Nieuws

29 Sep '19

Annet loopt de Marathon van Berlijn

Na een half jaar flink trainen was het zondag 29 september eindelijk zover, mijn eerste marathon. Ik wilde heel graag op mijn 50ste een marathon lopen en dat is gelukt.

Met 3 supporters zijn we vrijdag naar Berlijn vertrokken. Zaterdag het startnummer opgehaald, waar het heel erg druk was en even gaan kijken hoe ik het beste bij de start kon komen. Op zondagochtend vroeg uit bed om eerst goed te ontbijten en daarna naar de start. O wat was ik zenuwachtig, zou het lukken?

Om 10 uur mocht ik starten, samen met duizenden andere hardlopers. Na twee uur lopen begon het te regen en te regenen. Dit hield jammer genoeg niet meer op. Om binnen de 5 uur te finishen was toen niet meer mogelijk. Ik heb me daar bij neergelegd en zoveel mogelijk genoten. En dat heb ik, genoten. Wat was het een geweldige ervaring, echt gaaf.

De volgende uitdaging staat alweer gepland, de marathon van New York!

Groeten Annet

29 Sep '19

Yes! 2 Nederlandse records voor onze estafetteploeg

Het is gelukt! Onze Mannen-70 estafetteploeg vestigde in Amstelveen 2 Nederlandse records: op de Zweedse estafette (400-300-200-100 m) en op de 4 x 800 meter. Daarnaast stonden ze na de 4 x 800 meter als 3e team op het podium bij de masters. Deze prestaties gelden ook als clubrecord.

Foto (Oxana van de Ven): Ton van Liempt, Ad van Zelst, Kees Smetsers en Martien van de Ven met de medailles.

Meer foto's in  het FOTOBOEK

Het verslag van Kees Smetsers:

Het estafetteteam van Atletiek Oirschot bestaat uit vier atleten in de leeftijd tussen 70 en 75 jaar, Martien van de Ven, Ad van Zelst, Ton van Liempt en Kees Smetsers. Zij reden op zondag 29 september naar Amstelveen, om daar op de atletiekbaan van Atletiekvereniging “Startbaan” deel te nemen aan de NATIONALE ESTAFETTE KAMPIOENSCHAPPEN. Ondanks het stormachtige weer en de gestaag vallende regen zou het voor het estafetteteam toch een prachtige dag worden. Toen ze de atletiekbaan opliepen vroegen ze zich echter wel af of ze op de juiste plek waren, want er liepen alleen maar jonge atleten rond. Later bleek dat zij de hele dag het enige estafetteteam zouden zijn met oudere atleten.

De eerste wedstrijd waaraan het estafetteteam deelnam was de Zweedse estafette (400-300-200-100 meter). Deze Zweedse estafette is één lange sprint, die door Martien, Ad, Kees en Ton in deze volgorde werd gelopen. Alle vier schrokken ze van de snelheid, waarmee de atleten in de andere baan van start gingen en als hazen er vandoor gingen. De toeschouwers vonden het echter prachtig dat er tussen de jeugdige atleten ook vier “oudjes” van start gingen en moedigden het estafetteteam van Atletiek Oirschot hartstochtelijk en oorverdovend aan. Dit moment zullen ze nooit meer vergeten en het bezorgde hen kippenvel. Hun tijd was 3:29.01 minuten, een gemiddelde snelheid van 17,22 km/uur en dat was gezien hun leeftijd supersnel. Het betekende een Nederlandse record.

