers van onze club is een tendens die al enkele jaren duurt. De reden daarvoor is moeilijk te benoemen. Misschien is het ontbreken van een atletiekbaan één van de redenen. Oirschot heeft nog steeds atleten die op een hoog niveau presteren, maar kennelijk is dat niet voldoende om meer wedstrijden te bezoeken. Het zou mooi zijn voor Atletiek Oirschot als er meer wedstrijdatleten zouden komen. Misschien kan de huidige tendens omgebogen worden als het einde van de coronacrisis in zicht is. Wellicht dat er bij de Zevenheuvelenloop van zondag 21 november weer meer blauwe shirts van Atletiek Oirschot te zien zullen zijn… 

8 nov '21

Afscheid drie recreantentrainers

Vanavond namen we afscheid van onze recreantentrainers Wim de Croon, Ton van Liempt en Irene van Gestel. Wim is gestopt vanwege voortdurende blessures, Ton (77 jaar!) heeft zich aangesloten bij de wandelgroep en Irene blijft nog wel de bootcamptrainingen doen, maar is gestopt met looptrainingen. Hun collegatrainers hadden een gezellig etentje georganiseerd bij "De Burgemeester", waar coördinator Johan der Kinderen de drie namens de club een presentje aanbood.

Drie trainers minder, dat merken we in de roosters! Op maandag 29 november is er om 19.00 uur in het clubhuis een informatie-avond voor leden die belangstelling hebben om onze recreanten te begeleiden. Elk loopniveau is welkom. Kom eens horen, het verplicht tot niets!

  

Foto (Marieke Meeuwis): Irene stopte als recreantentrainer, maar blijft nog wel de bootcamptrainingen doen. 

Home knop