De tweede wedstrijd was de 4 x 800 meter estafette. Ook nu begon Martien weer als eerste, gevolgd door Ad en Kees en toen was het de beurt aan Ton om de laatste 800 meter te lopen. Ton kampt met een knieblessure, maar het weerhield hem niet om vandaag toch van start te gaan in deze twee estafettes. Toen de andere atleten al over de finish waren gegaan, was Ton met leeuwenmoed aan zijn laatste ronde bezig. Dat werd opgepikt door de toeschouwers, die Ton een ovationeel applaus gaven. De omroeper had ook in de gaten dat hier iets bijzonders gebeurde en had “We are the Champions” van Queen opgezet. De muziek bezorgde het estafetteteam kippenvel, en zeker Ton. Het was een schitterend moment om hem over de finish te zien gaan, 75 jaar jong, blij met weer een Nederlands record (15:01.21 minuten) . Het was een onvergetelijke afsluiting van deze dag, die nog mooier werd toen de wedstrijdcommissie liet weten dat het estafetteteam niet naar huis kon gaan omdat ze in hun wedstrijdcategorie derde waren geworden en het podium op moesten. Even later sprongen ze onder een luid applaus het podium op, waar ze de bronzen medaille kregen. Ze hadden het bewijs geleverd dat je zonder echte goede trainingsmogelijkheden op de baan ook een mooie prestatie kunt leveren, als je er maar voor gaat.

28 Sep '19

Atletiek Oirschot in de Run-Archery Cup

De lange afstand Run-Archery, gecombineerd met het open Nederlands Kampioenschap, vond vandaag plaats in Zoetermeer. De Run-Archery groep uit Oirschot heeft met 8 deelnemers meegedaan en een mooie prestatie neergezet in een internationaal veld met deelnemers uit Rusland, Duitsland en Tsjechië. 

Onze clubgenoot Wally van Mierlo werd 4e in het open kampioenschap. Ton Smetsers behaalde een mooie 14e plaats in een groot veld met veel goede atleten.

Foto: Wally van Mierlo in de Run-Archery 

25 Sep '19

Challenge 2019 kilometers in 2019

Op 9 augustus hadden Arianne  en Joan al 1284 km en 1247 km gelopen van de 2019 die dit jaar op het programma staan.
Respect! Ga bij jezelf maar eens na hoeveel kilometertjes je dan per week moet lopen. En het is echt niet zo dat deze dames weinig te doen hebben. De een 'n eigen praktijk en 2 kinderen, de ander 4 kinderen en een baan erbij. En het leven gaat gewoon door, kleine blessures, vakantie, en er valt wel eens iemand van een trap…

Maar wij geluksvogels: Bas, Henriëtte en ik hadden de prijs gewonnen door tussentijds het aantal kilometers juist te schatten: een ijsje van “De Dames”. Woensdag 25 september was het zover. We moesten wel eerst even lopen om het ijsje echt te verdienen. Echt ijsjesweer was het helaas die dag niet. Het regende pijpenstelen. Maar geen probleem hoor: de kachel brandde en we aten een heerlijk ijsje bij zomerse temperatuur. Ze hadden er een heus feestje van gemaakt voor ons.

Bedankt dames en heel veel succes tot  de laatste kilometers in 2019. Dat jullie er hard voor werken is al bewezen: jullie kunnen het!

Ria Pijnenburg

Foto v.l.n.r: Joan, Henriëtte, Arianne, Bas, Ria

22 Sep '19

Met 40 lopers naar D'n Bockenreijder

We gingen weer naar D'n Bockenreijder, een initiatief dat enkele jaren gelden is gestart, vooral voor de gezelligheid, maar ook mooi past in de trainingen voor de halve marathon. Deze keer met bijna 40 hardlopers en enkele wandelaars. Met schitterend weer, zodat het op het grote terras ook goed toeven was.

Foto: de eerste groep vertrekt vanaf de Vestdijk in Middelbeers onder aanvoering van Adrie Louwers.

Meer foto's in het FOTOBOEK

22 Sep '19

Bali Runners trotseren de hitte bij de Dam tot Dam loop

Vier Bali Runners hebben vandaag meegedaan aan de Dam tot Damloop (Amsterdam-Zaandam). Ze hadden geluk dat ze een uur eerder van start gingen dan oorspronkelijk gepland. De deelnemers die na hen in de startvakken stonden, mochten niet van start of werden tijdens de wedstrijd terug gestuurd naar de start.
Oorzaak was de temperatuur van 25 graden, die vooral de ongeoefende lopers parten speelde. Op een gegeven moment waren er zoveel ambulances bezig op het parcours dat de wedstrijdleiding de nog te starten deelnemers niet meer kon laten vertrekken.
De vier Bali Runners deden het gezien de omstandigheden rustig aan en hebben echt genoten van het enthousiasme van de talrijke toeschouwers. Ze stopten op het parcours bij elke tuindouche en vervolgden daarna drijfnat hun wedstrijd. Deze manier van koelen bleek een ideale manier om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen.
Henk, Elia, Antoinet en Kees kijken daarom met een goed gevoel terug op deze goed georganiseerde wedstrijd. Ze hebben bewondering voor de organisatie, die de moeilijke beslissing moest nemen om 4000 van de 46.000 (!) deelnemers niet te laten vertrekken.

Kees Smetsers

15 Sep '19

Inzetbeker voor Tim

Na afloop van de Clubkampioenschappen Meerkamp word elk jaar de inzetbeker uitgereikt. Die is voor het jeugdlid dat in het afgelopen jaar is uitgeblonken door sportieve instelling en behulpzaamheid. De jeugdtrainers kozen Tim van Luijtelaar als jeugdlid dat de beker van voorzitter Hennie van Rijt in ontvangst mocht nemen.

De foto's van de Clubkampioenschappen Meerkamp staan in het FOTOBOEK.

15 Sep '19

4 CR's en 116 PR's bij Clubkampioenschappen Meerkamp

Dat hebben we nog nooit meegemaakt: 116 PR's verbeterd of geëvenaard op één dag! Daarnaast waren er 4 nieuwe clubrecords: René van de Ven 2x bij de M35, Ans Saalberg bij de V55 en Martien van de Ven bij de M70. En maar liefst 44 deelnemers (waarvan 3 gasten), het is heel lang geleden dat er zoveel waren. Toch liep het allemaal prima, al ontstond er op het laatst wat vertraging door een tekort aan juryleden.
Pechvogel van de dag was Sander van Esch. Weer terug na jaren van afwezigheid liep hij bij zijn eerste start, de 100 meter sprint, een hamstringblessure op. Jammer, hij had de laatste weken zo voortvarend getraind.

Foto: De meisjes pupillen A op de 60 meter sprint

Bekijk alle foto's in het FOTOBOEK

13 Sep '19

Twee clubrecords in Italië

Martien van de Ven was bij de Europese Kampioenschappen voor Masters die van 5 t/m 15 september in de omgeving van Venetië werden gehouden. Hij deed mee aan 3 onderdelen bij de M70: de 1500 meter, de cross en de 5000 meter.

Bij de 1500 meter werd Martien in een groot internationaal veld 12e in 6:04:43 min. Hij stelde hiermee een clubrecord M70. Bij de cross over 4000 meter behaalde Martien in zijn specialiteit een fraaie 8e plaats. Tot slot wist hij na een spannenede strijd op de 5000 meter de 10e plaats te verwerven in 22:30.61 minuten, ook een clubrecord M70.

Verslag van Kees Smetsers, gezonden naar het Weekjournaal:

Martien van de Ven heeft afgelopen week als lid van Atletiek Oirschot deelgenomen aan de Europese Kampioenschappen voor Masters (EMAC). Dat zijn alle leeftijdcategorieën boven 35 jaar. Deze wedstrijden werden gehouden in de omgeving van Venetië. Martien deed mee aan drie onderdelen, te weten de 1500 meter op de baan, de cross van 4000 meter en de 5000 meter op de baan.

Martien is 71 jaar, maar hij leeft nog steeds helemaal voor zijn passie de atletieksport. Daarvoor heeft hij heel veel over en hij bereikt daardoor vaak opvallende resultaten. Martien gaat geen enkele uitdaging uit de weg, maar deze keer was het toch wel extra spannend omdat hij pas sinds kort was hersteld van een heftige blessure.

Zoals altijd brengen dit soort wedstrijden veel spanning, maar dat kan Martien wel aan. Onder de Italiaanse zon liep hij in een groot deelnemersveld naar drie mooie klasseringen. Bij de 1500 meter en de 5000 meter op de atletiekbaan werd hij respectievelijk 12e en 10e. Zijn tijden, 6:04.43 minuten op de 1500 meter en 22:30.61 minuten op de 5000 meter, betekenden een clubrecord in de categorie mannen 70. Bij de 4000 meter cross, zijn specialiteit, werd hij 8e tussen atleten uit heel Europa.

Atletiek Oirschot mag trots zijn op Martien, want hij heeft ondanks het gebrek aan een goede trainingsaccommodatie laten zien dat je met wilskracht en doorzettingsvermogen heel ver kunt komen.

5 Sep '19

CR en 24 PR's bij Baanwedstrijden

Bij onze Open Baanwedstrijden werden vanavond 24 pr's verbeterd en 1 clubrecord M35 door René van de Ven bij hoogspringen.

Lees het verslag van René:

Opnieuw dank ik eerst alle helpende handen en onze juryleden die ervoor zorgen dat de wedstrijden doorgang kunnen vinden! Zonder jullie zijn we nergens!

Weer vielen de nodige persoonlijke records (PR’s) te noteren bij de laatste generale repetitie voor de clubkampioenschappen meerkamp van 15 september a.s. Gelukkig nog altijd lekker weer en mede daardoor verliep de wedstrijd vlotjes en in goede sfeer. 

Hoewel ik niet alles heb kunnen zien mag ik wel wijzen op de topprestatie van Bente Brands bij het balwerpen: 20,27 m en een 2e plaats op de allertijden ranglijst bij de meisjes pupillen B!
Ook Alissa van der Sloot deed het goed met 1,31 m hoogspringen en daarmee een 5e plaats op de allertijden ranglijst meisjes junioren D.
Jason Wichman zat ook dichtbij de top 10 allertijden: met 5,98 m kogelstoten bij de jongens pupillen C kwam hij slechts 4 cm tekort voor plek 10 maar… passeerde hij wel met eveneens 4 cm trainer Thomas van Laarhoven (5,94 m in 1996)!

Op naar de clubkampioenschappen meerkamp op zondag 15 september 2019! Tot dan!

René van de Ven

Foto (Ad van Zelst): Alissa van der Sloot springt over 1,31 m. 

Nieuws

15 May '24

Balans Podotherapie analyseert je loopstijl

Vanavond hadden we een lezing over het voorkomen van hardloopblessures. Vooral bedoeld voor beginnende hardlopers. Er was dan ook veel belangstelling van onze cursisten. De lezing werd gegeven door Jennifer Olislaegers van Balans Podotherapie (Oirschot en Best). In vervolg hierop kun je je aanmelden voor een loopanalyse op ons atletiekveld. Nuttig als je twijfelt aan je loophouding, een beginnende blessure hebt of niet weet welke hardloopschoenen je moet kopen. Kost niks.

Stuur een mail naar Leny de Croon Dan wordt er in overleg een datum vastgelegd.

Bezoek Balans Podotherapie

7 May '24

We wonnen een prijs bij de Jumbo!

Begin april zagen we een leuke actie van Jumbo voorbij komen: Jumbo sponsort lokaal. We twijfelden geen moment en hebben de club aangemeld voor nieuwe trainingsvestjes voor de jeugdleden. Wie niet waagt wie niet wint. Vorige week werd ik dan ook totaal onverwachts gebeld door de Jumbo, dat de club een van de 3 gelukkige winnaars was geworden.
Vandaag was de dag dat we de cheque in ontvangst mochten gaan nemen. Met een aantal jeugdleden en Spikey gingen we op pad naar de Jumbo. Daar werden we hartelijk ontvangen en stond er voor iedereen wat te drinken klaar.

Met een mooie cheque en een bos bloemen gingen we helemaal happy weer naar huis!

Over de nieuwe  trainingsvestjes krijgen jullie zo snel mogelijk bericht.

Sandra van Leuken

6 May '24

Vijf clubrecords in Reusel

Bij de jubileummeerkampen in Reusel waren 4 van onze leden present. En met succes! Dylan Wichman stelde een clubrecord MU16 op de 300 meter (stond nog open). Maar de uitblinker van de dag was Bart Noyen. In de categorie M35 vestigde hij maar liefst 4 CR's: 400 meter, 110 meter horden, hoogspringen en totaal punten 10-kamp! Tim en Jelle van Luijtelaar waren er ook bij, zij konden nog enkele PR's verbeteren.

Een verslag van Arie Wichman:

Zaterdag 4 mei en zondag 5 mei 2024 namen Tim en Jelle van Luijtelaar en Dylan Wichman namens Atletiek Oirschot deel aan de Reuselmeerkampen Jubileumweekend georganiseerd door AVR’69. Het ging om twee achtkampseries, met voor de U16 atleten (Tim en Dylan) op zaterdag respectievelijk de 100 meter, speerwerpen, verspringen en de 300 meter en op zondag 100 meter horden, hoogspringen, discuswerpen en de 1000 meter. Voor Jelle (U14) gold alleen i.p.v. de 100 meter en 100 meter horden een afstand van 80 meter op die onderdelen. Jelle had wel wat pech want hij zat als enige U14 in de 1e serie met alleen maar U16 atleten. Hetgeen betekende dat, gezien met name het snelheidsverschil, Jelle het helemaal alleen moest doen.

De sfeer tussen de atleten was uitstekend. Op het eerste onderdeel - de 100 meter - zetten Tim en Dylan een tijd neer van respectievelijk 14.34 (6e) en 12.71 seconden (1e). Op de 80 meter was de tijd van Jelle 15.34 (6e).

Op het onderdeel speerwerpen was het voor Tim en Dylan spannend. Zij hadden al een tijdje geen voortgang geboekt in de werpafstand, waardoor René van de Ven hen in Best extra techniektraining had gegeven om de impasse te doorbreken. Of René zijn stelling: "met een goede techniek komt de afstand vanzelf" klopte, moest nu in de praktijk blijken. Dylan's frustratie dat hij altijd beter scoort bij inwerpen dan tijdens de wedstrijd, dreigde weer werkelijkheid te worden. Zijn eerste worp bij het inwerpen was meteen al 41,50 meter, wat bij de concurrentie voor de nodige commotie zorgde en waardoor de druk op Dylan erg hoog werd om dit tijdens de wedstrijd te evenaren.

En ook nu lukte het helaas niet tijdens de wedstrijd die afstand te benaderen. Maar met een worp van 37,11 werd zijn PR toch met ruim 6 meter verbeterd en was dat alsnog goed voor de 1e plaats. Ook Tim verbeterde zijn PR met ruim 4 meter door een worp van 24,58, die goed was voor een 4e plaats. René kan trots zijn!

Voor Jelle was dit de eerste keer dat hij moest speerwerpen en met een worp van 12,17 m was dat dus gelijk een PR. Bij het verspringen evenaarde Tim zijn PR met een sprong van 4,23 m, wat goed was voor een 12e plaats. Dylan lukte het niet zijn PR van 5,06 te verbeteren en moest genoegen nemen met een sprong van 4,90 m (5e). Jelle verbeterde wel zijn PR met 8 cm met een sprong van 2,73 m.

Als laatste onderdeel voor de zaterdag stond de 300 meter op het programma. Voor veel atleten was dit een afstand die zij nog nooit hadden gelopen en het is dan altijd even zoeken naar de juiste snelheidsverdeling. Tim liep een tijd van 49.48 sec (14e), Dylan 40.28 (1e) en Jelle liep met een hamstring blessure een tijd van 1:05.29 min.

Op zondag was het eerste onderdeel de 100 m horden voor Tim en Dylan. Met een tijd van 19.25 sec (7e) verbeterde Tim zijn PR met bijna een seconde. Dylan liep deze afstand voor het eerst. De eerste hordes nam hij perfect en hij trok al snel een flink gat. Na 60 meter kwam hij niet meer uit met de passen en liep de concurrentie snel op hem in. Dan maar niet mooi over de hordes, dacht Dylan en gooide alles op zijn snelle sprint tussen de hordes, hetgeen hem tot zijn verbazing met een tijd van 17.07 toch nog de 1e plaats opleverde! 

Voor Jelle was de afstand op de horden 80 meter. Ook voor Jelle was dit de eerste keer op dit onderdeel. Hij had nog steeds last van zijn beenblessure, maar wilde toch starten. Hoewel hij tijdens de loop duidelijk last had van zijn blessure liep hij het onderdeel toch uit in een tijd van 23.05 sec.

Op het onderdeel discus lukte het Tim met een worp van 15,43 m (8e) niet zijn PR te verbeteren. Dylan wierp 28.23 m (3e) en verbeterde zijn oude PR met 41 cm. Jelle was blij dat hij even niet zijn benen hoefde te gebruiken en wierp 10,46 m, wat een eerste PR betekende op dit nummer. Bij het hoogspringen sprong Tim 1 centimeter onder zijn PR (1,45 m) en Dylan evenaarde zijn PR met een sprong van 1,60 m. Jelle sprong 1,05 m, wat gezien zijn blessure ook wel het hoogst haalbare was.

Het laatste onderdeel was de 1000 meter. Gezien het grote aantal deelnemers en een atletiekbaan met aan een kant 8 banen en de andere kant 4, was het voor de meer ervaren atleten duidelijk dat dit in de beginfase voor het nodige duw en trekwerk kon gaan zorgen. Om zo snel mogelijk uit de grote groep weg te komen was het dus zaak een extra sprint aan het begin van de race in te zetten. Dylan sprintte direct weg om als eerste de bocht uit te komen, direct gevolg door een atleet van Altis (Amersfoort). Er was gelijk een gat ontstaan van 25 meter met de nummer 3. Met vlak daarachter een groepje waar Tim in liep. De atleet van Altis nestelde zich achter Dylan en liet hem de “kar trekken”. Na 600 meter was de atleet van Altis zo sportief om de koppositie over te nemen zonder verder uit te lopen, wetende dat het dan op een eindsprint zou aankomen.

De laatste 50 meter liepen de mannen gelijk op en begon de sprint naar de finish. Een tweede versnelling van Dylan was teveel voor de Altis atleet, die overigens zijn PR op de 1000 m hier met maar liefst 21 sec verbeterde! Dylan werd 1e met een tijd van 3:14.94.

Tim zat vast in een groepje maar liep toch nog een tijd van 3:43.96 (8e). Maar Jelle was de echte bikkel! Ondanks zijn blessure wilde hij de 1000 uitlopen om zijn PR's zeker te stellen die hij daarvoor had gehaald. Zijn pijn verbijtend kwam hij als laatste, onder luid gejuich van alle toeschouwers, in een tijd van 4:42.00 over de finish. Maar die tijd was voor hem niet meer belangrijk. Hij had zijn PR’s veilig gesteld! 

Toen de jury de meerkamppunten van alle onderdelen had opgeteld werd Dylan de 1e plaats toegekend met een punten totaal van 4931. Tim werd 8e met een puntentotaal van 3342. En onze bikkel haalde nog 948 punten, maar kreeg wat ons betreft een 1e plaats voor doorzettingsvermogen!

Home knop